Hoe je jezelf voorbereid op een rally trip in België

Bij een autorally krijg je de kans om een plek op een leuke manier te leren kennen. Vanaf het begin van de race werk je jezelf van waypoint naar waypoint, zonder dat je weet waar je aan het einde van de dag uit zal komen. Zodra je een licentie en een auto hebt bemachtigd, kun je de leukste tochten maken om het land weer op een hele andere manier te ontdekken. In dit artikel kun je lezen wat je precies nodig hebt om jezelf op een rally trip door België.

Je verblijf tijdens een rally trip in België

Voor iedereen die echt werk wil maken van het rally rijden in België, is het raadzaam om alvast eens na te denken over het verblijf. Je kunt het beste een beetje centrale plek uitzoeken en bijvoorbeeld op zoek gaan naar een huis te huur in Sambreville. Deze gemeente in de provincie Namen ligt tussen de gelijknamige stad en Charleroi. Vanuit hier ben je niet alleen snel op de snelweg, je doet er ook ongeveer even lang over om bij iedere andere Belgische stad te komen. Ook is het in Sambreville ontzettend leuk om te verblijven, zo kun je er namelijk prachtig wandelen en de historische omgeving goed bekijken. Op die manier haal je het meeste uit je rally trip.

Voordat je begint met het zoeken naar trips.

Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je in België altijd een licentie moet behalen voordat je mee kunt doen aan een rally. In een cursus leer je in drie dagen alles over wat de regels zijn, hoe je moet rijden, wat pacenotes zijn en wat er verder nog bij komt kijken. Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar het is absoluut essentieel voor je eigen veiligheid en die van anderen. Houd er rekening mee dat deze cursussen slechts een paar keer per jaar beschikbaar zijn, dus begin zeker op tijd met plannen.

Je kunt de cursus samen met een navigator afleggen. Let op dat de eisen voor deze rol verschillen in Nederland en België. In Nederland hoeft een bijrijder namelijk geen rijbewijs te hebben en mag deze ook al meedoen vanaf de leeftijd van 16 jaar. In België moet ook de navigator een rijbewijs hebben en daardoor ligt de minimumleeftijd op 18 jaar.

De kosten voor de cursus zijn voor de rijder zijn vanzelfsprekend iets hoger dan die voor de navigator, houd rekening met zeker €600. Een navigator betaalt vaak maar €150. Voor de prijs kan het ook uitmaken of je met je eigen auto komt of dat je bij de aanbieder van de cursus een voertuig huurt.

Creationsbyirene, Canva.com

Onmisbare benodigdheden voor al je mee wil doen aan een rally in België

Zodra je een aantal leuke rally’s in België hebt gevonden, kun je met de voorbereiding beginnen. Denk voornamelijk na over je rijbewijs, autopapieren en eventueel bewijs van verzekeringen. Documenten die je nodig hebt voor de specifieke rally, zoals je startbewijs en eventuele parkeerkaarten. Sommige organisaties verwachten ook dat iedere deelnemende auto een uitgeprinte kopie van alle regels in bezit heeft.

Ook moet je voordat je aan een rally begint altijd goed controleren of je kilometer goed loopt en of deze tijdens de rit weer terug op 0 gezet kan worden. Dit kun je doen door op een recht stuk te rijden, bijvoorbeeld op een snelweg. Zo kun je de hectometerpaaltjes gebruiken om bij te houden welke afstand je hebt afgelegd.


Denk daarbij ook aan een horloge, klok of stopwatch, de juiste spullen om je reis helemaal vast te leggen, extra brandstof en start- en sleepkabels. Ook als je weet dat je eigen auto vaak tegen bepaalde problemen aan loopt, kun je daar rekening mee houden en de juiste spullen meenemen. Natuurlijk kun je bij een rally altijd rekenen op de andere deelnemers, maar iedereen wil winnen.

TomasSereda, Canva.com 

De beste rally trips binnen Europa

Als je nog niet toe bent aan de koning van alle rally’s, namelijk die in Dakar, kun je ervoor kiezen om klein te beginnen in België. Hier worden het hele jaar door leuke evenementen georganiseerd.

In januari is het vaak rustig, want te koud, maar in februari kun je van start met de Haspengouw Rally. Afgelopen werd Jos Verstappen nog de snelste in de Rally Masters, een klassement dat is voorbehouden aan deelnemers boven de leeftijd van 50.

Voor maart staan de South Belgian Rally en de Short Rally Moorslede op de agenda. De welbekende TAC rally vindt plaats in april van volgend jaar. Bij de laatste editie was het publiek hier zelfs zo vriendelijk dat zij Sortie weer terug de weg op geholpen hebben.

In mei staan de Rallye de Wallonie, Rally van Monteberg en de Sezoenrally klaar. Juni heeft de Rally van Wervik, juli de TBR Rally en in augustus komt er weer wat meer aanbod met de Rally van Stade, Ardeca Ypres Rally Belgium en de Short Rally van Kasterlee. September heeft de Omloop van Vlaanderen en de East Belgian Rally.

Het jaar wordt afgesloten met de Aarova Rally en Hemicuda Rally in oktober. November heeft er maar liefst vier: de Condroz Rally, de Rally van Zuid-Limburg, Rally van Kortrijk en de Bernard Degroote Ypres Historic. Tot slot de meerdaagse Spa Rally in december.

Previous ArticleNext Article