Zingen voor je baby!?

De ene moeder zingt de hele dag door, de andere moeder moet zichzelf echt aanwennen om te zingen voor haar baby. Zingen voor je baby, hoewel onderzoek zegt dat het een natuurlijke drang is, is het niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zelf behoor ik tot de groep ‘stille moeders’. Ik kon gerust een uur helemaal stil zijn, terwijl mijn baby naast me zat of lag te spelen. Ik was niet zo’n type die de hele dag aan het ouwehoeren was tegen de baby. Laat staan dat ik uit volle borst ging zingen. Het kwam ook niet in me op. Toch is het wel belangrijk voor de baby én de moeder en kun je het jezelf wel aanwennen om toch te zingen voor je baby. 

Gebrek aan songteksten

Daar was mijn eerste obstakel al. Ik kwam niet verder dan de eerste regel. Hoe gaat de tekst eigenlijk? Nou ja, laat maar… De teksten van verschillende kinderliedjes waren bij mij heel diep weggezonken. Om over de melodie nog maar te zwijgen. Om nou telkens alleen de eerste regel van een kinderliedje te zingen, daar wordt niemand vrolijk van. Maar omdat zingen voor je baby vele voordelen heeft, is de oplossing vrij simpel. Een playlist met kinderliedjes! Zo komen de teksten van de kinderliedjes weer boven drijven en ondertussen zing je voor je baby.

Wat zijn de voordelen van zingen voor je baby?

Je hoeft niet spatzuiver voor je baby te zingen om van de voordelen te kunnen profiteren. Maar wat zijn de voordelen, buiten dat je de songteksten van kinderliedjes weer leert, eigenlijk?

Volgens onderzoek versterkt de band tussen moeder en baby wanneer moeder zingt voor haar baby. Wel is het belangrijk om in te spelen op de stemming van de baby. Ligt de baby te brabbelen in de box, dan kun je een gezellig liedje zingen op een vrolijke toon. Maar is je baby aan het jammeren of huilen, zing dan op een rustgevende en kalmerende toon. Het maakt dus niet uit wat je zingt, al zing je je boodschappenlijstje voor, het belangrijkste is om de juiste toon te vinden.

Zingen is ook goed voor de moeder

Niet alleen je baby heeft baat bij jouw gezang, ook voor jezelf kan kan zingen een positieve uitwerking hebben. Zo heeft ongeveer 13 procent van de nieuwe moeders last van een postnatale depressie. Daarnaast is menig moeder onzeker over het ouderschap en vraagt zich regelmatig af of zij het allemaal wel goed doet. Zingen voor je baby helpt omdat zingen de moeder het gevoel geeft het goed te doen voor de baby. Zingen maakt een moeder dus zelfverzekerder.

Liedjes zingen voor de baby in de buik

Vind je het praten tegen je buik al onwennig? Dan is de kans dat je gaat zingen tegen je buik vrij klein. Maar wanneer jij tot de groep ‘stille moeders’ behoort, is het toch aan te raden om alvast te beginnen met oefenen. En nee, dit doe je niet midden in de supermarkt, maar bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds op bed ligt. Is de baby lekker actief in je buik? Zing dan een vrolijk liedje mee. En is de baby in je buik rustig, zing dan ook een rustig liedje voor je kleintje.


Afbeelding: Shutterstock/lejzo

Previous ArticleNext Article