Loedermoeder for president! Please vote!

Voor degene die geen zin hebben in een lap tekst: Stem via deze link op het woord loedermoeder. Thanks! 

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn, misschien ook wel als het je geen bal interesseert, dat kan… Maar ik ben samen met Melissa en Sharon ook wel bekend van Allinmam en Moeders.nu, bezig met een loedermoeder-initiatief. Het initiatief houdt kort gezegd in dat de perfecte plaatjes die we zien op social media niet altijd het ware verhaal zijn. De plaatjes zijn mooi en een lust voor het oog, absoluut! Het mag er wat mij betreft ook gerust zijn, máár ik vind dat mijn plaatjes er ook mogen zijn. En dat zijn de wat minder mooi gestylde afbeeldingen, zonder algeheel bijpassende feed, maar gewoon zoals mijn leven is. Chaotisch.

#Loedermoeder is een luchtige manier om te laten zien dat het allemaal niet zo perfect hóéft, mag wel maar het hoeft niet! Én dat het bij andere moeders ook niet altijd op rolletjes loopt, want laten we eerlijk zijn, herkenning bij een andere moeder is toch één van de fijnste dingen die er is.

stem-loedermoeder

Loedermoeder in het woordenboek

Nog iets wat opkwam als kakken en we er spontaan bij bedacht hebben, is dat het woord ‘loedermoeder’ niet zal misstaan in het woordenboek. En dus onderzochten we hoe we dit doel kunnen bereiken. Om te worden opgenomen in het woordenboek is het noodzakelijk dat het ook een gebruikelijke term wordt in de normale omgang. Van Dale bepaalt dit door te monitoren of de term ook in de gedrukte media gebruikt wordt.

De eerste stappen zijn gezet: #loedermoeder wordt regelmatig gebruikt op social media, de online media heeft er al regelmatig over geschreven en ook in de gedrukte media is loedermoeder al gespot!

Wat nu nog?

Nou wat nu nog… Die mededeling kwam van Mister Van Dale, Ton den Boon (hoofdredacteur) himself toen hij het intrigerende woord loedermoeder ‘woord van de dag’ maakte.

“Laten we eerlijk zijn: loedermoeder is in feite een iets te negatief woord. Het is een beetje een hyperbool.

Maar dat hoeft het succes ervan niet in de weg te staan. Het is ook een mooi assonerend woord. En als de loedermoeders er nou ook voor gaan zorgen dat de Sylvia’s Witteman, de Aven Brandt Corstius en de Linda’s van deze wereld geregeld over het fenomeen gaan schrijven en dan vooral ook expliciet loedermoeder gebruiken, wordt het misschien nog wat met dat woord. Een woord waar onze taal, die al wel overal tijgermoeders en knutselmoeders beschikt, eigenlijk best wel behoefte heeft.”

Loedermoeder for president! Please vote!

Maar, net als opvoeden, bereiken we ook dit stapje voor stapje en is onze volgende stap nu ‘woord van de maand’ worden.

En dan kom ik nu op het punt dat ik ga lopen leuren om jullie stemmen, ook al verdien ik er geen mallemoer mee, want om ‘woord van de maand’ te worden heeft loedermoeder stemmen nodig.

Hoe: heel simpel, het is mij ook gelukt. Stem via deze link op het woord loedermoeder. Niet te verwarren met thuisterrorist, dat is het kind van de loedermoeder. Geintje man.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Zelf vind ik het woord loedermoeder nogal een negatieve klank hebben. Ik las een paar dagen geleden ergens anders over dit initiatief en weet niet zo goed wat ik er eigenlijk van vind. Dat het af en toe minder perfect gaat, ja dat is absoluut waar. Maar dat is denk ik bij iedereen zo, want ook al doe je nog zo je best, er zijn van die dagen dat alles nou eenmaal anders loopt dan gepland en dat je echt blij bent als het tien over kinderbedtijd is. Maar om daar nou speciaal een naam aan te geven… ach, daar ben ik misschien ook gewoon te nuchter voor. 🙂