De kleine lettertjes: Moeders kunnen niet ziek zijn

Er is een onaangename gast hier in huis binnen gedrongen. Genaamd griep. Al een paar dagen heb ik koude rillingen en toen ik gisteravond mijn tanden aan het poetsen was, stond de 7-jarige plots achter mij met de mededeling dat ze moest ‘kotsen’. Wat heerlijk dat een 7-jarige dat netjes in het toilet doet! Het is al ranzig genoeg. Ondanks dat ik zelf ook bijna over mijn nek ga, probeer ik mezelf staande te houden.

Ergens in het boek der moederschap staat namelijk met kleine lettertjes geschreven:

Moeders kunnen niet ziek zijn.

Als (fulltime) moeder ben ik weleens strontjaloers op de man als hij ziek is. Hij stuurt zijn collega’s een berichtje dat hij niet komt en duikt zijn bed weer in (wat overigens ook volkomen terecht is), om ‘lekker’ uit te zieken. Voor een moeder is dat over het algemeen genomen een onhaalbare zaak. De kleintjes moeten ontbijten en naar school gebracht worden. De peuter wil aandacht en een avondmaal komt vrijwel nooit aangewaaid.

Nee het beste wat een moeder kan doen, is ontkennen. Blijven ontkennen. We weten allemaal dat het uiteindelijk onhaalbaar is, maar wat moet ik anders?

Want al zou ik even onder de wol duiken, dan komen de kleintjes om de vijf minuten vragen of ik me weer wat beter voel, ze willen namelijk wat te drinken. Ze zijn hun sokken weer eens kwijt. Of ze kunnen opeens een kunstje wat ik écht moet zien.

Daarbij, wie maakt er een lekker bouillonnetje voor me klaar?

Soms, heel soms wil ik zelf weer even kind zijn. Met een moeder die mij in de watten legt. Een appeltje voor me schilt, paracetamol voor me klaar legt, me instopt onder een dekentje en ondertussen de boel even draaiende houdt.

Maar ja… ergens in het boek der moederschap staat nou eenmaal met kleine lettertjes geschreven: moeders kunnen niet ziek zijn. 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Heel herkembaar, terwijl het eigenlijk nergens op slaat; want wij moeders moeten ook goed kunnen uitzieken. Waar mogelijk probeer ik dan zoveel mogelijk uit handen te geven, maar lekker in bed liggen; nee dat zit er echt niet meer in!

  2. Oh hoe herkenbaar!! Hoewel 1 x longontsteking gehad en toen kon ik gewoon niets meer, zelfs naar het toilet gaan was teveel gevraagd..Vijf kilo eraf in 1 week, dan ben je echt goed ziek..en laat je alles vallen. De man des huizes zal dan wel vrij moeten nemen! Maar idd een rillinkje, een licht verkoudheidje nee, dan ga je door! Leuk geschreven weer pauline!!

  3. Mijn man is vorige week een keer thuis gebleven (vrij gevraagd) omdat ik me niet goed voelde…
    Het kan soms dus wel1