Kraamfeest of babyborrel organiseren? Dit zijn goede ideeën!

kraamfeest babyborrel organiseren

De telefoon begint te rinkelen, de deurbel gaat af als een alarm en vrienden en familieleden beginnen goedbedoeld door je huis te lopen. Ze beloven dat ze niet lang zullen blijven en je hoeft vooral geen moeite voor ze te doen. Ze willen alleen héél even naar de kersverse baby kijken. En terecht, want jij hebt zojuist de meest wonderschone baby op de wereldbol gezet, iedereen mag dat zien. De kraamperiode ervaart iedere moeder en vader anders. De één kan de hele wereld aan, de ander trekt zich liever terug in zijn schulp. Er zijn geen vaste regels voor de kraamperiode. Maar om het jezelf makkelijk te maken en om de kraamvisite zoveel mogelijk te bedwingen, kun je een kraamfeest of een kraamborrel organiseren. Volgens de ervaringen van vele moeders is zo’n feest een heel goed idee! Maar hoe organiseer je een kraamfeest of kraamborrel? 

Wat is een kraamfeest of babyborrel

Met een kraamfeest of kraamborrel vier je de geboorte van een baby. Maar in plaats van weken lang kraamvisite over de vloer, heb je tijdens zo’n feest in één keer heel veel visite. Meestal plan je dit feest drie weken tot een maand na de geboorte. Hoe lang zo een kraamfeest of babyborrel duurt is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen, maar het is wel verstandig om er een duidelijk begin en eindtijd aan te geven. Je baby is tenslotte nog maar klein en heeft veel rust nodig. Bovendien ben jij zelf de kraamvrouw en heb je niet al te lang geleden een bevalling ondergaan, dat is niet niks!

Velen vragen zich af wat nou eigenlijk het verschil is tussen een kraamfeest en een babyborrel. Nou, dat is er eigenlijk niet. Een babyborrel klinkt wat hipper, maar het idee is hetzelfde. Een babyshower is wel iets anders. Een babyshower is een verrassing voor de zwangere vrouw en wordt georganiseerd door de moeder, zussen en vriendinnen tijdens de zwangerschap.

Thuis of op locatie?

Waar je het feest organiseert is afhankelijk van je eigen ideeën en natuurlijk ook budget. Je kunt een kraamfeest of kraamborrel op locatie vieren. Het voordeel hiervan is dat je geen bende in huis hebt en je zelf kan besluiten om te vertrekken. Maar een feestje thuis kan ook als zeer positief ervaren worden. Je hoeft dan geen locatie af te huren en je bent lekker in je eigen vertrouwde omgeving. En ook thuis kun je je terugtrekken wanneer het even teveel wordt.

Tips voor het organiseren van een kraamfeest of kraamborrel

Het organiseren vergt een goede voorbereiding. Je weet wat ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk! Bedenk van te voren hoeveel mensen je wilt uitnodigen en wie je precies wil uitnodigen voor het kraamfeest of de kraamborrel. Waarschijnlijk wil je je baby aan naaste familie en beste vrienden al eerder laten zien. Is het nodig om ze dan ook uit te nodigen? Wellicht kunnen ze je helpen tijdens het kraamfeest of de kraamborrel. Belangrijk is wel om dit goed van te voren af te spreken zodat zij weten wat er van hen verwacht wordt.

Uitnodiging

De uitnodiging voor een kraamfeest of kraamborrel samen versturen met het geboortekaartje. Wel zo makkelijk, zo hoef je maar één keer een kaartje te versturen. De uitnodiging kan gewoon een briefje zijn of een notitie op het geboortekaartje.

Datum

Dit is lastig om van te voren te bedenken, je weet namelijk nooit wanneer je precies gaat bevallen. Tenzij je een geplande keizersnede krijgt. Maar het makkelijkste om aan te houden is vijf weken na de uitgerekende datum. Dan zul je op z’n vroegst, wanneer je twee weken later dan de uitgerekende datum bevalt, het feest na drie weken vieren. Een kraamfeest of kraamborrel wordt meestal in het weekend georganiseerd. De meeste mensen zijn dan vrij van werk. Maar je mag ook best een beetje egoïstisch zijn als kraamvrouw, dus organiseer een kraamfeest of kraamborrel gewoon wanneer het jou het beste uitkomt.

Belangrijke tip: sla aangeboden hulp nooit af en voel je niet gegeneerd om hulp te vragen. Maak het jezelf makkelijk! Laat boodschappen bezorgen of laat iemand boodschappen voor je doen.

Nog meer leuke ideeën

Versieringen

Het is natuurlijk leuk om de ruimte waar een kraamfeest of kraamborrel gevierd wordt leuk aan te kleden. Versieringen voor het feest kun je makkelijk online bestellen. Hier een paar leuke ideeën voor kant en klare versieringen voor een kraamfeest of kraamborrel.

Blauw of roze: je kunt bij een kraamfeest of kraamborrel helemaal los gaan op blauw of roze, maar je kunt ook kiezen voor genderneutraal. In dit thema past de regenboog collectie van HEMA perfect! Bekijk hier alles>> 

babyborrel kraamfeest versiering

Voor wie wél gewoon lekker vol voor blauw of roze gaat, kan hier terecht voor kant en klare versiering. Van ‘hoera een jongen’ gebaksbordjes tot blauwe of roze tafelkleden. De sfeer is er zo in te brengen.

Bekijk hier alle versieringen voor de geboorte van een jongen >>

Bekijk hier alle versieringen voor de geboorte van een meisje >>

Wat ook een leuk idee voor een kraamfeest of kraamborrel is, is de gasten een bedankje meegeven. Vaak wordt er geboortesnoep meegegeven, bijvoorbeeld in een mini babyflesje of in een zakje. Persoonlijk vond ik deze wel heel komisch!

Hapjes voor een kraamfeest of kraamborrel

En dan natuurlijk de ideeën voor hapjes op een kraamfeest of kraamborrel. In Nederland is het natuurlijk traditie om beschuit met roze of blauwe muisjes uit te delen aan kraamvisite. Maar ik kan me zo voorstellen dat je dat niet een heel goed idee vindt. Maar eerlijk is eerlijk, roze of blauwe muisjes horen er wel bij! Een een paar ideeën als alternatief voor beschuit met muisjes: muisjes op een lange vinger, muisjes op cakejes, muisjes op een roomsoesje, muisjes op een roze koek. Nou ja, je leest het al, muisjes kun je overal wel opsmeren.

Wil je toch ook nog wat andere hapjes serveren tijdens een kraamfeest of kraamborrel, dan heb ik hier nog een paar originele ideeën voor je.

Tip één: sla alcohol vrije drankjes in! Leuk om mee te proosten, ook voor kinderen. Kijk hier voor recepten voor kinderchampagne.

Bak zelf koekjes met kleurstof.

kraamfeest-babyborrel
babyborrel

Maak gezonde snacks:

Of ga voor een compleet kunstwerk!

Wat ook heel nuttig kan zijn om rekening mee te houden tijdens het organiseren van een kraamfeest of kraamborrel, is een kinderhoek en spelletjes voor kinderen. De kans is namelijk groot dat er ook kinderen aanwezig zullen zijn. Denk aan het neerzetten van wat speelgoed, misschien heb je ergens een tafel waar je knutselspulletjes of tekenspulletjes kan neerleggen. Vraag aan een buurmeisje, neefje of nichtje of zij de kleine kinderen willen vermaken tijdens het kraamfeest of de kraamborrel.

Kraamfeest of kraamborrel afsluiten

Gastenboek

Een mooie afsluiter en meteen ook herinnering is een gastenboek. Alle kraamvisite kan in één keer wat schrijven in het gastenboek. Misschien vind je het idee wat oubollig, maar investeren in een leuk gastenboek is de herinnering meer dan waard.

babyborrel kraamfeest gastenboek

Je kunt kiezen voor een gastenboek met lege bladzijdes, zo kunnen de gasten zelf een eigen tekstje schrijven. Maar er zijn ook invulgastenboeken voor een kraamfeest of babyborrel. Deze zijn weer erg leuk om in te vullen.

Het kan een uitdaging zijn om gasten te laten vertrekken. De meest makkelijk manier is om zelf te vertrekken. Organiseer je een kraamfeest of kraamborrel thuis, dan ga je gewoon naar boven met het excuus dat je de baby gaat voeden. Maar het is ook oké om te zeggen dat het feest is afgelopen en dat jij en je baby nu weer even rust nodig hebben. Het organiseren is leuk, maar het moet vooral ook leuk blijven


Afbeelding: Shutterstock / Iris Koopmans

Previous ArticleNext Article