Oud Hollandse spelletjes, die je makkelijk zelf kunt organiseren!

organiseren

Van ouderwets sjoelen tot levend ganzenbord, kennen we allemaal de oud Hollandse spelletjes nog? Of moet het geheugen weer even opgefrist worden? De Oud Hollandse spelletjes zijn nog steeds een hit om samen te spelen. Of het nu voor een kinderfeestje een familiedag of Koningsdag is, deze oud Hollandse spelletjes kun je heel gemakkelijk zelf organiseren.

Oud Hollandse Bingo

Ik weet nog zo goed dat ik als kind aan een tafeltje, in een bomvol wijkgebouw, vol spanning een potje Bingo aan het spelen was. Dit is echt zo’n herinnering van vroeger die me is bijgebleven, dat ik nu nog steeds graag een potje Bingo erin gooi. Tijdens kinderfeestjes of een familiedag, bingo is gewoon leuk om te spelen! Voor kinderfeestjes hebben we een aantal thema bingo’s beschikbaar. En voor een familiedag is deze oud Hollandse Bingo een toffe variant om te spelen.

Oud Hollandse spelletjes

Oud Hollandse spelletjes? Ezeltje Prik natuurlijk!

Prik de hoorn op de eenhoorn, prik je baard op de spinjitzu meester, prik de neus op Olaf. Welk feestje je dan ook viert, Ezeltje Prik is een oud Hollands spelletje die helemaal hot is! Voor een familiedag, Koningsdag of een oud Hollands kinderfeestje hebben we deze Ezeltje Prik printable gemaakt. Lekker makkelijk toch?

Oud Hollandse spelletjes

Spijkerpoepen, hilarisch!

Dit spelletje is altijd een beetje hilarisch om te spelen. Sowieso het gedeelte ‘poepen’, wekt bij kinderen al gegiechel en lol op. En het uitvoeren van het oud Hollandse spelletje spijkerpoepen is natuurlijk helemaal hilarisch.

Hoe speel je spijkerpoepen?

Spijkerpopen is heel simpel te organiseren. Je hebt een aantal lege flessen nodig, een touw en een spijker. Aan het uiteinde van het touwtje knoop je de spijker. Vervolgens knoop je het touw om de middel van het kind, zodat de spijker (van achteren) tussen de benen van het kind hangt. Het kind gaat gehurkt boven de fles hangen en probeert de hangende spijker in de fles te poepen. Uiteraard zonder zijn handen te gebruiken! Wie als eerste de spijker in de fles gepoept heeft, wint het spel.

Sjoelen, een echte klassieker

Sjoelen, dit spel kent natuurlijk iedereen! Maar heeft iedereen ook een sjoelbak op zolder staan? Want voor dit populaire oud Hollandse spel heb je natuurlijk wel een sjoelbak nodig. Heb je er geen, dan kun je een sjoelbak kopen, want eigenlijk is een sjoelbak wel een musthave in een Hollands huishouden. De echte fanatiekelingen hebben een prachtige sjoelbak die in de wax is gezet. Zo glijden de stenen soepeler naar binnen.

De spelregels van sjoelen zijn simpel, maar wel bloedserieus! Wist je dat er zelfs een WK sjoelen bestaat? Alle spelers krijgen drie beurten. De stenen die terugkaatsen mogen officieel niet nog een keer gebruikt worden, deze worden dus uit de bak gehaald. Dit geldt ook voor stenen die op elkaar komen te liggen. Na drie beurten sjoelen volgt de puntentelling.

In elk vak 1 schijf = 20 punten
In elk vak 2 schijven = 40 punten,
In elk vak 3 schijven = 60 punten
Etc…
Zitten er buiten deze berekening nog meer schijven in een vak dan tellen deze schijven elk voor de punten van dat vak.

Koekhappen

Dit is een oud Hollands spelletje die extra leuk is voor kinderen, want wie wil er nou geen koekhappen? Wij kennen dat koekhappen wordt gespeeld met ontbijtkoek. Maar je kunt natuurlijk ook donuts of iets van spekjes aan een lijn hangen. Het happen naar de koek moet natuurlijk wel met een blinddoek om en het liefste draaien we de ‘happer’ eerst een paar keer in de rondte zodat hij zijn oriëntatie kwijt is.

Wat je voor dit oud Hollandse spelletje dus nodig hebt is een lekkernij die je gemakkelijk aan een touw kunt hangen, een touw en een blinddoek.

oud hollands spel

Zaklopen

Voor zaklopen heb je ook niet zoveel nodig, maar wel weer iets specifieks zoals jutezakken. Misschien heb je er nog een paar liggen van het Sinterklaasfeest? Dat zou natuurlijk kunnen. En wanneer je denkt vakenr oud Hollandse feestjes te gaan organiseren, kun je een set voor zaklopen aanschaffen.

Zaklopen is een soort race die je tegen elkaar loopt. Met beide benen in de zak moet je als eerste de finish zien te behalen. Het parcours kun je helemaal zelf verzinnen. Je kunt de speler laten zigzaggen of gewoon rechttoe rechtaan laten gaan. Ook leuk: heb je genoeg spelers, bijvoorbeeld tijdens een familiedag, maak dan teams en er een estafette zaklopen van.

Ook leuk om te gebruiken tijdens een kinderfeestje, familiedag of Koningsdag; onze Photo booth props voor Koningsdag!

Blik gooien

Dit is zo’n typisch kermisspelletje dat niet op een oud Hollands feestje ontbreken mag. Ook dit spel is makkelijk te organiseren, je moet van tevoren alleen even blikken verzamelen. Je stapelt de lege blikken als een piramide op elkaar. Heb je bijvoorbeeld 6 blikken, dan zet je drie blikken onderop, daarop twee blikken en bovenop één laatste blik. De spelers moeten de blikken van een afstandje alle blikken omgooien. Dit kan met een balletje of een pittenzakje.

Om het blik gooien een extra oud Hollands tintje te geven, hebben we oud Hollandse etiketten voor de blikken gemaakt. Deze kun je heel simpel uitprinten en om de blikken heen plakken.

Zakdoekje leggen

Zakdoekje leggen, niemand zeggen… Het is een oud volksliedje en inmiddels een veel gespeeld kinderspelletje. Iedereen zit met gesloten ogen in een kring en zingt het liedje. Eén iemand loopt om de kring heen en legt tijdens het liedje een zakdoekje achter iemand neer. Wanneer er door iedereen achterom gekeken mag worden, dan pakt degene die het zakdoekje achter zich heeft, het zakdoekje op en probeert de zakdoekjes legger te vangen. Maar ondertussen probeert de zakdoekjes legger op het lege plekje te komen.

De tekst van het liedje, zoals wij het kennen, gaat als volgt:

Zakdoekje leggen,
Niemand zeggen,
Ik heb de hele nacht gewaakt,
Twee paar schoenen heb ik afgemaakt,
Eén van stof en één van leer,
Hier leg ik mijn zakdoekje neer
Kijk voor je,
Kijk achter je,
Wie hem heef die mag me vangen

Paaltjes voetbal

Dit is ook echt één van onze favoriete spelletjes om te spelen tijdens een kinderfeestje of familiedag. Bij paaltjes voetbal krijgt iedereen een eigen paatje. Dit kan een kegel zijn of een fles die je vult met water. En de bedoeling is om de paaltjes van al je tegenspelers om te schoppen met een bal. Ben je met een grote groep? Dan kun je teams van twee maken. En heb je geen zin in voetbal? Dan kun je er ook paaltjes handbal van maken.

Stoelendans

Stoelendans is ook zo’n ultiem oud Hollands spel dat een perfecte activiteit is voor een feestje. Bij stoelendans zet je stoelen in een kring, met de ruggen naar elkaar. Er is altijd één stoel minder dan het aantal speler. Je zet een Hollands muziekje op en iedereen danst om de stoelen heen. Wanneer de muziek stopt, moet je zo snel mogelijk op een stoel gaan zitten. Zit je niet op een stoel? Dan ben je af! De volgende ronde wordt er een stoel weggehaald en zo ga je door tot er één stoelendans winnaar over is.

Boter – Kaas en Eieren

Boter, kaas en eieren is een super eenvoudig spel. Echt oud Hollands is het eigenlijk niet, het drie op een rij spelletje is namelijk terug te voeren tot het oude Egypte. Maar de benaming boter, kaas en eieren is wel typisch Hollands.

spelletjes

Je kunt het spelletje op papier spelen. Deze printable past helemaal in het oud Hollandse thema! Dit is ideaal wanneer kinderen even vermaakt moeten worden terwijl de volwassenen lekker willen kletsen. Maar je kunt het ook levensgroot spelen door op de grond een boter, kaas en eieren speelveld te maken. Maak van twee takken een kruis en gebruik hoepels voor de cirkels en spelen maar!

Levend Ganzenbord

Ganzenbord is een typisch oud Hollands spel om te spelen. Voor een oud Hollands kinderfeestje of familiedag is het natuurlijk extra leuk om dit tot leven te wekken en Levend Ganzenbord te spelen. Dit vergt overigens wel wat voorbereiding, maar het is zeker iets wat je zelf kunt organiseren. Kijk hier voor een duidelijke uitleg van Levend Ganzenbord.

Ballonnen spel

En als afsluiter gooi ik er nog een paar verschillende ballonnen spelletjes ideeën in. Kinderen zijn dol op ballonnen en ballonnen zijn perfect om spelletje mee te spelen. Hang er een oud Hollands tintje aan en hoppa, daar is weer een spelletje die je gemakkelijk zelf kunt organiseren voor je kinderfeestje, familiedag of Koningsdag.


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / FamVeld

Previous ArticleNext Article