Hoe krijg je luidruchtige kinderen stil?

Na het lezen van de 5 feitjes over luidruchtige kinderen, wil ik toch even wat zeggen over hoe je ze daadwerkelijk stil krijgt zonder continu sssssshhhhhhht! te hoeven sissen. Doe er je voordeel mee. Of niet. Sssshhhus dan maar lekker door.

Ik heb drie kinderen en ze zijn luidruchtig. Niet een beetje luidruchtig, nee ze zijn de luidruchtigste wezen op deze wereldbol, brulapen meegerekend.

Het eerste wat ze doen als ze wakker worden, is luidruchtig zijn. Ze beginnen niet als een oude diesel eerst te pruttelen, ze hebben geen koffie nodig om even bij te komen, ze hoeven niet eerst even onder de douche hun slaap weg te gapen. Nee hoor, het ene moment zijn ze diep in slaap en het volgende moment ZIJN ZE WAKKER!

Het gevolg is dat er in mijn huis tijdens het eindeloze geschreeuw ook eindeloos gessssshust wordt. We ssshhhussen wanneer er lawaai naast de babykamer gemaakt wordt. We ssshhhussen wanneer er stampvoetend op de trap gelopen wordt. We SSSHHUSSEN wanneer er één keihard, zomaar uit het niets ‘BOE’ recht in mijn gezicht roept. En geloof me, vroeg in de ochtend kan al dat gessssshus resulteren tot een lichte hyperventilatie.

We smeken de kinderen dagelijks om hun fluisterstem te gebruiken. We lezen ze zoveel mogelijk voor en we maken regelmatig gebruik van de televisie zodat ze eindelijk even hun klep dicht houden. Maar het maakt allemaal geen bal uit, ze smijten de boeken door de kamer en ze schreeuwen nog harder om boven het geluid van de tv uit te komen. En de visuele cirkel van het ssshhhussen begint opnieuw…

En ik begrijp niet waarom ik het risico op hyperventilatie steeds weer riskeer, want als er iets niet werkt dan is het ssshhhussen. Er moet toch een betere manier zijn om die luchtalarmen uit te kunnen zetten, of in ieder geval het volume te dimmen? De beste oplossing is om stinkend rijk te worden, een gigantisch huis te kopen en de kinderen onderin de kelder of achter in je tuin van 10 hectare zetten. Helaas, zover zijn we nog niet.

Tot die tijd kan ik je dit adviseren:

– Reageer niet op herrie. De voornaamste reden dat kinderen herrie maken, is om jouw aandacht te krijgen (heb ik ook maar ergens gelezen hoor). Dus wanneer jij reageert op hun geschreeuw, weten ze dat het werkt, want ze hebben je aandacht en gaan nog harder schreeuwen, want het werkt! Negeer ze, vertrek desnoods.

– Leid ze af! “Oooohhh, moet je kijken wat ik hier heb!”, dan heb je hun aandacht. Echter de reactie is dan: WAT, WAT, WAT HEB JE!!??

Oké, zet de tv maar aan.

– De appel valt niet ver van de boom. Wanneer jij als ouder luid bent, zijn je kinderen ook luid. Niet zo gek ook dat wanneer er een beker omgaat en ik reageer alsof ik getuige ben van een slachtpartij, mijn kinderen ook luidruchtig reageren op de meest pietepeuterige situaties.

Ja ik beken, het is één van de redenen dat ik luidruchtige kinderen heb. Ik werk aan mijn voorbeeldrol en probeer mijn volume aan te passen alsof er een baby ligt te slapen, het duurt alleen waarschijnlijk nog een jaar of 20 voordat ik de vruchten ervan pluk.

– Geef ze wat te eten. Luidruchtige, schreeuwerige en chagrijnige kinderen hebben vaak gewoon honger. En bovendien is schreeuwen met een volle mond een stuk lastiger.

– En als dat allemaal niet werkt. Drink wijn. Wijn verdooft het geluid.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. hahah, hier ook van die brulapen zodra ze wakker worden. Pppfff hoe kan een mens zoveel energie hebben s’ochtends vroeg.

  2. Hahahahaha bij de titel dacht ik ook al: gewoon snoepjes geven! Zijn ze stil! Opgelost ! Hahahahaha