Kleintjes helpen in de keuken

Het avondeten kan bij ons alle kanten op gaan. Het kan super gezellig zijn en iedereen eet goed van zijn eten, dan eten we patat. Of het is één groot drama, een fiasco, een chaos. Dan eten we broccoli, spruitjes, andijvie of bietjes… of een ander soort groente. Op het moment dat we de achtjarige zover hebben om een hap (lees: een ienie-minuscuul hapje) van haar eten te proeven, hangen de andere twee ondersteboven aan hun stoel, of erger nog, liggen ze onder de tafel. Als we ze dan eindelijk allemaal weer op hun plek hebben en eraan toe zijn gekomen om zelf een hap van ons eten te nemen, is het koud geworden.

Heb ik daar zo mijn best voor gedaan in de keuken? Elke avond belandt de ene helft van de maaltijd op de grond en de andere helft in de prullenbak. Dat koken is echt een verspilling van mijn tijd, alsof ik het niet al druk genoeg heb. Kleintjes naar school brengen, boodschappen, huishouden en werk. En dan ook nog al die energie steken in het klaarmaken van een gezonde maaltijd waar uiteindelijk toch niet van gegeten wordt.

Tijd voor verandering! Ik probeer een verspakket van de Albert Heijn, hoef ik in ieder geval niet na te denken over de boodschappen en het recept.  

Mijn kleintjes zijn gek op helpen in de keuken, maar waar het meestal op uitdraait, is dat ik gek van hen word tijdens het helpen. Maar ik heb me laten vertellen dat wanneer je je kinderen laat helpen in de keuken, ze beter eten van de maaltijd die je samen hebt klaargemaakt.

Top idee, ik ga het proberen! Maar ik stuit direct op probleem 1. De achtjarige, die altijd het grootste drama veroorzaakt tijdens de maaltijd, wil niet helpen. Tja…

Ik richt mijn peilen op de andere twee, het moet toch een keer lukken?

tandoori-verspakket
Vandaag eten we het verspakket Indiase Tandoori. Even voelen aan de avocado, even ruiken aan de aubergine, even likken aan de tomaat… Het begin is er!
groente-snijden
Hé, dat snijden is leuk! “Dus dit is de binnenkant van een aubergine?”, zegt de kleuter terwijl hij eraan likt. “Ieuw, vies!”
Die paprika gaat er wel in!
Die paprika gaat er wel in!
paprika-happen
Yumyumyum. En daar gaat weer een paprika…
paprika-kauwen
“Zeg, houden jullie wel wat paprika over voor in de Tandoori?” … “Huh, wat zeg je?”
laatste-hap
“Ja mam, daar ligt toch nog?” Oké, daar doen we het voor.
koken-met-kleuter
Tijd om alles samen te voegen. Gelukkig heeft het verspakket een duidelijke beschrijving van het gerecht. Kind kan de was doen… Uhh, het eten klaarmaken.
tafel-dekken
En als ze het eten klaar kan maken, kan ze de tafel ook wel helpen dekken. En het eten opscheppen…
warme-maaltijd
En nu de kleintjes dus alles zelf kunnen, kan mama ook meteen aan de WARME maaltijd beginnen.
Stukje-paprika
En wanneer je denkt dat ze wel genoeg gehad hebben, vissen ze de laatste stukjes paprika er nog uit.

Eindconclusie: Een beetje proeven hier, een beetje proeven daar en voor ik er erg in had, hadden ze de helft van de maaltijd al naar binnen gewerkt, voordat deze op tafel stond. Maar ook toen het op tafel stond, werd er gretig van het eten gegeten. Niet alleen door de kleintjes, ook door papa en mama die het eten eindelijk eens, weliswaar vrijwel zonder paprika, warm naar binnen kregen.

Ik zeg: dit gaan we vaker doen! Morgen Marokaanse couscous?

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

4 Comments