Hoe verzorg je een kat?

huisdier kinderen

Vroeg of laat kun je als ouder die ene vraag van je kleintje verwachten: ‘Mag ik een huisdier?’ Kinderen vinden dieren lief, leuk en schattig, maar ze beseffen vaak niet de consequenties die het houden van een huisdier met zich meebrengt. Toch is het goed om als ouder mee te gaan in de wens om een huisdier te nemen. Je leert je kleintje namelijk op een mooie, natuurlijke manier van alles over verantwoordelijkheid. De volgende vraag is dan natuurlijk welk huisdier je gaat aanschaffen. Tip: neem een kat! Katten zijn relatief makkelijke huisdieren en voor je kindje is het een feest om het dier te voeren of het te aaien. Maar hoe verzorg je een kat? Natuurlijk heeft je kat goed kattenvoer nodig en altijd vers drinkwater. Maar wat nog meer? 

Rustplek

Een kat slaapt veel en wil dat graag op een rustig plekje doen. Zet ergens in huis een doos met een dekentje neer of schaf op https://petsplace.nl/ een echte kattenmand aan. Zet die op een plek waar het dier in alle rust kan gaan liggen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om tenminste één doosje of mandje op een hoge plek te zetten, buiten het bereik van je kindje. Dan kan de kat echt ongestoord een dutje doen.

Krabpaal

Katten hebben van nature de behoefte om aan objecten te krabben. Dat ze daarmee hun nagels scherp houden, is mooi meegenomen, maar de belangrijkste reden om te krabben is het afbakenen van het terrein. Via de voetzolen scheiden ze feromonen af en daarmee zeggen ze: ‘Dit is mijn plek.’ Als je geen krabpaal in huis zet, zullen je meubels vermoedelijk ten prooi vallen aan het gekrab.

Aandacht

Hoewel een kat in principe solitair leeft, vindt het dier aandacht wel heel fijn. Het ligt wel een beetje aan het karakter van je kat, de ene kat is de andere niet en soms gedragen ze zich nogal stuurs. Maar in principe vindt een kat het feit om gestreeld te worden. Ook komt een kat vaak op schoot liggen of kiest een plekje vlakbij je uit. Geef je kat dus voldoende aandacht, dat maakt het dier gelukkig.

Vlooien

Let erop dat je kat geen vlooien oploopt. Zeker als de kat buiten komt, is dat risico groot. Schaf in dat geval een vlooienmiddel aan om te voorkomen dat je kat last krijgt van jeuk en de huid openkrabt.


 

Afbeelding: Shutterstock / oes

Previous ArticleNext Article