Hoe het is om altijd blut te zijn

altijd blut

Als je ons gezin zou zien, zou je misschien niet denken dat wij arm zijn. Dat zijn we ook niet, laat ik dat even voorop stellen. We hebben een mooi huis, we hebben een auto en we hebben kleding aan ons lijf. En om er ook maar even een cliche tegenaan te gooien, de grootste rijkdom zijn de mensen om mij heen. Toch zijn we altijd blut. Terwijl ik deze blog tik, staan we ruim €100 in de min omdat ik zojuist een rekening betalen moest. Ik moet het betalen van andere rekeningen nog een paar dagen uitstellen, tot onze lonen weer gestort worden. Maar in mijn achterhoofd word ik achtervolgt met de wetenschap dat ik eigenlijk tanken moet. Voel je een beetje hoe het is om altijd blut te zijn? 

We zijn niet arm, maar wel altijd blut. Als ik zie wat er binnenkomt, kan ik me nauwelijks voorstellen dat we het de maand niet gaan redden. Maar als ik dan bekijk wat er allemaal uitgaat, gaat er toch iets mis. Het grootbrengen van kinderen kost zoveel geld. En in een maatschappij als deze is het lastig om nee te zeggen. Toch kon ik niet anders dan nee zeggen op de vraag die mijn zoon onlangs stelde. Mag ik op gitaarles? Om daar nee op te moeten zeggen, doet best een beetje pijn. Maar we hebben voor nu even geen geld om gitaarlessen te kunnen betalen.

Nee moeten zeggen geldt niet alleen voor grote verzoeken, maar ook kleine als een keer naar de MacDonalds. Toch levert dit ook iets moois op. We zijn namelijk wel eerlijk en open tegen onze kinderen over geld. Niet dat we ze willen opzadelen met onze ‘problemen’, maar ze worden langzaam maar zeker zich bewust van geld. En vooral dat niet alles maar mogelijk is. Dat er soms keuzes gemaakt moeten worden. Of dat er eerst gespaard moet worden. Ze weten heel goed het verschil tussen iets willen en iets nodig hebben. “Dan koop je toch een nieuwe”, zul je niet snel uit de mondjes van mijn kinderen horen.

We zijn blut, maar niet lui. We zijn blut, maar doen ontzettend hard ons best om dat niet elke keer te zijn. De waarheid is dat we de komende jaren hoogstwaarschijnlijk elke maand toch weer blut zijn. Hoe frustrerend en zwaar dat soms ook is, we vinden altijd wel weer een weg om het rond te breien.

Afbeelding lege portemonnee: GBALLGIGGSPHOTO/shutterstock

Previous ArticleNext Article