Roadtrippen in de omgeving van Rome

vakantie italie

Dat cityglamping bij de stad Rome een heel goed idee was, kon je al eerder lezen. Meestal is je verblijf tijdens een citytrip niet lang en dus sla je de omgeving over. Maar omdat wij vijf volle dagen bij Rome hadden, hadden we gelukkig genoeg tijd om ook de omgeving van Rome te ontdekken. En vanuit een camping vlakbij Rome, is dat met een huurauto heel goed doen. 

Een huurauto in Rome

We vlogen vanuit Amsterdam naar de luchthaven Rome Fiumicino. Je kunt natuurlijk ook zelf met de auto naar Rome rijden, maar dan ben je toch al snel twee dagen onderweg. Het vliegen kost je slechts twee uur en een huurauto op de Luchthaven Rome Fiumicino is zo opgehaald. Zeker wanneer je dit van tevoren via Sunny Cars regelt en een premium pakket boekt. Zo hoef je niet eerst nog met je kinderen in de rij te gaan staan, om vervolgens nog allerlei papieren en contracten te tekenen. Nu had ik daar sowieso geen last van, aangezien ik met mijn vriendinnen op reis was. Oftewel, me-time voor mama en ook daar willen we geen seconde verspillen aan saaie toestanden. Dus een premium pakket van Sunny Cars is altijd een goed idee! Daarbij heeft Sunny Cars het grote voordeel dat je all-inclusief verzekerd bent. Je gaat dus echt zorgeloos op pad, daar houd ik van!

glamping rome

Wat te doen in de omgeving van Rome?

Het is natuurlijk geweldig om Rome te ontdekken! Ik heb één keer een poging gedaan om in het centrum van Rome te parkeren, maar het werd me al snel duidelijk dat je daar een zeer getrainde en vooral koelbloedige automobilist voor moet zijn. Ik ging liever met de auto roadtrippen in de omgeving van Rome. Maar waar naartoe? Wat is er te doen in de omgeving van Rome? Na wat research, van tevoren, zijn er een aantal bezienswaardigheden op mijn lijstje gekomen:

  • Tivoli Gregoriana
  • Ostia Antica
  • Lago di Nemi
  • En ik wilde weten hoe het strand bij Rome eruit zou zien

Parco Villa Gregoriana (Tivoli)

Ik wilde dus naar Tivoli Gregoriana, en om wat preciezer te zijn, naar Parco Villa Gregoriana. Het park Villa Gregoriana is een vallei met watervallen, gelegen bij het plaatsje Tivoli. Het is ruim een half uur rijden vanaf de camping waar we verbleven. En vanuit het centrum van Rome doe je er zo’n drie kwartier over. We namen dan wel de snelweg, waar we ook een tolweg onderweg tegenkwamen. In Tivoli kun je prima parkeren op een ruime parkeerplaats (kost €2,50 voor een dag). Het centrum van Tivoli is niet supergroot en vanuit het centrum loop je zo naar de ingang van Parco Villa Gregoriana.

Villa Gregoriana tempel

Villa Gregoriana rome

waterval rome Villa Gregoriana

De entree van het park Villa Gregoriana kost €7,00 per persoon. Om door het park te wandelen moet je wel over een redelijke conditie beschikken. Een bezoek met kleine kinderen zou ik persoonlijk dan ook afraden. Mijn dochter van tien zou deze wandeling wel leuk gevonden hebben. Het is een flinke daling, maar ook een flinke klim terug naar boven. De paadjes in het park zijn zo natuurlijk mogelijk gehouden. Ik houd ervan, maar met regenachtig weer is het denk ook niet aan te raden om het park te bezoeken. Ik kan me zo voorstellen dat de paden dan erg glibberig en moeilijk begaanbaar worden. Maar goed, wij hadden mooi weer en op onze teenslippertjes hebben we de groene pieken en dalen getrotseerd. Met als beloning een aantal mooie uitzichten op gigantisch watergeweld, als in een waterval.

ostia antica

ruine ostia antica

ostia antica rome

rome roadtrip

Ostia Antica, de havenstad van het oude Rome

Iets dichterbij, op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf de camping bij Rome, lag Ostia Antica. De afbeeldingen die ik vond via Google, zagen er veelbelovend uit. In werkelijkheid is het een opgegraven dorp, of eigenlijk de havenstad van het oude Rome. Er staan genoeg ruïnes om een echte indruk van een oud Romeinse stad te krijgen. Als je er even de tijd voor neemt en je fantasie de vrije loop laat, is het best indrukwekkend. Je kunt hier een rondleiding boeken, maar de audiotour geeft je ook voldoende extra informatie.

strand omgeving rome

Het strand bij Rome

Het dichtstbijzijnde strand bij Rome is het strand van Ostia. Vanaf het centrum van Rome ongeveer een half uur rijden en vanaf de camping waar wij verbleven ongeveer een kwartier rijden met de auto. Het strand bij het centrum van Ostia bestaat voornamelijk uit een boulevard met strandtenten. Deze zijn niet echt vrij toegankelijk, tenzij je een plek huurt. Als je iets naar beneden rijdt, dan kom je bij de open stranden terecht. Aan de ‘Via Litoranea’ zijn verschillende parkeerterreinen te vinden waar je gemakkelijk parkeren kunt. Een stukje lopen door de duinen en je komt op een fijn strand terecht. Het deed me zelf een beetje denken aan het Nederlandse strand bij Bloemendaal.

meer bij rome
Afbeelding Lago di Nemi: Shutterstock by Stefano_Valeri

Een meer in de buurt van Rome

En zo kom je tot de conclusie, dat zelfs vijf volle dagen cityglamping bij Rome niet genoeg zijn. Ik had namelijk graag nog een meer in de buurt van Rome bezocht. Namelijk Lago di Nemi, een volgelopen vulkaankrater, ten zuiden van Rome in de Albaanse Heuvels. Echter was dit meer toch nog een uur rijden vanaf Rome. Maar ik hou altijd graag wat te wensen over. Want nu heb ik nog een goede reden om een keer terug te gaan. Naast dat ik Rome graag een keer aan mijn kinderen laat zien, zou ik ook best nog een keer in de omgeving van Rome met hen roadtrippen. En dan sla ik Lago di Nemi niet over.

Previous ArticleNext Article