Huiswerk maken, geef me tips!

huiswerk maken kind

Ik vind mezelf best een geduldige moeder, zolang de kinderen gezellig en rustig zijn. Oh ja, en zolang ze geen huiswerk van school meekrijgen. Ik heb namelijk niet zo een goede ervaringen met huiswerk maken. Van mezelf vroeger niet. Maar ook het begeleiden van huiswerk niet. Bij mij kun je het vakje ‘ongeschikt’ aan vinken, het werkt gewoon niet. En dat heeft een paar redenen. 

Huiswerk begeleiden, ongeschikt

  • Ik ben nogal van het uitstellen. Als er op maandagochtend een toets in mijn agenda zou staan, dan was zondagavond vroeg genoeg om te beginnen met leren. Deze slechte eigenschap heb ik nooit afgeleerd.
  • Ik vergeet het. Huiswerk maken zit niet in mijn systeem.
  • Ik weet niet waar ik beginnen moet. Of ik snap gewoon niet wat de bedoeling is. Het kind krijgt een werkschrift mee, waar een vage opdracht instaat met geen enkele uitleg. Als ik de (ontbrekende) instructies zelf al niet begrijp, hoe moet ik mijn kind dan helpen met dit huiswerk maken?
  • Ik ben toch iets minder geduldig dan ik dacht. Wanneer ik probeer iets uit te leggen en het kind luistert niet, dan ben ik er alweer helemaal klaar mee. Steek dat huiswerk maar…

Als ik om me heen kijk zie ik allemaal gedreven moeders en vaders die een ster zijn het begeleiden van het huiswerk bij hun kinderen. Er zitten er zelfs een paar tussen die hele verslagen voor hun kinderen schrijven, ‘want ze hebben al zoveel huiswerk’. Als je het mij vraagt gaat dat z’n doel een beetje voorbij. Maar goed ieder zijn ding en zo is het begeleiden van huiswerk maken niet mijn ding. Maar als ouder wel mijn taak. En omdat ik nooit te beroerd ben om mezelf te ontwikkelen, ging ik op zoek naar tips betreft het begeleiden van huiswerk.

Wat is de beste tijd om huiswerk te maken?

Zoals ik al zei, heb ik nogal last van uitstelgedrag. Dit is voor het huiswerk maken niet heel handig. Want 10 minuten voor het slapen gaan is niet het moment om je toets te leren of om je werkschrift af te maken. In mijn hoofd liggen de kinderen al in dromenland en zit ik rustig op de bank te Netflixen. Het laatste waar ik dan nog zin in heb, is mijn kinderen nog te moeten helpen met hun huiswerk. Maar dit is wel vaak het moment dat ik eraan denk en aan mijn kinderen vraag, ‘hebben jullie eigenlijk nog huiswerk?’ te stellen. Dit moet anders in mijn systeem.

De beste tijd om huiswerk te maken en te begeleiden, is toch zo snel als het kan, niet te lang uitstellen dus. Kinderen hebben structuur nodig, volwassenen soms ook. Toch moet je kinderen niet direct na schooltijd aan hun huiswerk zetten. Ze moeten eerst ontspannen. Maar voor je er erg in heb is het etenstijd en bedtijd. Daarom is het toch belangrijk om een planning te maken. Spreek met je kind een vast tijdstip af dat haalbaar is. Haalbaar voor het kind, maar ook voor jou. Tijdens het koken kun je je kind niet goed helpen met huiswerk. Zorg bijvoorbeeld dat je een half uur voor het koken vrijmaakt voor het huiswerk van je kind. Of pak een half uur na het avondeten. Wat de beste tijd om huiswerk te maken is, verschilt dus per gezin. Maar spreek het wel af en kom je afspraken na.

Huiswerk maken stimuleren

Je kind zelfstandig huiswerk laten maken, lukt alleen wanneer je daarin geïnvesteerd hebt. Kinderen kunnen dat niet in één keer zelf, dit moeten ze leren. En dat lukt alleen wanneer je als ouder het huiswerk maken stimuleert. Wat een wijze woorden voor iemand die zelf geeneens weet waar ze beginnen moet. Hoe leg ik mijn kind iets goed uit? Hoe leer ik mijn kind op de juiste manier die som te maken? Nee het valt niet mee, zeker niet wanneer je kind op een hoger niveau komt, dan waar jij ooit geweest bent.

Goed, zover zijn wij nog niet. En daarom is het voor mij nu belangrijk om mijn kinderen zoveel mogelijk te stimuleren (zelfstandig) huiswerk te maken. Het sleutelwoord is: vraag om hulp! Ook als ouder. Krijgt het kind een werkschrift met een vage opdracht zonder uitleg mee? Vraag de juf wat precies de bedoeling van het huiswerk is. Zo ziet je kind dat het niet erg is om hulp te vragen. En zo begrijp je als ouder de bedoeling en weet je wel waar je beginnen moet. Interesse tonen stimuleert altijd.

Tips om huiswerk leuk te maken

Huiswerk maken is gewoon stom. Je kinderen huiswerk laten maken is nog veel stommer. De frustratie loopt hoog op wanneer de kinderen weer eens niet luisteren naar mijn belabberde uitleg. Echt, ik heb respect voor iedereen die überhaupt ooit gedacht heeft aan thuisonderwijs. Respect ook voor de juffen die dertig niet luisterende mormels voor zich hebben. Niet te doen.

Oké, hoe maken we huiswerk leuk? Ik zocht de beste tips.

(Met s)tip op 1: belonen. Belonen werkt echt heel goed bij onze zoon die meters moet maken met lezen. Groep 3, ja ook dan krijgen ze al huiswerk, staat in het teken van veel lezen. Nu is dat niet zijn grootste hobby, maar voor wat extra internettijd, leest hij graag een kwartier weg. Na een kwartier lezen wordt hij beloont met een kwartier Enzo Knol.

Tip 2: samen huiswerk doen. Met z’n tweeën is toch gezellig dan alleen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als ouder het huiswerk van je kind gaat maken, maar door samen de stof door te nemen, stimuleert het je kind om haar huiswerk te doen. Bovendien steek je als ouder er ook nog wat van op.

Tip 3: omkopen met mooie spullen. Laat je kind huiswerk maken met spullen die ze graag hebben wil. Wil je die mooie pen gebruiken? Dat mag je alleen gebruiken bij het oefenen van de tafels. Dat leuke schrift? Die gebruik je alleen voor het oefenen van je spelling.

En zo is het huiswerk toch weer een beetje leuker gemaakt. Maar uiteindelijk komt het erop neer, welke tips je ook gebruikt, huiswerk maken moet gebeuren. En als je bent als ouder de enige die dat stimuleren kan.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article