Gatver, wasbaar maandverband

wasbaar maandverband

Serieus mensen. Wie gebruikt dat nou? Wasbaar maandverband. Dat moet je dus wassen. Te ranzig.

Ja ik moet het toegeven. Heel fris is het niet. Ik gebruik het zelf dus wel, omdat ik niet tegen gebruikelijk maandverband kan. Het gaat broeien en ik krab alles open. Need I say more?

Welke alternatieven heb je tijdens de menstruatieperiode eigenlijk?

De menstruatiecup

Hier ben ik zelf echt blij mee. Ik gebruik de Femmecup nu een paar jaar. Echt super! Dit is iedereen aan te raden. Een menstruatiecup wordt inwendig gedragen en gebruik je in plaats van een tampon en is gemaakt van siliconen. Ik voel hem niet zitten en bespaar al een aantal jaar op heel wat kosten. Ik voel het aan als hij redelijk vol zit, en dan is het een kwestie van legen, omspoelen en weer inbrengen.

>> Nieuw bij HEMA: de menstruatiecup. Een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. De cup is een soort kelkje gemaakt van 100% siliconen van medische kwaliteit en kun je makkelijk hergebruiken. Bovendien is het beter voor het milieu omdat je minder afval produceert. Bestel de menstruatiecup van HEMA hier >>

Mocht je geen wasbakje in het toilet hebben en moet je ergens anders je handen wassen, dan heb je wel een probleem. In het begin zal het wat onhandig en ongemakkelijk zijn. Ik zou dan ook aanraden dit niet uit te proberen op je werk of met een witte broek, maar gewoon op dagen dat je thuis bent, zodat je er handigheid in krijgt.

Je kan er ook mee sporten en zwemmen. Het laatste doe ik zelf niet, omdat ik de menstruatiecup niet helemaal vertrouw en deze altijd gebruik in combinatie met wasbaar maandverband.

Wasbaar maandverband en inlegkruisjes

Deze zijn er in verschillende maten en printjes. Ik gebruik hele grootte verbanden tijdens de voor mij eerste twee zwaardere dagen in de nacht (print Garden). Op de site van bijvoorbeeld greenjump.nl heet deze maat ‘wasbaar Nacht’. Het is te vergelijken met die grote verbanden die je in je kraampakket krijgt voor na de bevalling. Niet heel sexy dus.

Overdag voldoet de kleinere variant ‘Wasbaar maandverband’. Persoonlijk gebruik ik dit in combinatie met de menstruatiecup, simpelweg omdat dit een hoop bende voorkomt en ik minder hoef te wassen.

De inlegkruisjes gebruik ik aan het einde, ook in combinatie met de menstruatiecup, voor het geval de cup net iets te vol komt en ik een beetje doorlek.

Tampons van bio katoen en eco wegwerp maandverband

Deze producten zijn gemaakt van natuurlijke producten en in mijn beleving handig tijdens vakanties, zodat je niet met je wasbaar maandverband op de camping zit. Ik persoonlijk vind deze vorm erg kostbaar en gebruik liever de menstruatiecup.

Tieners

Met mijn dochter heb ik besproken, waarom ik deze producten gebruik zodat ze weet dat er alternatieven zijn. Stiekem heb ik ook al gekeken wat er voor tieners beschikbaar is. De menstruatiecup zou bijvoorbeeld een optie zijn voor haar. Ik ben benieuwd, wat ze gaat doen. Ze mag tegen die tijd van mij zelf beslissen wat ze wil. Ik hoop voor haar dat ze op haar moeder lijkt en dat het nog even duurt. 😉

Stel..

En jij? Stel je zou van je zorgverzekeraar een pakket krijgen, zou je het uitproberen?

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment