Een huilbaby… Wanneer stopt het?

Het onophoudelijke gejammer van een pasgeboren baby zorgt ervoor dat je als ouder in een achtbaan van emoties wordt gezet. Van zorgen (is de baby ziek?) tot irritatie (houdt dit ooit op?) en uitputting (slaapgebrek). Het goede nieuws is dat huilen normaal voor een baby. Het slechte nieuws is dat het weken vrijwel non-stop door kan gaan en dan spreken we van een huilbaby.

Wanneer houdt het vele huilen op?

Veel kersverse ouders vragen zich dan ook af wanneer het huilen van hun baby stopt? Maar het is moeilijk om precies te zeggen wanneer een baby zal ophouden met veel te huilen, omdat dit bij elke baby anders is. Sommige baby’s huilen meer dan andere, en sommige periodes van hun leven zullen ze meer huilen dan andere. Over het algemeen zullen baby’s echter minder gaan huilen naarmate ze ouder worden en beter in staat zijn om hun behoeften op andere manieren te communiceren, zoals door te lachen of te praten. Als je baby oud genoeg is om te praten, kun je proberen te achterhalen wat hem of haar dwars zit door te vragen wat er aan de hand is.

Wanneer een huilbaby?

Wanneer is je baby een huilbaby? Wat zijn de symptomen en wat is de definitie van een huilbaby precies?

Een huilbaby is een baby die vaak en lang huilt. Soms speek je van een huilbaby als je als ouder het als een probleem ervaart. De officiële definitie van een huilbaby is een baby die meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen per week en tenminste 3 weken achter elkaar huilt. Het huilen kan een aantal verschillende oorzaken hebben en kan soms moeilijk te diagnosticeren zijn. Sommige van de symptomen van een huilbaby kunnen zijn:

  1. Huilen tijdens de voeding of direct na de voeding
  2. Huilen na het verschonen van de luier
  3. Huilen tijdens of na het geven van een bad
  4. Huilen tijdens het spelen of in rust
  5. Huilen tijdens of na het geven van medicijnen

Het is belangrijk om te onthouden dat huilen een normaal gedrag is voor een baby en dat baby’s soms gewoon huilen zonder duidelijke reden.

De oorzaak van een huilbaby 

Als ouder wil je graag de oorzaak van het huilen weten. Want als je eenmaal de oorzaak van het vele huilen weet, kun je daarop inspelen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een huilbaby. De meest voorkomende oorzaken van een huilbaby zijn:

  1. Pijn of ongemak: Baby’s kunnen huilen vanwege pijn of ongemak, zoals bijvoorbeeld een volle luier, een te strakke kleding, of een maag- of darmprobleem.
  2. Vermoeidheid of honger: Baby’s kunnen huilen als ze moe zijn of als ze honger hebben.
  3. Onwennigheid of ongemak: Baby’s kunnen huilen als ze zich onwennig of ongemakkelijk voelen, zoals bijvoorbeeld als ze in een nieuwe omgeving zijn of als ze te warm of te koud zijn.
  4. Onvoldoende aandacht: Sommige baby’s kunnen huilen als ze zich verwaarloosd voelen of als ze behoefte hebben aan sociale interactie.
  5. Reflux: Reflux is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm, wat kan leiden tot huilen en ongemak.
huilbaby wanneer stopt het

Hoe ga je ermee om?

Het is bizar dat de ene ouder zich verveelt met een baby, terwijl de ander zich afvraagt of het huilen ooit ophoudt. Buiten de vraag ‘wanneer stopt het huilen?’ kun je jezelf ook afvragen, hoe ermee om te gaan. Om te beginnen zijn een aantal dingen die je kunt proberen als je baby veel huilt:

  1. Controleer of de baby honger heeft of dat de luier vol is. Probeer de baby te voeden of de luier te verschonen.
  2. Probeer te achterhalen of de baby pijn heeft. Controleer of de baby geen koorts heeft of dat hij geen pijn heeft aan het oor, de tandjes of de buik.
  3. Probeer de baby te kalmeren door hem te wiegen, te zingen of te praten. Sommige baby’s vinden het ook fijn om over de rug of de buik te worden gewreven. Baby’s hebben huidhonger.
  4. Zorg ervoor dat de baby niet te warm of te koud is. Gebruik licht gewicht dekens om de baby op een comfortabele temperatuur te houden.
  5. Probeer de baby af te leiden door met hem te spelen of door hem rond te dragen. Sommige baby’s vinden het fijn om te kijken naar een mobiel of een ander helder object.
  6. Als de baby huilt tijdens het slapen, probeer hem dan te kalmeren zonder hem op te tillen. Sommige baby’s hebben gewoon een beetje tijd nodig om weer in slaap te vallen.

Ervaringen met een huilbaby

Het is normaal dat ouders bezorgd zijn als hun baby veel huilt, omdat dit kan leiden tot stress en vermoeidheid. Sommige ouders kunnen zich ook schuldig voelen als hun baby veel huilt, omdat ze denken dat ze iets verkeerd doen. De ervaringen met een huilbaby zijn per ouder natuurlijk verschillend, omdat iedereen er anders mee omgaat.

Maar weet dat het heel normaal is dat je als ouder je zorgen maakt en geëmotioneerd raakt als je baby een huilbaby blijkt te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het huilen van een baby een manier is voor hem of haar om te communiceren en dat het huilen op zichzelf geen teken is van een slechte ouder of een kind dat moeilijk is.

Probeer je baby te troosten en te achterhalen wat hem of haar dwars zit. En uit ervaring weten we dat het belangrijk is om hulp te zoeken als je je zorgen maakt of als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. Zoek bijvoorbeeld andere ouders die ervaring hebben met een huilbaby. Het is ook belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen om te voorkomen dat je oververmoeid raakt. Als je je zorgen maakt over hoe het huilen van je baby je emotioneel beïnvloedt, overweeg dan om professioneel advies te zoeken van een arts of een psycholoog.


huilbaby

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article