Handig: online oogtests voor kinderen!

Pelzenbob 3

Ik schrok wel even toen ik las dat uit onderzoek blijkt dat 1 op 4 kinderen een probleem heeft met het zicht. Zeker als ik dan naga dat wanneer ik een blik in de klasjes van mijn kinderen werp, lang niet een kwart van de klas een bril op zijn neus heeft. Ik denk ook dat veel ouders er niet bij stil staan. Ik ook niet! De kinderen krijgen op het consultatiebureau een ogentest. Later nog een keer bij de schooldokter in de kleuterklas. Maar daar blijft het dan ook wel bij. En als je kind die ogentest prima doorstaat, is het logisch dat je als ouder je daar verder niet meer druk om maakt. Als het kind uiteindelijk wat leer- of gedragsproblemen krijgt, denk je dan ook niet als eerste aan de ooggezondheid. Want daar was je kind toch immers goed voor geslaagd? 

Invloed op de leermogelijkheden en het gedrag

Toch blijkt een probleem met het zicht wel invloed te hebben op de leermogelijkheden en het gedrag van het kind. En dat is zonde, want een vroege opsporing van een zichtprobleem, kan dit heel gemakkelijk voorkomen. Bij mij ging er in ieder geval wel een belletje rinkelen en ik deed samen met mijn kinderen de speciale online oogtests voor kinderen.

Online oogtests voor kinderen

Vision Direct, een online retailer van contactlenzen, heeft deze video met ludieke online oogtests voor kinderen ontwikkeld. De video vertelt een speels verhaal over Pelzenbob, een huiskat die een vreemd gevoel in zijn buikje heeft en denkt dat hij op reis moet. Dat doet Pelzenbob dan ook en zo komt hij op allerlei interessante plaatsen terecht. Het is een heel simpel verhaaltje, maar leuk genoeg om te volgen, ook voor mijn tienjarige dochter.

ogentests kinderen

Wat de video nu zo bijzonder maakt, is dat er vier oogtests in verstopt zitten. Telkens wanneer er een oogtest verschijnt, stop je de video en voert je kind het opdrachtje uit. Het is handig om even pen en papier bij de hand te hebben, zodat je later de antwoorden van je kind kan evalueren aan de hand van de ‘resultaten gids’.

De oogtests in de video testen vier verschillende dingen. De visustest, een test voor kleurenblindheid, de astigmatisme-test en een rood/groen-test. Gek genoeg hadden alle drie mijn kinderen moeite bij de astigmatisme-test en zelf slaagde ik daar ook niet in. De online oogtests voor kinderen zie je hier:

Pelzenbob gaat op reis | Vision Direct

Wat nu?

Nou ja, geen paniek. Ik hoef niet direct een bril op de neus van mijn kinderen te zetten. Het filmpje is uiteraard geen vervanging voor een oogtest. Het geeft alleen maar een beeld van het zicht van het kind. Doordat een onderdeel van de online oogtests niet geslaagd is, kan ik het beste nu wel even een afspraak maken bij de oogarts of opticien voor een oogtest.

Ook wanneer de oogtest van het consultatiebureau niet goed is, word je doorverwezen naar de oogarts.

Aangezien 1 op 4 kinderen een probleem heeft met het zicht, kan ik iedereen deze makkelijke manier van het testen van de ogen aanraden. Baat het niet, dan schaadt het niet. En heeft je kindje wel problemen met het zicht, dan ben je er in ieder geval vroeg bij!

Previous ArticleNext Article