Eerste maand met een baby, mijn ervaringen

ervaringen

Hoe is zo’n eerste maand met een baby? Hoe is het om moeder te zijn? Hoe beleef en ervaar ik dit als vrouw, als mens? Wat kun je verwachten in zo’n eerste maand met een baby? In sommige culturen wordt er gezegd dat wanneer een pas bevallen vrouw binnen 40 dagen overlijd, zij rechtstreeks naar de hemel gaat. Niet echt een heel positieve en opbeurende gezegde, want doodgaan is het laatste wat ik wil. Maar het komt wel een beetje overeen met hoe ik me voel. Ik voel me een soort supervrouw. Heilig en verheven omdat ik een glorieus wezen op deze aarde heb gezet. Uit mijn lichaam gekomen. Hoe bijzonder, hoe sterk! 

Maar ook zo zwaar…

Moeder worden

Nu ik mijn ervaringen over de eerste maand met een baby zo opschrijf, realiseer ik me pas hoe zwaar het ook was. Het is moeilijk in woorden uit te drukken, omdat mijn gevoel ook zo heen en weer geslingerd wordt. De eerste maand met een baby is euforisch, maar ook zwaar. De eerste maand als moeder voelde ik mij krachtiger dan ooit, maar ook kwetsbaarder dan ooit. Emotioneel doet dit proces veel met je. Opeens, nou ja niet helemaal ‘opeens’, ben je een verantwoordelijk voor een baby. Een persoon helemaal afhankelijk van jou. Dit maakt het moeder zijn zo kwetsbaar. De verantwoordelijkheid is voor altijd, niet alleen die eerste maand met een baby. De rest van je leven is deze baby onderdeel van jou gedachtes en jouw handelen. De kwetsbaarheid hiervan is heel vertederend maar ook heel zwaar.

Lichamelijk sterk zijn

Emotioneel krijg je in de eerste maand met een baby een klap te verduren. Of deze klap een positieve of negatieve uitwerking heeft, ligt aan hoe je de klap opvangt. Mijn ervaring is wisselend. De ene dag benauwde het me, de volgende dag zag ik het leven rooskleuriger dan ooit. Tijdens de eerste maand met je baby heb je de ruimte nodig om al die nieuwe gevoelens een plekje te geven. EN als de ruimte daar niet is, moet er eerst iets opgeruimd worden. Lichamelijk verbaas ik me nog steeds hoe sterk mijn lichaam was. Hoe snel mijn lichaam in de eerste maand na de bevalling herstelde. Ik had werkelijk het gevoel dat mijn lichaam alles aan kon. De bevalling gaf me een oergevoel. En natuurlijk zijn er een aantal ongemakken, zeker in die eerste week. Kraamverband is niet overdreven en kool op de borsten ook niet. Maar dat soort ongemakken in die eerste maand vergeet je zo snel. Een blik naar je baby en al dat vervaagt. Je voelt je zo verbonden! Communiceren met woorden gaat nog niet, maar een blik of een gevoel zegt genoeg.

Maar hoe is zo’n eerste maand nou met een baby? Het wordt me veel gevraagd.

Slapen in de eerste maand met een baby

Waar ik het meeste over vertellen kan, is het slapen. Een baby slaapt veel en is wakker op onhandige momenten. Mijn baby is de eerste maand ’s nachts genadig geweest. Drie keer per nacht werd ik gewekt door een huiltje, maar kon vrij makkelijk opgelost worden met mijn borst. In de eerste maand sliep mijn baby dan ook op onze slaapkamer. Dit maakte het proces van wakker worden en aanleggen iets makkelijker. De eerste nachten haalde mijn man de baby uit zijn wiegje. Maar al vrij snel kwam ik er achter dat dit niet ideaal was. Binnen een week heb ik een cosleeper in huis gehaald. Een cosleeper brengt zoveel gemak, dat ik het iedere ouder met een pas geboren baby kan aanraden!

Doordat je nachten onderbroken worden, is dat best vermoeiend en zwaar. In de eerste maand heb ik dan ook bewust mijn rust gepakt en tussen de middag, als mijn baby ook sliep, in bed gekropen.

