Hou van jezelf mama! Over hoe een volle tank veel lekkerder en langer rijdt

hou van jezelf

Zorg goed voor jezelf. En hou van jezelf! Hoe vaak is dat al tegen je gezegd sinds je moeder bent?

Dat moederen, dat doen we allemaal anders. Dat is ook niet zo gek, we zijn namelijk allemaal anders. Iedereen is uniek, althans dat is wat mij altijd verteld werd. Maar tijdens dat moederen leer je bepaalde dingen bij. Dingen over het moederschap, dingen over jezelf.

Dat je bijvoorbeeld talent hebt voor het creëren van wallen, maar je ze ook prima weg kunt werken met een subtiel make-upje. Dat je van schelden geen slechtere moeder wordt. Echt niet, freaking, fucking, echt niet, JA! Dus. Maar ook dat je alle ellende, chaos en frustraties in één klap vergeten kan zijn als je een onschuldig slapend koppie van je eigen nageslacht ziet. Of wanneer je met een wijntje op de bank ploft. Wijn helpt. 

En iets wat ook elke moeder (en vader) zou moeten leren, sommige zijn snelle leerlingen, sommige late leerlingen: tijd voor jezelf. Even weg zijn van je kinderen betekent niet dat je niet van ze houdt. Het betekent dat je ook van jezelf houdt.

Dat dus.

Hou van jezelf!

En toch is het iets waar de meesten van ons heel veel moeite mee lijken te hebben. Moeders zijn gevers. We geven ons lichaam, we geven ons brein, we geven onze ziel en zaligheid aan de kinderen. We doen alles wat er in onze macht ligt om ervoor te zorgen dat de kinderen fysiek, mentaal en emotioneel gezond zijn. We voeden ze niet alleen met voedsel, maar ook met informatie en levenservaring én we geven ze de ruimte om zelf te ontdekken. Om zichzelf te zijn, hun eigen unieke ik. We geven dingen op, zodat zij het wel kunnen hebben. We laten dingen, zodat zij het wel kunnen doen.

“Als de kleintjes het maar leuk en goed hebben, dan heb ik het ook leuk en goed”. En het is waar, soms is dat voldoende.

Maar soms verlies je je zelf weleens in de wereld van het moederschap en vergeet je dat je er ook nog bent. Je vergeet dat je zelf ook nog verlangens, wensen en behoeftes hebt.

Zorg voor je lichaam 

Natuurlijk ben je genoeg in beweging, want je rent van hot naar her. Maar meestal ga je niet in een spijkerbroek naar de sportschool. Neem de tijd voor je beweging. Eet gezond. Laat je je kinderen een lunch overslaan omdat je die simpelweg vergeet klaar te maken? Neem de tijd om te eten. Neem de tijd voor dat kopje koffie. Neem de tijd om te douchen, je haren te kammen en what the heck, lak die nagels! Neem de tijd voor je lichaam.

Zorg voor je brein

Lees een boek, informatie die je interessant vindt, of gewoon vermakelijk leesvoer. Gun jezelf de tijd. Zet die kinderliedjes uit en je eigen muziek aan. Nu luisteren ze maar even naar wat jij horen wil. Negeer de puinhoop en kijk een serie of een interessante documentaire. Voed je brein met info die jij leuk en interessant vindt.

Zorg voor je ziel en zaligheid

Want hoe kun je je ziel en zaligheid geven, als je niks te bieden hebt? Doe dingen waar je blij van wordt. Natuurlijk, je wordt blij van je kinderen. Maar waar word jij nog meer blij van? Breien? Bergen beklimmen? Uit met vriendinnen? Doe dingen waar jij als persoon blij van wordt, niet jij als moeder.

Wees trots op jezelf. Wees trots op je moederschap. Wees trots.

“Mama, mama, mama!”

Mama, je moet dit. Mama je moet dat. Hoeveel moeders rijden er wel niet op een lege tank? Soms heb je even nieuwe benzine nodig, dan moet je even tanken. Maar dat tanken lijkt zoveel werk, zo’n opgave. Soms geef je zelfs de sleutels aan de man, ‘hier tank jij alsjeblieft even voor mij’.

Een volle tank rijdt veel lekkerder. En langer!

Om je kinderen goed te kunnen verzorgen, je lichaam, je brein en je ziel en zaligheid te kunnen geven, heb je energie nodig. Een volle tank. Even tanken betekent niet dat je niet van je kinderen houdt. Het betekent dat je ook van jezelf houdt.

Hou van je kinderen.

Hou ook van jezelf.


hou van jezelf

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article