Een zelfverzekerd kind? Dan doe je dit als ouders goed!

zelfverzekerd kind

Heb jij een zelfverzekerd kind die precies weet wat zijn sterke punten zijn? Een kind die vol zelfvertrouwen door het leven gaat? Ouders met zelfverzekerde kinderen doen over het algemeen deze dingen goed.

Het leven van een kind bestaat uit leermomenten. Leren lopen, leren praten, leren plassen op een potje, leren schrijven, noem maar op! Langzaam maar zeker worden het zelfverzekerde wezentjes. Maar dat gevoel van vertrouwen moet wel worden gestimuleerd. Want de leermomenten worden steeds complexere uitdagingen. Dus hoe zorg je als ouders ervoor dat je kind een gezond gevoel van zelfvertrouwen krijgt?

Een zelfverzekerd kind? Dan doe je dit als ouder goed!

Je koppelt de inzet aan succes (en niet het resultaat)

Door de werkhouding of inzet, net hoe je het noemen wil, te koppelen aan succes, ontwikkelen kinderen een gezond zelfvertrouwen. En dan hebben we het natuurlijk wel over een goede werkhouding en inzet. Maar wanneer je als ouder je kind altijd een compliment geeft over zijn werkhouding en inzet, zal dat een zelfvertrouwen boost geven. Ook als je kind geen tien haalt voor de rekentoets of wanneer hij de voetbalwedstrijd niet wint. Succes is dan de inspanning die je kind heeft geleverd en niet het resultaat van die inspanning.

Je bent openlijk trots

Zelfverzekerde kinderen komen van zelfverzekerde ouders. Een ouder van een zelfverzekerd kind schroomt niet om openlijk trots te praten over de kwaliteiten, vaardigheden en successen van zijn kind. Maar ook over zichzelf. Want als ouders een positief zelfbeeld laten zien, nemen kinderen dat gevoel van zelfvertrouwen over.

Je geeft specifieke complimenten

Ouders van zelfverzekerde kinderen roepen niet alleen maar ‘goed gespeeld’ of ‘keurig gedaan’. Ze geven specifieke complimenten over de dingen die ze goed deden. Dus waarom heeft hij dan zo goed gespeeld? Bijvoorbeeld doordat hij zijn voetenwerk zo geweldig deed. En wat is er dan zo keurig gedaan? Bijvoorbeeld de manier waarop ze dat ene woord geschreven heeft. Het zijn de complimenten over de specifieke dingen die je kind zelfvertrouwen geven.

En wist je dat teveel nikszeggende complimenten juist niet goed voor het zelfvertrouwen zijn?

Je bent eerlijk over de minder sterke kanten

Ouders die een zelfverzekerd kind willen opvoeden (die geen arrogante en narcistische eikel wordt) liegen niet tegen hun kind over waar hij harder aan moet werken. Je bent dus eerlijk over de minder sterke kanten van je kind. En het is natuurlijk niet zo dat je als ouder rond moet bazuinen dat je kind écht slecht in wiskunde is! Maar je maakt het ook niet mooier dan het is.

Succes heb je nooit alleen

Een ouder van een zelfverzekerd kind zal hem of haar nooit laten denken, dat hij in zijn eentje de reden was dat ze de wedstrijd wonnen. Ze leren hun kind dat ze zonder de hulp van hardwerkende vrienden, familie of een leraar, de wedstrijd misschien niet hadden gewonnen of het proefwerk misschien niet zo goed was gemaakt. En ook hier wordt de inzet gekoppeld aan succes.

Je geeft je kind verantwoordelijkheid

Een ouder van een zelfverzekerd kind, geeft zijn kind verantwoordelijkheid over bepaalde beslissingen. Dit geeft hem de kans om zelf problemen op te lossen. Je kind zal zichzelf hierdoor als capabel zien en dat zal zijn zelfvertrouwen zeker vergroten.


zelfverzekerd kind

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article