Moeite met autorijden in het donker

autorijden donker

Ik realiseerde me onlangs iets. Ik ben een fase voorbij! Namelijk de fase ‘moeite met autorijden in het donker’. De fase waar ik binnen 10 minuten tijdens een autorit in slaap viel. Nu de nachtrust me steeds vaker gegund is, hou ik het langer wakker in de auto. En dat is fijn. Want ondanks een goede autoverzekering, is het gewoon levensgevaarlijk. Tenminste, als ik achter het stuur zou zitten. De fase waar ik tijdens een autorit als bijrijder binnen 10 minuten in slaap viel. Maar ik heb er dus geen last meer van. Langere ritjes zijn weer gezellig. En ook in het donker is het rijden weer een fluitje van een cent. 

Zelf heb ik dus geen moeite meer met autorijden in het donker. Maar voor jonge ouders is autorijden best wel eens een opgave. Juist het donker, want dan slaat de vermoeidheid extra toe. Daarom zal ik vandaag wat tips delen. Tips voor autorijden in het donker.

Tip 1. Hou je aan de basisregels van het autorijden

Gebruik geen alcohol of drugs in het verkeer. Ook niet één glaasje. Wanneer je al moeite hebt met autorijden in het donker, moet je het jezelf niet moeilijker maken. Zorg dat je auto veilig is. En ken de verkeersregels zodat je veilig kunt autorijden.

Tip 2. Zorg dat je niet moe bent

Lekkere tip voor vermoeide jonge ouders he? Maar serieus, ga niet vermoeid achter het stuur zitten! Zorg dat je elkaar kunt afwisselen in een autorit. Lukt dat niet en moet je er toch op uit in het donker? Zet dan de verwarming niet te hoog. Neem een kauwgompje en zet de radio lekker hard aan. Of zeg gewoon ‘nee’ en ga slapen.

Tip 3. Zorg dat je goed zicht hebt

Het zicht is minder, omdat het buiten donker is. Zorg daarom dat je ruiten goed schoon zijn. Niet alleen je voorruit, ook de achter- en de zijkanten. Zijn je ramen beslagen? Wacht dan tot de blower zijn werk heeft gedaan en de ruiten helemaal schoon zijn.

Tip 4. Laat je ogen wennen aan het donker

Soms duurt het even voordat je ogen gewend zijn aan het donker. Wanneer ze eenmaal een beetje gewend zijn, kun je het verkeer beter zien. Ga eerst even rustig in de auto zitten en kijk om je heen. Helpt dat niet? Laat dan je ogen testen, misschien heb je een bril nodig!

Wil je nog meer tips voor in het donker rijden? Check dan de tips van Centraal Beheer even.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Helemaal mee eens dat het belangrijk is om niet moe achter het wiel te zetten. Ik moet een rijbewijs voor mijn werk halen, daarom ben ik op zoek naar een goede autoschool. Ik zorg ervoor dat ik niet moe ben als ik in het donker moet rijden.