Help! Een mobiel abonnement voor mijn kind?

kind met mobiel

Het is inmiddels alweer ruim twee jaar geleden dat mijn oudste dochter een mobiele telefoon van ons kreeg. Ze is inmiddels tien jaar oud. Top op heden gebruikt ze deze telefoon nog steeds zonder simkaart. De app’s op haar telefoon doen het alleen als ze WiFi tot haar beschikking heeft. De afgelopen maanden heeft ze al een aantal keer gezegd dat ze graag een simkaart in haar telefoon wil. En ik vind dat nogal wat. Want een mobiel abonnement voor mijn kind klinkt alsof er heel veel haken en ogen aan zitten. Daarom ging ik op onderzoek uit. Waar moet je als ouder op letten? Wat zijn de do’s en don’ts bij het aanschaffen van een mobiel abonnement voor mijn kind? En hoe kun je een sim only abonnement vergelijken

Omdat ik samen met de man in dit opvoedgebeuren zit, vroeg ik aan hem waaraan hij denkt te moeten laten, wanneer we een mobiel abonnement uitkiezen.

– Hoeveel belminuten heeft een abonnement nodig? En wat kosten een passend abonnement?
– En voor de kinderen is data belangrijker dan bellen, dus hoeveel data willen wij in een abonnement kunnen gebruiken? En wat kost dit dan?
– Kan ik dan ook een limiet instellen, zodat we niet voor onverwachte kosten komen te staan?
– (Want ik wil graag duidelijkheid over wat we per maand gaan betalen.)
– Heeft de provider overal een goed bereik?
– Hoe lang zit ik vast aan een abonnement?
– Kiezen we voor een abonnement mèt telefoon, of een sim only abonnement zonder telefoon?
– Kan de databundel ook zonder extra kosten in het buitenland gebruikt worden?

Dat zijn nogal wat vragen om te vergelijken.

Eén ding kan ik alvast afstrepen, want we kiezen sowieso voor een sim only abonnement. Een abonnement zonder toestel dus. We kunnen immers prima onze ‘oude telefoons’ doorschuiven, dit scheelt veel kosten.

Een abonnement op maat

Hoeveel het aantal belminuten en het aantal dataminuten moeten zijn, verschilt per persoon. Naar verwachting zal mijn dochter niet eindeloos gaan bellen. Maar op cruciale momenten, bijvoorbeeld wanneer ze mij nodig heeft, moet ze wel kúnnen bellen. Ik denk dat de dataminuten er sneller doorheen vliegen. Het is dus fijn om een abonnement te hebben met een bundel waar je dit vrij kunt instellen.

Een sim only met een limiet

Een grote angst is dat de kosten uit de hand zullen lopen. Ongemerkt zal er een hoop data verbruikt worden. Daarom is het handig voor een sim only abonnement te kiezen, waarbij je een limiet kan instellen. Zo voorkom je dat je kind buiten zijn bundel kan gaan. Echter wil je wel dat het kind jou altijd kan bereiken. In geval van nood, moeten de nummers van ouders dus altijd bereikbaar zijn. Ongeacht of het limiet al bereikt is.

De beste mobiele provider volgens de Consumentenbond

Je wil natuurlijk dat, waar je kind ook is, het overal een goed bereik heeft. De Consumentenbond heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste mobiele provider. Waarbij Sim Only van Simyo is beoordeeld als beste Sim Only provider. De volledige testresultaten van de Consumentenbond vind je op hun site.

Maak afspraken met je kind

Het is natuurlijk belangrijk dat je kind zich bewust is van het aantal belminuten en dataminuten dat hij heeft. En een simpele afspraak om daar niet overheen te gaan, is natuurlijk zo gemaakt. Maar het kunnen inzien van het belgedrag van je kind, kan heel verhelderend zijn. Door de facturen regelmatig te checken kun je zien of er extra kosten in rekening zijn gebracht en waarvoor. Dit geeft duidelijkheid in de betalingen en kun je vervolgens eventueel actie ondernemen om die extra kosten te voorkomen.

Hoe lang zit ik vast aan een abonnement?

Dit vind ik een lastige. Omdat een kind nog zo’n ontwikkeling doormaakt, zal ook het gebruik van de telefoon voor het kind door de tijd veranderen. Een abonnement van twee jaar klinkt dan verschrikkelijk lang. Wat bij Simyo zo fijn is, is dat je elke maand je abonnement gratis kunt wijzigen. Zo kun je een beetje aftasten welk abonnement het beste bij je kind past.

Gebruik in het buitenland

Nu wil ik absoluut niet dat mijn kinderen tijdens de vakantie de hele dag naar hun telefoon staren. Maar ik weet zelf hoe frustrerend de langzame WiFi op de camping in Zuid Frankrijk is. Hoe zit dat tegenwoordig met de databundel van een sim only in het buitenland? Binnen de EU kun je tegenwoordig gewoon bellen en internetten vanuit je bundel. Maar ga je buiten de EU op reis moet je de bundel in de gaten houden. Per provider kunnen de buitenland bundels verschillen. Toch iets om rekening mee te houden en eventueel te vergelijken.

Al met al genoeg punten om te vergelijken voordat we een mobiel abonnement voor onze tienjarige gaan afsluiten.

Afbeelding van kind met mobiel: Andrey_Popov/shutterstock

Previous ArticleNext Article