Opvoeden doe je zo

Wanneer je op zoek bent naar professionele adviezen betreft opvoeden, dan moet je niet bij mij wezen. Ik denk eigenlijk ook dat professionele adviezen een beetje overschat zijn, aangezien ze altijd gegeven worden door 23-jarige, kinderloze, pedagogen. – Sorry als ik je beledig, dat was absoluut niet de bedoeling! – Maar dat is een ander verhaal.    

Ik kan alleen gevoelsadviezen geven, adviezen voortgekomen uit ervaringen. Eigenlijk kan elke moeder dat. Maar ja, niet iedere moeder schrijft artikeltjes op het internet.

Of het nuttige, veelzeggende adviezen zijn, waar je daadwerkelijk wat aan hebt? Geen idee, ik doe ook maar wat!

Opvoedkundige adviezen van zomaar een moeder

Geef je kind een goede nachtrust. Nu denken alle moeders met een newborn natuurlijk, geef mama een goede nachtrust! Nou ja, eigenlijk is dat ook gewoon de sleutel. En of je die goede nachtrust nou krijgt door je kind in slaap te laten huilen, door co-sleeping, door samen in een hangmat te slapen, of door wat de tactiek tegenwoordig dan ook is, volg je eigen gevoel! En voelt het goed zoals je het doet, dan doe je het verrekte goed! 

Wees consequent! Behalve wanneer je voelt dat het niet nodig is.

Wees niet bang om nee te zeggen. Ze hebben niet alles nodig wat ze vragen. Ook al is het heel verleidelijk om ze te verwennen tot op het bot, het worden geen leukere mensjes wanneer het uiteindelijk verwende freggels blijken te zijn. Volg dus niet altijd je gevoel, maar soms ook je verstand.

Wees flexibel. Want het opvoeden van kinderen gaat nooit zoals gepland. Je kunt je krampachtig vasthouden aan je eigen ideeën, maar uiteindelijk zul je dan in een hevig conflict met jezelf belanden en daar wordt niemand beter van.

Improviseer, pas aan en ga weer verder. De beste levensles die je je kinderen meegeven kan.

Hanteer schermtijd á la lik-me-vessie. Zolang je voelt dat er balans is, is het prima. Regelmatig afwisselen tussen Netflix en Youtube dus….

Laat ze fouten maken. Van fouten kun je leren. Bijvoorbeeld flexibiliteit. Nogmaals: improviseer, pas aan en ga weer verder. Dat is de beste levensles die je je kinderen kan meegeven.

Vergelijk jouw manier van opvoeden niet met die van een ander. Jij volgt jouw gevoel, zij volgt haar gevoel. Jij doet het op jouw manier, zij doet het op haar manier. Jouw kinderen reageren zus, haar kinderen reageren zo. Enzovoort, enzovoort. Opvoeden is geen wedstrijd. Het leven is geen wedstrijd.

Kalmte zal u redden. Moeilijk! Ik weet het, ik dacht ook dat ik een geduldige moeder was, totdat mijn baby niet meer stopte met huilen. Of toen hij in de fase kwam van alles zelluf doen! Of toen ze leerde lezen en elk woord letter voor letter uitsprak. Of toen hij persé zijn eigen jas dicht wilde ritsen. Of toen zij leerde haar veters te strikken. Of toen… WHHAAA! Kalmte zal u redden!

De moraal van dit verhaal…

Volg je gevoel!

En een beetje je verstand.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Vooral die ‘wees flexibel’. Dacht ik voor ik kinderen had dat ik het allemaal wel wist en hoe en wat… boy, was I wrong! Eens er koters rondrennen, moet je heel veel herzien vind ik zelfs 😉