Drankjes die perfect passen bij het gedrag van je kleintje

moeder wijn

Als ik uiteten ga (lang geleden) dan wordt er door de serveerster meestal gevraagd wat voor soort wijn ik graag zou willen drinken (ja ik bestel meestal wijn).

(Behalve als ik moet rijden, maar dat gebeurd eigenlijk nooit).

“Wilt u een Cabernet Sauvignon, een Merlot, of een Spaanse Tempranillo?”  

Ik kijk de serveerster meestal vol zelfvertrouwen aan en geef degene die ik heb kunnen verstaan én onthouden als antwoord. En eigenlijk smaakt het altijd prima. Hetzelfde geld voor het aperitiefje.

U leest, u heeft hier niet te maken met een echte kenner, maar wel met een echte genieter. Dat ik geen echte kenner ben is mede dankzij dat ik niet zo heel vaak uiteten ga, je weet wel drie kleintjes (en Corona). Voordat ik die drie onder de pannen heb, ben ik zo vier weken verder.

Maar nu ben ik inmiddels wel een redelijk goede kenner op het gebied van ’thuisdrinken’. Is dat een woord? Nee eigenlijk niet. Ik wil mezelf niet neerzetten als alcoholist, absoluut niet, maar zo nu en dan gaat er wel wat in. En wat er dan in gaat, ja dat is geheel afhankelijk van het (soms belabberde) gedrag wat mijn kleintjes die dag vertoont hebben.

Want net als dat een bepaald drankje perfect matcht met een bepaald gerecht, zo werkt dat ook met bepaalde drankjes en bepaald gedrag van je kleintje.

Vreselijke onhygiënische situaties 

Wanneer je kleuter op school gepoept heeft en pas ’s avonds de plakkaat in zijn onderbroek terugvindt. Wanneer je peuter continu in d’r kont loopt te graaien en vervolgens een broodkorst bij jou naar binnen duwt.

Voor dit soort situaties raad ik je een jonge Riesling aan. Witte wijn van een druif die als een van de beste soorten bekend staat. Hij is levendig, fris en zuiver van smaak. En dat is iets wat je na zulke ervaringen wel gebruiken kunt.

Luide stemmen

Je kent het wel (of niet) van die kinderen volume niet weten te doseren. Kakelende kaken blijven continu in beweging jouw kant op. En dat maal drie.

Jezelf volledig afsluiten is in dit geval noodzakelijk en daarom raad ik je een volrode Spaanse Merlot aan. Krachtig met  fluweelzachte smaak om alleen nog je eigen hersenen te kunnen waarnemen.

Te lang alleen met de kinderen geweest

Schoolvakantie… het klinkt zo relaxed. Maar na drie dagen alleen met de kleintjes dertig potjes memory gespeeld te hebben en voor de zestigste keer de afleveringen van Miraculous voorbij heb zien komen, moet je nodig een drankje doen met vriendinnen van je eigen leeftijd. En al kan het nu misschien niet in levende lijf, Facetime werkt ook prima.

Ik raad je een vodka met Fanta lemon aan. Het geeft je een nieuwe verfrissende blik op het leven om nog een paar dagen door te kunnen gaan.

Dwars en tegendraads.

“Nee mama, die wil ik niet. Ik wil de roze beker. Nee mama, dat drinken wil ik niet. Ik wil limonade.”

“Neeeeeeee, ik wil niet slapen. Mêêêêhhhhh…. Ik moet nog plassen. Ik wil nog een knuffel. Ik ben baaaaaaaang. Ik heb nog niks gedronken” 

Ik raad je een bittertje te nemen. Ook wel kruidenbitter genoemd is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. Een bittertje verzacht een zeer vermoeiende situatie, van een tegendraadse smaak naar een aangename, eigenzinnige en bitterzoete smaak die over je tong rolt.

Gekibbel onderling

“Nee, ik had die!!” “Mamaaaaa, hij pakt het van mij aaaaf” “Ik ga je slaan hoor!” “Dat ga ik tegen mama zegguuhhh” 

Om schijtziek van te worden. Ik heb je een broertje gegeven om mee te spelen, niet om continu ruzie mee te maken!

“Ophouden nu. Kappen! Allemaal naar jullie eigen kamer!” Zo… Dit verdient iets sterks, een Jack Daniels of een Johnnie Walker, kies jij maar.

Gezelligheid kent geen tijd

En soms loopt alles gewoon op rolletjes. Zijn de kleintjes gezellig, schijnt het zonnetje hoog in de lucht, staat de bbq te fikken en iedereen lacht. Dan is het tijd voor cocktails. Een frisse klassieker de Mojito, perfect om in de stemming te blijven. Een cosmopolitan voor als je het vlees van de kleintjes moet snijden. En voor de echte fantastische dagen raad ik je een Pina Colada aan.

O ja: Drink met mate! Drank maakt meer kapot dan je lief is.


Update: Maart 2021

Previous ArticleNext Article