Hoe voelen weeën? Ervaringen van beginnende wee tot perswee

Wanneer de uitgerekende datum nadert, zal iedere zwangere vrouw het zich afvragen. Hoe voelen weeën? Waarschijnlijk heb je al wel wat voorweeën gevoeld, ook wel harde buiken genoemd. Maar zijn dit ook de weeën zoals je ze voelt tijdens de bevalling? Of je deze voorweeën kunt vergelijken met de weeën tijdens de bevalling, daar valt over te twisten. Maar wees gerust! Wanneer de bevalling daadwerkelijk begint, zul je dat waarschijnlijk wel herkennen. Dit is wat je kunt verwachten van weeën tijdens de bevalling. 

De signalen wanneer een bevalling begint

Er komt een punt dat je in staat bent om de bevalling op te wekken. Maar uiteindelijk zul je zien, het komt wanneer het komt. Het begin van een bevalling kun je herkennen aan verschillende signalen. Zo kan een bevalling bijvoorbeeld beginnen bij het verlies van een slijmprop. Deze slijmprop heeft de de baarmoeder afgesloten, maar maakt nu ruimte om de bevalling door te zetten. Echter kan de bevalling dan nog een paar dagen op zich laten wachten. Mijn ervaringen met een slijmprop? Zelf heb ik deze slijmprop nooit gezien. Waarschijnlijk ben ik de slijmprop tijdens een bezoek aan het toilet verloren. En toen zat ik nog steeds met de vraag, hoe voelen weeën?

Ook kunnen je vliezen breken. Dit kan ruim voordat de bevalling doorzet gebeuren. Maar het kan ook zo zijn dat tijdens de bevalling de vliezen nog doorgeprikt moeten worden. Ik heb beide ervaren en meegemaakt. De eerste keer waren mijn vliezen gebroken en vrijwel direct kwamen de weeën. De tweede keer heeft de gynaecoloog vlak voor het persen mijn vliezen doorgeprikt. Toen mijn vliezen eenmaal doorgeprikt waren, ging de bevalling in sneltreinvaart en kon ik direct beginnen met persen.

En een ander signaal van een begin van een bevalling, zijn regelmatige weeën. Deze weeën zul je in eerste instantie herkennen als voorweeën (harde buiken). Maar al snel zul je merken dat er een regelmaat zit in het komen en gaan van de weeën.

weeen ervaringen

Hoe voelt een wee en wat gebeurt er?

De baarmoeder is een spier met spiervezels en deze trekken tijdens een wee letterlijk samen. Tijdens het samentrekken van de baarmoeder, dat noemen we ook wel een wee, is er heel veel aan de gang. De baarmoeder helpt tijdens een wee de baby door het geboortekanaal duwen en tegelijkertijd wordt de baarmoederhals dunner/wijder gemaakt zodat de baby er doorheen kan. Wanneer je dit zo leest, kun je je wel voorstellen dat je dit proces moet voelen. Maar hoe voelt nou zo’n eerste wee?

Deze weeën in de eerste fase van de bevalling zijn wel een beetje vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Er gaat een krampige scheut door je buik. Ik kan me herinneren dat deze kramp in het begin onderaan begon en zo naar de bovenkant van mijn buik sudderde. Deze weeën zijn nog heel gemakkelijk weg te puffen of zuchten. Dit is mijn ervaring, maar eigenlijk zullen weeën voor elke vrouw anders aanvoelen. Hoe een wee voelt, heeft namelijk met verschillende factoren te maken.

  • Is het de eerste bevalling? Uit onderzoek is gebleken dat de baarmoeder tijdens een eerste bevalling harder moet werken. Dit proces is ook voor de baarmoeder nieuw.
  • Is de baby al helemaal ingedaald? Is het een stuitligging?
  • Waar voel je de weeën? Zelf heb ik ervaringen met weeën in mijn onderbuik. Maar sommige vrouwen voelen voornamelijk rugweeeën of beenweeën.

Tijdens de bevalling zullen de weeën ook steeds anders aan gaan voelen. Naar mate de bevalling vordert, zullen de weeën die je voelt steeds heftiger worden. Ook kan er in het begin van de bevalling minder regelmaat in zitten. Hoe verder je in de bevalling komt, hoe intenser de weeën zullen voelen. Dan is het niet meer te vergelijken met een hevige menstruatiepijn.

De weeën timen

Het is heel slim om de weeën te timen. Zo kun je precies bijhouden of er regelmaat zit in de weeën. En welke regelmaat erin zit. Vaak wil de verloskundige dit weten. Maar het is ook erg leuk om na de bevalling terug te zien hoe de bevalling is verlopen qua tijd. Die eerste fase van de bevalling kan namelijk behoorlijk lang duren! Ze zeggen wel eens een uur per centimeter. Dat ging bij mij persoonlijk niet helemaal op. Die eerste vijf centimeters waren namelijk binnen een uur geklaard. Na de vijf centimeter ontsluiting kwam voor mijn gevoel het ‘echte werk’. Ik kon op dat moment de weeën niet meer zelf timen. Sowieso was mijn besef van tijd helemaal verdwenen. Toch heeft het vanaf daar nog een paar uur geduurd voordat ik daadwerkelijk mocht gaan persen.

Persweeën

De vraag ‘hoe herken je een perswee?’, lijkt me wat overbodig, want een perswee herken je echt wel! Op het moment dat een wee zo hevig wordt dat je denkt dat je moet poepen, dan beginnen de persweeën. Helaas wordt er wel eens gevraagd om een perswee tegen te houden. Ik kan alleen maar denken, hoe dan!? Want persweeën tegenhouden is gewoon echt niet te doen. Ik vergelijk het altijd een beetje met overgeven, maar dan de andere kant op. Als het écht komt, dan komt het.

Persoonlijk vond ik het als een bevrijding voelen om te mogen persen. Dit is het moment in de bevalling waar de echte oerkracht van een vrouw vrij komt. Ik kon mij daar helemaal aan overgeven. Voor het eerst krijg je het gevoel dat de weeën nuttig zijn en je daadwerkelijk helpen in dit proces.

Hoe voelen weeën?

Hoe voelen weeën? De ervaringen zullen heel uiteenlopend zijn, want iedereen zal dat op zijn eigen manier ervaren! Maar wanneer er gevoelsmatig een biljartbal door je neusgat is geramd, wil je daar voorlopig even niet meer aan denken.


hoe voelen weeen

Afbeelding: Shutterstock / lavizzara

 

Previous ArticleNext Article