7 tips voor als je kind een broertje of zusje krijgt

broertje zusje

In de meeste gezinnen blijft het niet bij één kind. Dan begint het oergevoel toch weer te kriebelen en geef je je oudste kindje het liefste een broertje of zusje. Soms gebeurt dat niet en dat is ook prima! Maar wanneer je wel voor een broertje of zusje voor je oudste kindje gaat, dan zal de dynamiek in het gezin drastisch veranderen.

Hoewel je misschien al de hele zwangerschap je kind voorbereid, door te zeggen dat er een broertje of zusje in je buik groeit, heeft je oudste kind geen idee wat hem te wachten staat. En om heel eerlijk te zijn, van één naar twee kinderen is als moeder al lastig voor te stellen, kun je nagaan hoe dat voor een kind moet zijn. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om de overgang, van enig kind naar grote broer of zus, een beetje gemakkelijker te maken voor je kleintje. Het is namelijk ook een ontzettend mooie en vertederende fase, waar je als moeder volop van genieten kan. 

Neem deze tips in je op en maak er het beste van met je groter wordende gezinnetje!

Houd de baby niet vast

Wanneer je oudste kindje zijn broertje of zusje ontmoet, zorg er dan voor dat jij de baby niet vasthoudt. Leg de baby in een wiegje of in de box en ga samen met je oudste kijken naar het broertje of zusje. Wanneer jij bij de eerste kennismaking de baby vasthoudt, kan je oudste kindje het gevoel krijgen dat hij of zij vervangen is en dat wil je natuurlijk voorkomen. En natuurlijk zal je oudste er uiteindelijk aan moeten wennen dat er nog een persoontje is dat aandacht nodig heeft. Zorg ervoor dat dit gevoel stapje voor stapje duidelijk wordt, want een eerste indruk kun je maar één keer geven.

Uitgebreide begroeting

De kans is groot dat je je oudste, door de bevalling, al een tijdje niet gezien heb. Begroet daarom eerst uitgebreid je kind, voordat je aan de introductie met zijn broertje of zusje begint. Vraag hoe het met hem gaat, of hij lekker geslapen heeft en of hij nog iets heeft meegemaakt. Geef hem een dikke knuffel en laat zien dat je blij bent hem weer te zien. Wanneer je dit tafereel kunt afsluiten, kun je beginnen aan de eerste ontmoeting.

Cadeautjes

Nu denk je misschien dat dit echt mega oppervlakkig is, maar kinderen houden nu eenmaal van cadeaus. Om een spannend moment, zoals de eerste kennismaking met een broertje of zusje, een beetje luchtig te maken, kan het uitwisselen van cadeaus echt heel goed helpen. Zoek samen met je oudste een mooi en waardevol cadeau uit voor de nieuwe baby. Wanneer de baby eenmaal geboren is, laat je je oudste dit cadeau aan de nieuwe baby, zijn broertje of zusje geven. Maar koop ook een mooi cadeautje voor je oudste, zodat hij of zij ook iets terug ontvangt van de baby.

Verwachtingen versus realiteit

Voor een moeder is het natuurlijk prachtig wanneer  je oudere kind de nieuwe baby met open armen en alle liefde zou verwelkomen, maar soms is dat niet de realiteit. Soms wil je oudste kind nog even helemaal niks van de nieuwe baby weten en is hij of zij misschien helemaal niet zo enthousiast. Dwing je eigen enthousiasme niet op aan je oudste, laat ook zijn of haar gevoelens er zijn. Het is heel normaal wanneer je oudere kind niet begrijpt waarom jij wel zo enthousiast over deze nieuwe baby bent. Je oudste kleintje heeft dan gewoon even wat meer tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Weet dat je peuter door verschillende fases kan gaan, wanneer hij of zij een broertje of zusje krijgt. En weet ook dat een broertje of zusje uiteindelijk ontzettend leuk is.

een broertje of zusje

Houd rekening met het tijdstip van de eerste kennismaking

Als je peuter altijd chagrijnig is na een dutje, dan is dat niet het moment om hem kennis te laten maken met zijn nieuwe broertje of zusje. Kies dus altijd een tijdstip waarop je oudste kind in een goede stemming is en niet hongerig, slaperig, of gewoon chagrijnig.

Laat je oudste helpen

Wanneer je oudste kindje graag wil helpen, laat dat dan zoveel mogelijk toe. Hij kan een schone luier aangeven of hij kan misschien zelfs een flesje geven. Het zal hem het gevoel geven erbij te horen en dat zijn hulp belangrijk is.

Eén op één met je oudste

Een nieuwe baby in het gezin is echt een grote overgang, niet alleen voor jou als moeder, ook voor je oudste kindje. En ook al is het allemaal overweldigend en ben je waarschijnlijk ontzettend druk met je nieuwe baby, zorg ook echt dat je tijd vrijmaakt om één op één met je oudste te zijn. En dat hoeft echt niet een hele dag te zijn. Een spelletje spelen, even naar de speeltuin of samen een filmpje kijken kan al voldoende zijn om samen tijd door te brengen. Stel daar duidelijke grenzen in, want je oudste zal ook moeten leren dat de aandacht met een broertje of zusje verdeeld moet worden. Je bent nu eenmaal vanaf nu een gezin van vier.


een broertje of zusje
Previous ArticleNext Article