Beste moeder die van alles ‘moet’

Werd jij vanmorgen ook wakker met een to-do lijstje met dingen die je vandaag echt gedaan moest hebben? Bij het wakker worden wist je eigenlijk al dat het een erg ambitieus lijstje zou zijn. Afspraken verzetten, rekeningen betalen, badkamer schoonmaken, de was bijwerken, boodschappen doen, telefoontje plegen, kinderen naar school brengen en ophalen, tussendoor hulpmoeder spelen, eten bereiden, de trap opruimen en schoonmaken, lege flessen wegbrengen en dan nog ergens koffie drinken (ja ook dat staat op het lijstje, kun je in ieder geval iets afstrepen).

O ja, en dan hebben we ook het kleintje nog die ergens aandacht vraagt. En verdient.

Zoals ik al zei, bij het opstaan wist je al dat je ambitieus zou zijn. Maar beste moeder die van alles ‘moet’, niets moet

Gewoon moeder zijn is goed genoeg. Je weet wel, gewoon opstaan jezelf wakker spetteren met een plens water, je kleintjes helpen met aankleden, want al zijn ze groot genoeg om de één of andere reden kunnen ze het op de vroege morgen nooit zelf. Een ontbijtje voor ze smeren, de lunchboxjes klaarmaken, een bakkie koffie drinken. Het is niet heel glamourous, het is het moederschap.

Jij bent de moeder, jij geeft alles wat er in je zit. Van minuut tot minuut en die minuten maken een dag. Een dag waarin je denkt dat je van alles ‘moet’, maar alleen moeder zijn is goed genoeg.

Je kijkt in de bladen, je surft op het internet. Je ziet moeders die het voor elkaar krijgen om de kinderen op tijd op school te krijgen en vervolgens netjes gekleed naar hun leuke baan vertrekken. Je checkt je Instagram en je ziet prachtige opgeruimde woonkamers en lief spelende kindjes en je voelt dat je van alles moet.

Je kijkt nog eens op je to-do list en barst in tranen uit en vraagt jezelf af wat voor nut het allemaal heeft.

Beste moeder die van alles ‘moet’, kijk eens naar je kleintje. Dat is wat moet, dat is waar het om draait.

Kijk dat lieve toetje met pindakaas op haar wangen, dat je aankijkt met ondeugende, twinkelende oogjes. Dat is wat moet.

Hoor dat lieve stemmetje en dat lachje als je een spelletje met haar speelt. Dat is wat moet.

Voel die twee spekarmpjes stevig om je nek. Dat is wat moet.

Gewoon moeder zijn, dat moet en dat is goed genoeg. De kleintjes maken zich niet druk over de was die niet gestreken is. Zij maken zich niet druk over de vaat die ietsje langer in de vaatwasser zit. Zij maken zich niet druk over de vloer die één keer minder gedweild wordt (en serieus, wat voor nut heeft het?).

Ze voelen de kusjes en de knuffels, ze horen de lieve en bemoedigende woorden, ze zien je gek doen en dansen. Ze zien een moeder, hun moeder. En dat is wat moet.

Beste moeder die van alles ‘moet’, het valt niet mee om een supermoeder to-do list af te werken. Maar weet je, dat hele supermoeder gebeuren bestaat eigenlijk niet. Er bestaan alleen echte moeders. Vermoeide moeders, vechtende moeders, moeders die zich weleens verloren voelen door de druk van presteren.

Een moeder is een persoon, een vrouw, een mens met kleine mensjes. Iemand die zich continue afvraagt of ze het allemaal wel goed doet, maar ze geeft nooit op.

Gewoon moeder zijn, dat moet en dat is goed genoeg.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

7 Comments

  1. Mooi geschreven en helemaal waar! We kunnen het onszelf zo moeilijk maken (en dan heb ik er nog maar één) 😉

  2. De druk wordt alsmaar groter & we willen alsmaar meer. Nooit eens tijd voor mama om uit te rusten & eventjes te genieten want daar staat die wasmand weeral in de weg.

  3. Het komt precies op het juiste moment… om de een of andere gekke reden had ik dit nu echt nodig