Waar ik met het slapen in die eerste maand ook tegenaan liep, waren de ongecontroleerde bewegingen van mijn baby. Zijn armpjes gingen van hot naar her, ook in zijn slaap. Dit zorgde ervoor dat hij zichzelf wakker stootte, of zichzelf open krabde mijn zijn scherpe nageltjes. Om dit te voorkomen hebben we de eerste maand een inbakerdoek gebruikt. In een inbakerdoek of inbakerzak ligt je baby strak zodat hij zijn armen niet bij zijn gezicht kunt krijgen. Het geeft de baby rust en geborgenheid. Ook dit vond ik een echte aanrader om te gebruiken in de eerste maand.

Waar ik me ver vandaag heb gehouden, zijn slaapadviezen als ‘laten huilen’ en ‘slaaptraining’. In de eerste maand is dat het laatste waar ik mij druk om maak. Mijn baby slaapt wanneer hij slaapt en is wakker wanneer hij wakker is. Je baby verwennen en dat soort gekke uitspraken is nog lang niet aan de orde.

De ontwikkeling in de eerste maand

Niet alleen moeder worden is een grote ontwikkeling in de eerste maand. Ook de baby ontwikkelt zich zo ontzettend snel! Niet alleen qua uiterlijk en groei (welke maat koop je voor een pas geboren baby?) ook de zintuigen en motorisch is de ontwikkeling in de eerste maand onvoorstelbaar. Discussies voeren stellen we nog maar even uit, maar de taalontwikkeling is vanaf dag één in volle gang. Daarom is het zo belangrijk om te zingen voor je baby. Iets wat ik echt heel veel gedaan heb. De liefelijke kinderliedjes gaven mij ook een rustgevend gevoel.

Het gehoor van je baby is al volledig ontwikkeld. In de eerste maand draaien ze hun hoofdje naar daar waar het geluid vandaan komt.

Het zicht van de baby gaat in de eerste maand van wazig naar steeds scherper. De baby kan zich concentreren op bijvoorbeeld jouw gezicht, maar veraf blijft het zicht nog wazig. Ik heb heel veel met mijn baby op schoot gezeten, of dicht naast hem gelegen. Het viel me op dat hij soms gigantisch scheel keek, maar dat schijnt erbij te horen.

Na een maand kun je je bijna niet meer voorstellen hoe klein je baby die eerste week was. En natuurlijk is je baby na één maand nog steeds vrij klein. Maar de ontwikkeling is zo snel gegaan en het verschil is aanzienlijk. Mijn baby is de eerste maand twee maten gegroeid! Van maat 50 naar maat 62, je kunt wel stellen dat hij flink was aangekomen.

Afvallen en aankomen

Dat is ook iets wat gebeurd in de eerste maand van een baby. In de eerste week valt je baby een aantal gram af. Dit wordt door de kraamverzorgster in de gaten gehouden. Je baby wordt dus elke dag gewogen. Tijdens de eerste dagen zul je een daling in het gewicht zien, maar na een aantal dagen krabbelt het gewicht weer omhoog. Zeker wanneer je borstvoeding geeft (mits je borstvoeding geeft natuurlijk), zul je grote verschillen zien. Mijn borstvoeding kwam goed op gang en daardoor is mijn baby niet te veel afgevallen en kwam hij ook snel weer aan. Het zou kunnen dat bijvoeden wordt geadviseerd.

Tip: ga verhuizen met baby! Dan val je ook lekker af…

De eerste maand gaat zo snel!

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar uit ervaring kan ik zeggen dat die eerste maand zo super snel gaat. Toch heb ik volop genoten van mijn baby en het voornamelijk positief ervaren. Ondanks de zware momenten en alle mixed-feelings tijdens zo’n eerste maand met een baby. Het eerste badje, de eerste luier, het eerste lachje, het staat allemaal in mijn geheugen gegrift.

Ik kan niet wachten op alle andere eerste keren en mijlpalen. De eerste feestdagen, eerste moederdag, eerste keer omrollen en de eerste stapjes. Kom maar op, ik ben er klaar voor. Want door deze terugblik op de eerste maand met mijn baby, wil ik nog veel meer maanden ervaren.


eerste maand baby ervaringen

Afbeelding newborn baby: KieferPix/Shutterstock

Previous ArticleNext Article