Hoe kun je het beste geld sparen voor je kinderen of kleinkinderen?

beste geld sparen voor je kinderen

We leven tegenwoordig in een dure tijd. De prijzen van alles gaan omhoog: huizen, boodschappen, benzine en ga zo maar door. Het is dus helemaal niet gek om tijdens de jeugd van je kinderen elke maand wat geld apart te zetten voor hun toekomst. Dit kunnen zij gebruiken voor studies, reizen of bijvoorbeeld een rijbewijs. Dit kun je zelf bepalen of aan je kind overlaten. Maar hoe kun je het beste geld sparen voor je kinderen of kleinkinderen? Dat vertellen we je in dit artikel! 

Op de naam van jou of je kind

Ga je op deze spaarrekening geld sparen op je eigen naam of op de naam van je kind? Aan beide keuzes zitten enkele voor- en nadelen. Wanneer je de spaarrekening op de naam van je kind zet, kunnen deze vaak bij het geld vanaf hun 18e. Dit is een goed moment waarop zij het geld kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld hun studie of rijbewijs. Ook wanneer je overlijdt, is het geld volledig voor je kind en heeft het niet te maken met erfbelasting. Wanneer je de rekening op jouw naam zet, heb je natuurlijk volledig zeggenschap over de rekening en kun je wanneer je wilt bij het geld. 

Het bedrag 

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken wat voor bedrag je elke maand of elk jaar wil gaan sparen voor kleinkind of voor je kinderen. Het makkelijkste is om elke maand een bepaald bedrag automatisch over te laten maken naar de spaarrekening van je kinderen of kleinkinderen. Dit kan al vanaf €5 zijn, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wat hoger bedrag van rond de €20. Door de jaren heen bouw je zo een lekker bedrag op voor je kinderen. Je partner of ouders kunnen ook een bedrag overmaken naar deze rekeningen elke maand, zodat je rond de 18e verjaardag van je kind een mooi bedrag hebt opgebouwd voor ze. 

Rente

De rente op deze spaarrekening verschilt per bank. De hoogste rente die je op dit moment kunt krijgen is 2,4% of 2,25%, dit hangt er dus vanaf waar je spaart voor je kind. Het makkelijkste is om een aparte kinderspaarrekening te openen bij je eigen bank, maar wanneer de rente hier niet gunstig is kun je dit ook bij een andere bank doen. Dan zet je het geld over naar de eigen bank wanneer je kind 18 jaar is geworden! 


Financiële opvoeding geld sparen

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article