Vandaag even niet

Ik hou van mijn kleintjes, net als elke moeder van haar kleintje houdt. Elke dag. Dat zal nooit meer weggaan en wat dat betreft zal ik nooit kunnen denken; Ik hou van jou, maar vandaag even niet.

Maar een kleintje brengt wel heel veel met zich mee, waarvan ik denk: Vandaag even niet. 

Vandaag wil ik bijvoorbeeld het geruzie, het getreiter en het eeuwige gekibbel tussen mijn eigen bloedjes even niet aan horen. Dat ze, terwijl ze naar de televisie kijken, ruzie kunnen krijgen over het personage in de serie dat zij zelf willen zijn.

“Ik ben Dora!” (Of elk ander willekeurig tv figuur)
“NEE, ik ben DORA!! Jij bent Boots”
“Nietes, ikke!!!”

Pets. Knal. Mweeehh.

Echt. Vandaag even niet.

Vandaag wil ik geen discussie over een broek of een jurk. Ik wil geen gegil horen bij het aantrekken van een paar sokken. En vandaag wil ik niet een half uur moeten zoeken naar de schoenen van mijn kleintjes.

Vandaag wil ik niet doen alsof ik het antwoord heb op wéér een ingewikkelde vraag waarop ik eigenlijk geen antwoord heb. En ik wil niet wéér helpen met huiswerk, terwijl het hele huiswerk mijn kleintje geen ene malle moer interesseert.

Gewoon. Vandaag even niet.

Vandaag wil ik niet weer verstrikt raken in een ja/nee conversatie met een peuter. Over het zelf smeren van een cracker. Over een koekje of een banaan. Over het wel of niet drinken uit de hondenbak. Over de boterham die dubbel of in stukjes moet. Over de kaplaarzen of over de teenslippers. Of over welk onzinnig dingetje dan ook waar mijn peuter zich druk over maken kan.

Alsjeblieft. Vandaag even niet.

Vandaag wil ik in alle rust wakker worden. Heerlijk lang onder de douche stappen, zonder enige tijdsdruk of gespitste oren. De tv en de afstandsbediening, helemaal voor mijzelf alleen. Warme koffie in mijn hand. En geen getetter wat mijn oren laat suizen.

Ik weet het. Ik zou dankbaar moeten zijn voor alle herrie en chaos. En ik weet het. Ik zou ervan moeten genieten nu ze nog zo klein zijn, want het gaat allemaal al zo snel. En ik weet het. Het is het mooiste wat je bezit.

Maar vandaag even niet. En dat is ok. Want morgen weer wel.


vandaag even niet

 Origineel gepost: oktober 2015
Update: oktober 2021

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article