Hoe leer je je kind een gewoonte af?

gewoonte afleren

Gewoontes uit het dagelijkse leven sluipen er vaak ongemerkt in. Bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Kinderen zijn onschuldig, naïef en over het algemeen niet bewust van een ‘slechte’ gewoonte. Soms lijkt een gewoonte in het begin nog onschuldig, maar uiteindelijk leer je de gewoonte niet zomaar weer af. Je zult er echt iets voor moeten doen om de gewoonte bij je kind af te leren. Dit kan bijvoorbeeld duimzuigen, een speen of neuspeuteren zijn. Maar ook ongezond eten of teveel schermtijd kunnen gewoontes zijn geworden die moeilijk af te leren zijn. 

Gewoontes afleren

Goede gewoontes, je kunt nooit te vroeg beginnen je kind ze aan te leren. Maar het is ook nooit te laat om gewoontes weer af te leren. Het duurt alleen wat langer. Je kind straffen voor een slechte gewoonte werkt vaak alleen maar averechts. Je kind belonen is wel heel belangrijk en zal een positieve uitwerking hebben! Belonen kan door simpelweg ‘goed gedaan’ tegen je kind te zeggen. Maar je kunt je kind ook belonen met een beloningssticker van Stammetjes.nl. Dit stimuleert en motiveert een kind om een gewoonte af te leren.

Beter voorkomen dan genezen

Een kind hoef je geen slechte gewoontes af te leren, wanneer ze nooit zijn aangewend. Voorkomen is vaak makkelijker dan genezen. Daarom kun je beter vroeg beginnen met het aanleren van goede gewoontes. Alles wat jij doet, zal je kind nadoen. Laat daarom goede gewoontes zien, doe het je kind voor. Dit kan heel bewust, maar ook onbewust door bijvoorbeeld gezond te eten. Maar geef ook uitleg waarom de slechte gewoontes geen gewoontes moeten worden. Wanneer je kind de reden begrijpt waarom bijvoorbeeld gezond eten belangrijk is, zal je kind hier bewust over nadenken.

Stap voor stap

Gewoontes leer je niet allemaal in één keer af. Leer je kind stap voor stap gewoontes af. Begin met de meest vervelende gewoonte en beloon je kind wanneer er een succes is behaald! Maar doe het vooral niet overhaast, de gewoonte is namelijk ook niet in één keer gekomen en zal dus ook niet in één keer weggaan.

Ga na waar het probleem precies ligt

Dit geldt niet voor het afleren van het gebruik van een speen of duim. Deze oorzaak is vrij duidelijk. Maar de oorzaak van bepaalde gewoontes kunnen weleens wat dieper liggen. Waarom is je kind gaan nagelbijten? Of waarom heeft je kind een ongewenst gedragspatroon? Praten, luisteren en observeren is hierin belangrijk om de diepere oorzaak te achterhalen voordat je de gewoonte kunt afleren.

Steun je kind

Wat voor nut heeft het als niemand je steunt? Dit geldt ook voor kinderen. Waarom zouden ze een gewoonte afleren als ze geen eens steun krijgen? Geef je kind het gevoel dat je vertrouwen in hem hebt en steun je kind ten alle tijden. Daar is veel geduld voor nodig maar uiteindelijk zal je geduld beloont worden met een gewoonte dat afgeleerd is.


gewoonte afleren kind

Afbeelding kind neuspeuteren: Lapina/Shutterstock

Previous ArticleNext Article