Wanneer wordt een kind makkelijker?

Iedere moeder en vader vraagt het zichzelf wel een keer af. Wanneer wordt het opvoeden van een kind makkelijker? Sommige moeders hebben het al in die eerste weken met een baby. De eerste weken met een baby zijn niet alleen maar leuk, echter durft niemand dat uit te spreken. Maar als je dat zo voelt, kan dat verschrikkelijk eenzaam zijn. Andere moeders vinden de eerste maanden met een baby zwaar. Het is ook niet niks! Opeens een mensje in je leven waar je volledig verantwoordelijk voor bent. Als jij het niet verzorgt, als jij het niet voedt, als jij de baby geen aandacht geeft, gaat het dood. Dat zijn bizarre, maar vooral zware verantwoordelijkheden. Niet zo gek dat het eerste jaar met een baby als zwaarst wordt ervaren. 

Wanneer gaat een baby minder huilen?

Maar wanneer wordt een kind makkelijker? Om meteen maar met de deur in huis te vallen, het wordt niet makkelijker. Sterker nog, als ik terugkijk op verschillende fases, dan is het hebben van een newborn de makkelijkste periode van een kind. Tenzij je een huilbaby hebt. Dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt wanneer een baby minder gaat huilen. Maar als je over een doorsnee, gemiddeld ontwikkelde baby beschikt, dan wordt een kind echt niet makkelijker.

Feit is, wij moeders maken het voor onszelf zo ingewikkeld. Veel ingewikkelder dan het eigenlijk moet zijn. Een baby heeft zijn natje, zijn droogje en zijn aandacht nodig. Knuffel de baby, houdt de baby veilig en comfortabel. Maar vooral van moeder wordt er door de maatschappij zo snel alweer zo veel verwacht, dat de druk snel hoog wordt en het natuurlijke proces belemmerd wordt. Dat maakt het eerste jaar met een baby zo zwaar.

Eerste jaar met een baby zo zwaar?

Je knippert drie keer met je ogen en je baby wordt een dreumes. En dan realiseer je je dat een dreumes veel lastiger is om in leven te houden. Het is wat bruut gezegd misschien, maar er komen zoveel gevaren op je pad. Voor je er erg in hebt, staat je dreumes halverwege de trap. Hij springt van dingen af. wat bij jou een hartverzakking veroorzaakt. En met een beetje pech heb jij een kind dat plots besluit om alleen nog maar rijstwafels met pindakaas te eten. Hoe kan je kind weken leven op rijstwafels met pindakaas?

Het lukt, want je kind wordt een peuter. Maar makkelijker wordt je kind nog niet. Sterker nog, het is niet voldoende om je kind alleen maar veilig te houden. Ook opvoeden wordt aan je takenpakket als ouder toegevoegd. Je moet het kind leren dat hij niet mag slaan als hij boos is. Hij moet leren samen te spelen en lief te zijn voor andere kinderen. En soms heb je het gevoel dat je dingen wel duizend keer moet herhalen. En dat moet je ook, want opvoeden is herhalen en herhalen. En voordoen! Kinderen kopiëren alles wat jij doet. Wil je dat je kind zijn woede beheerst, dan dien je dat zelf ook te beheersen. Opvoeden is verre van makkelijk.

Lieve help! Wanneer wordt een kind makkelijker?

Het kind groeit weer een beetje. Blijkbaar doe je toch iets goed. Je begeleidt wat huiswerk, wat verre van gemakkelijk is. Geloof me! Maar het kind leert en ontwikkelt zich steeds verder en meer. Maar dan komt ze huilend uit school. Ze voelt zich eenzaam en alleen. Ze wordt gepest door haar vriendinnen. Wanneer je als ouder zoiets ziet, breekt je hart in duizend stukjes. Het is verdriet dat je niet over kunt nemen. Verdriet dat zij moet dragen. Wat is dit hard. Wat is het ouderschap toch moeilijk. Nee, het wordt echt nog niet makkelijker.

Maar het wordt wel beter.

Het wordt beter, want jij wordt beter. Elke fase in de opvoeding voelt in het begin zo overweldigend. Je kunt je zo machteloos voelen, dat het zelfs uitzichtloos lijkt. Hoe ga ik dit ooit doen? Waarom wilde je kinderen? Waarom is iets van jezelf, zo verrekte lastig om te begrijpen? Maar beetje bij beetje lukt het toch. Je vindt een weg, een manier om door elke fase heen te komen. Om je kind in leven te houden, om je kind op te voeden, te koesteren en te begeleiden. Je leert je kind kennen. Je leert jezelf kennen als moeder. En het wordt beter. Jij wordt beter.

Iedere moeder stelt de vraag

Elke moeder die je voor is gegaan, die naast je staat of nog komen gaat. Elke moeder vraagt het zichzelf af. Wanneer wordt een kind makkelijker? Wanneer wordt het ouderschap makkelijker? Iedere ouder is wel eens moe. Iedere ouder is wel eens bang. En iedere ouder is het wel eens spuugzat. Zelfs die ouder waarbij het lijkt alsof het opvoeden altijd zo makkelijk en vanzelf gaat.

En misschien wordt je kind wel makkelijker. Het ouderschap blijft moeilijk. Het blijft moeilijk omdat je kind je zo diep in je hart raakt. Dat het soms pijn doet.

Het is misschien niet het antwoord waar je op zit te wachten, als je je afvraagt vanaf welke leeftijd je kind makkelijker wordt. Zeker niet als je dit leest met een baby in je armen. Maar geloof me, hoewel het niet makkelijker wordt, wordt het wel steeds beter.

Afbeelding: Valeriya Popova 22/shutterstock

Previous ArticleNext Article