Jongensmoeders… Wat zijn jullie tof!

Toen mijn zoontje nog in de wandelwagen lag, lang geleden dus, wierp een ervaren jongensmoeder een blik in mijn bugaboo en bekeek mijn onschuldige ventje met liefdevolle ogen. Maar toen kwam er iets geks uit haar mond gerold: “Weet je wat het is met jongens… Het draait allemaal maar om één ding: de piemel.”

Ik kon mijn oren niet geloven en ik dacht bij mezelf ‘die is volslagen koekoek’.

Maar we weten allemaal dat de geijkte wacht maar’s en de misplaatste adviezen een kern van waarheid hebben. Ze komen namelijk van ervaren moeders die het allemaal al een keer hebben meegemaakt en doorstaan. Oftewel, het is grotendeels waar wat deze moeder zei.

“Liefje, moet je plassen?”
“Nee”
“Laat je fluit dan eens los”

“Schat, twee handen aan de schommel! Dus haal die hand uit je broek!”

“In Godsnaam, laat die piemel los en ga je huiswerk maken!”

Dit waren niet alleen mijn uitspraken, dit zijn veelvoorkomende uitspraken van jongensmoeders. 

Jongens zijn anders dan meisjes, heel anders. Vrouwen komen van Venus, mannen van mars. Denk ervan wat je wilt, maar ook dat blijkt waar.

Maar goed, jongensmoeders dus. Moeders van een jongen of zelfs meerdere jongens! Het zijn maar gewoon meisjes die groot zijn geworden en de drang hadden om zich voort te planten en daar kwamen dan toevallig jongens uit.

Ze jumpen in hun sneakers over het schoolpleinhek en ze schreeuwen naar hun jongens dat ze zich naar voetbaltraining moeten haasten. Ze proppen de jongens in de auto en zet bijvoorbaat de raampjes al wagenwijd open, om alle nare luchtjes zoveel mogelijk buiten te houden.

Een jongensmoeder praat voornamelijk met een harde stem. Het is haar enige optie, ze komt namelijk anders niet boven het gebrul van ventjes uit. Ze is niet materialistisch, want ze weet: alles kan kapot. Een hockeystick dwars door de wc deur, een bal door je voorruit, de hamster in het afvoerputje. Nee, ze hecht geen waarde aan alle materialen om haar heen. Waar ze wel waarde aan hecht: het onthouden van de telefoonnummers van de loodgieter en de schadebedrijven.

Moeders van zonen weten dondersgoed dat zij later met een schoondochter opgescheept zullen zitten.  Maar zij zijn degene die de basis leggen en nee, ze gaan niet voor een mama’s-kindje. Ze willen graag sterke, onafhankelijke en goede mannen van ze maken. Die later in hun leven de juiste keuzes maken, zodat zij niet met een hork van een schoondochter opgescheept zitten.

Ze hebben alle make-up en parfum voor zichzelf, hoewel ze de helft van het flesje in de rondte leegspuiten om die vreemde geurtjes te bedwingen. Ze begrijpen de chaos, de wanhoop van andere jongensmoeders en rollende ogen bij zo een andere moeder doet ze glimlachen.

Ze zijn flexibel en kunnen hun grenzen bijstellen, want ze weten dat er geen limiet is aan de dwaasheid van hun zonen. Ze veroordelen niet en ze leren al vroeg om nooit te zeggen ‘mijn kind doet zoiets niet’.

Jongensmoeders, jullie zijn tof!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

7 Comments

 1. Ooooh dank je hier voor! En erg fijn dat ik mijn geschreeuw kan afschuiven op het feit dat ik een jongens moeder ben

 2. Hahaha grappig stuk. Herkenbaar. Ik mis alleen nog de voortdurende boeren en scheten…Ik ben jongens moeder van drie! En dol dat ik op ze ben! Heerlijke drukke ventjes. Heb soms alleen wat medelijden met de buren

 3. Haha…te leuk stukje!!

  Lieve groet van een echte boysmom!!

 4. Mijn God, zaaaaaaalig! 😀 En oh zo waar!
  2 jongens en 1 meisje in huis en stiefdochterlief en ik zitten vaak met onze ogen naar elkaar te rollen wegens de 2 boys.
  We zijn inderdaad kick ass moms! 😉

 5. Herkenbaar. En wat te denken van het feit dat er overal ballen liggen en over mee gegooid of tegenaan geschopt moet worden, inclusief elkaar. De buurman kijkt hier volgens mij eerst in zijn tuin om alle ballen van onze jongens terug te gooien elke dag weer. Ze zijn druk, maar ik zou ze voor niets in de wereld willen ruilen!