10x dingen die je beter niet tegen je kind kunt zeggen… Fok off

kinderen opvoeden

Heb ik weer. Zit je een beetje door je Facebook te scrollen, krijg je een voorgesteld bericht met dingen die je beter niet tegen je kind kunt zeggen. Aan de titel kan deze loedermoeder al zien dat alles wat in het artikel beschreven staat, ik hoogstwaarschijnlijk dagelijks zeg. Maar wanneer ik het artikel daadwerkelijk open, valt ook m’n mond open. Sommige dingen zeg ik helemaal niet. Die schreeuw ik. 

Maar laten we bij het begin beginnen. ‘Goed gedaan’. Blijkbaar zorgt dit complimentje ervoor dat kinderen afhankelijk worden van jouw bevestiging om dingen te leren. Kinderen moeten juist vanuit hun eigen motivatie dingen willen leren, zegt de opvoeddeskundige. Deze opvoedkundige heeft duidelijk niet in lockdown gezeten met thuis schoolende kinderen. Ik heb het bewijs! Hoe vaak ik wel niet ‘kut gedaan’ tegen mijn kinderen heb gezegd en toch blijft die motivatie ver te zoeken.

‘Oefening baart kunst’, maar volgens weer zo’n pipo geeft het de tere zieltjes het gevoel alsof hij of zij niet goed genoeg geoefend heeft. Nou sorry lieve bloedjes van me, maar die knutsels van jullie zien er gewoon echt niet uit en mag zeker geen kunst genoemd worden! Ga daar dus nog maar even lekker op oefenen, want jawel ‘oefening baart kunst’.

‘Niks aan de hand’, dat mag je dus niet zeggen wanneer je engeltje een schaafje op zijn knie is gevallen. Hij zal zich door deze woorden alleen maar slechter gaan voelen. Ha, dat wist ik! Ik wil het risico niet lopen dat mijn engeltje zich slechter gaat voelen. Daarom roep ik ook altijd, bel de dokter, dat been moet eraf!

‘Schiet op’ mag je niet zeggen, dat kun je inderdaad ook beter schreeuwen.

‘Ik ben op dieet’... zucht. Dat zeg ik liever ook niet hardop. Maar als ik een paar maanden te veel wijn heb zitten lurken en te veel vreetwerk naar binnen heb gewerkt, dan zal ik toch echt op dieet moeten. Want op deze manier wordt het ‘lichaamsbeeld’ er ook niet beter op.

 ‘We kunnen het ons niet veroorloven’. Het blijkt een opmerking te zijn die onbedoeld de boodschap afgeeft dat je geen controle hebt over je financiën. Uuuh, volgens mij geef je daar toch juist heel duidelijk aan dat je controle hebt over je financiën. We kunnen het NIET veroorloven en daarom krijg je het ook niet. BASTA.

Gutte gutte gut, volgens de experts kunnen kinderen zich gaan verzetten tegen de hulp van politie of de brandweerman, omdat zij vreemden voor hen zijn. En dat allemaal omdat ouders hameren op de volgende uitspraak. ‘Praat niet met vreemden’. Ik zou willen dat ze een keer tegen een ander gingen praten. Mijn hersenen kunnen het geouwehoer van die kinderen niet meer aan.

‘Wees voorzichtig’. Met drie jongens ben ik dat stadium al ver voorbij.

‘Geen toetje totdat je klaar bent met eten’. Door deze opmerking verhoog je de waarde van een traktatie en verminder je juist het genot van de maaltijd zelf, zegt de opvoeddeskundige. Volgens deze deskundige zeg je vooral ‘eet je bord leeg, anders krijg je geen toetje. Simpel als dat!’. Maar ik heb makkelijk praten, want met drie jongens die werkelijk alles naar binnen bunkeren, is ‘verminder het genot van de maaltijd’ echt een hele rare zin.

Zeg ook niet: ‘Laat mij maar helpen’. En wat blijkt? Doe ik toch nog iets goed! Dat zal ik namelijk nooit zeggen. Zoek het lekker zelf uit.

Dus dingen die je beter niet tegen je kind kunt zeggen? Fok off


Afbeelding: Shutterstock / Nicoleta Ionescu

Previous ArticleNext Article