Verhuizen met baby

baby verhuizen

Jongleren met verhuisdozen en een huilende baby op de achtergrond, daar zit geen enkele ouder op te wachten tijdens een verhuizing. Wees gerust! Duizenden jonge ouders gingen je voor en uiteindelijk zijn ze allemaal dáár gekomen waar ze wezen moeten. Inclusief baby. Het is geen gemakkelijk karweitje, maar ook jij kunt verhuizen met een baby. Maar om de verhuizing enigszins soepel te laten verlopen, raden we je aan om op voorhand een strak verhuisplan te maken. Neem deze tips goed door, zuig ze in je op en houd je eraan vast. 

Verhuizen met baby

Waarom je wil verhuizen is voor iedereen persoonlijk. Maar vaak hangt een verhuizing met een baby samen met ‘groter willen wonen’ of een ‘woning met tuin’ willen. Ook kan het zijn dat je door de actuele hypotheekrente goedkoper kunt wonen. Dus om je maandelijkse vaste kosten omlaag te krijgen, kan het voordelig zijn om te verhuizen.

Wat de reden ook is, wanneer je gaat verhuizen met een baby, is het dus belangrijk om op tijd met je planning te beginnen. De eerste stappen die je zet, is communiceren met je baby. Dit klinkt misschien ontzettend overbodig, maar ook je baby kun je voorbereiden op een verhuizing. Afhankelijk van de leeftijd van je baby, leg je uit aan je baby wat er de komende tijd gaat gebeuren. Lees bijvoorbeeld voor uit boekjes die in het thema verhuizen passen. Het hoeft allemaal niet helemaal opgeblazen te worden, houd het simpel, maar betrek je baby wel bij het proces. Al is het alleen al om jezelf met beide benen op de grond te houden. En je prioriteiten op het juiste te richten, want je kunt jezelf behoorlijk verliezen tijdens zo’n verhuizing.

Houd de regelmaat erin

Baby’s (en ook ouders) hebben baat bij regelmaat. Probeer die regelmaat er dan ook zoveel mogelijk in te houden. Laat de verhuizing niet de behoeftes van je baby in de weg staan, maar ook je eigen behoeftes niet. Ga dus niet tot diep in de nacht spullen inpakken, want je baby is ’s morgens vroeg gewoon weer op tijd wakker. Ook jij als ouder hebt je rust hard nodig, zeker tijdens een verhuizing met baby.

Maak lijstjes voor verhuizen met baby

Maar wanneer moet je dan inpakken? Dat is waar veel ouders die verhuizen met een baby tegenaan lopen. Sowieso is het een tip om op tijd te beginnen met inpakken, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want sommige spullen heb je simpelweg nog nodig voor dagelijks gebruik. Maak daarom voor al je spullen, ook de babyspullen een lijst. Op die lijst schrijf je de belangrijke spullen voor dagelijks gebruik. En je maakt ook een lijst met minder essentiële spullen. Denk aan speelgoed, (winter of zomer)kleding, extra beddengoed, enzovoorts. Deze spullen kun je vooraf in verhuisdozen doen en ergens neerzetten waar je er geen omkijken meer naar hebt.

De dagelijkse spullen kun je ook alvast sorteren en in een doos doen, maar zorg er dan wel voor dat je er nog gemakkelijk bij kunt komen. Om de verhuizing met je baby overzichtelijk te maken, hebben we hier een checklist met items die belangrijk zijn voor het dagelijks gebruik.

Nodig voor dagelijks gebruik: 

  • Luiers
  • Billendoekjes
  • Kleding, rompers en pyjama
  • Beddengoed
  • Ledikant of campingbedje
  • Hydrofiele doeken
  • Draagdoek en/of wandelwagen
  • Stoeltje waar je baby het meeste gebruik van maakt
  • Favoriete speeltjes en knuffels
  • Flessen, spenen en/of benodigdheden voor borstvoeding
  • Lege tassen voor kleding die vies is geworden
  • EHBO-doos apart en binnen handbereik houden!

Om de verhuizing met een baby makkelijker te maken, moet je het jezelf ook makkelijk maken. Geef je baby een nieuw speeltje waar hij of zij weer even zoet mee is. En voel je vooral niet schuldig wanneer je je baby zo nu en dan baby-tv laat kijken.

Kinderkamer is een prioriteit

Een belangrijke tip voor een verhuizing met een baby is dat je de kinderkamer als laatste inpakt en als eerste weer uitpakt. Want weet je nog? Houd de regelmaat erin! Voor een baby is het belangrijk dat er zo min mogelijk veranderingen zijn. En ja natuurlijk, verhuizen is een mega verandering! Maar de veranderingen kun je dus beperken door zo lang mogelijk het inpakken van de kinderkamer uit te stellen en zo snel mogelijk de kinderkamer weer klaar te maken.

Regel kinderopvang

Wanneer het echt chaos gaat worden, bijvoorbeeld op de daadwerkelijke verhuisdag, zorg dan voor goede opvang voor je baby. Maar het is ook aan te raden om de dagen ervoor en de dagen na de verhuizing wat extra kinderopvang te regelen. Verhuizen is nu eenmaal stressvol en daar wil je je baby uiteraard voor behoeden.

Er zijn nog een heleboel andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het aanpassen van je verzekeringen, maar ook je internet- en energieaansluiting. Kijk voor praktische zaken en meer tips bij de consumentenbond.

Blijf positief tijdens je verhuizing met baby

Soms loopt de stress zo hoog op, dat je jezelf afvraagt waarom je ook alweer wilde verhuizen. Vertel jezelf de positieve punten van de verhuizing. Jullie krijgen misschien meer ruimte. Misschien heb je een groot voordeel nu je een hypotheek hebt met aflossingsvrije hypotheekrente. Of misschien verhuis je met je baby naar je droomhuis, waar je baby straks kan spelen in een eigen tuin en in een kindvriendelijke buurt. Hoe dan ook, blijf ten alle tijden positief en fantaseer jezelf in je nieuwe woonkamer, met een heerlijke kop koffie en een vrolijke baby, spelend op je nieuwe prachtige vloer. Alles komt goed.

Previous ArticleNext Article