A-la-lik-me-vessie moederadviezen

Na het baren van mijn kinderen ging mijn leven grotendeels als volgt: ik stond erbij en ik keek ernaar met de gedachte ‘what the heck gebeurde daar zojuist?’

Een ander deel was dat ik mezelf afvroeg of het me überhaupt serieus iets kon schelen en dan kwam ik tot de volgende conclusie: niet dus.

En het overgebleven deel, een klein deel, wist ik daadwerkelijk wat ik aan het doen was. Als in, volg je gevoel want dat zit altijd goed.

Het ouderschap is een rol waar je blanco ingemikt wordt. Er is geen opleiding voor, er zijn geen vaste regels voor, het enige houvast wat er geboden wordt, zijn de opvoedboeken en de artikelen in de mama-magazines. Maar aangezien die allemaal hetzelfde schrijven en de waarheid prachtig weten te verbloemen, weet je uiteindelijk nog niks!

In eerste instantie vond ik dat irritant. Ik was een soort van verloren schaap, een verloren moeder-schaap. Dat avondritueel ging bij mij helemaal niet zoals dat zo mooi in de Ouders van Nu beschreven stond. Mijn kind was een monster, een slapeloos monster! En die zindelijkheidstraining ging helemaal niet zoals in dat opvoedboek. Mijn kind poepte gewoon ongegeneerd op de grond. ‘What the heck gebeurde daar zojuist?’, poept ze daar nu gewoon klakkeloos op de grond?? Precies, dat dus. 

Ik heb het zo vaak gedacht en ik denk het nog steeds, ‘what the heck gebeurde daar zojuist?’ Maar ik kom steeds vaker in het volg je gevoel want dat zit altijd goed.

En dan is daar nog het deel van alles wat mij überhaupt niet schelen kan, maar waar wel continue over gezanikt wordt in de tijdschriften en andere media waar wij moeders onze informatie vandaan moeten halen.

En omdat ik weet dat er veel meer verloren moeder-schapen zijn als ik, die zich dus grotendeels van de tijd afvragen ‘what the heck gebeurde daar zojuist?’. En zich de rest van de tijd vrij weinig kunnen interesseren voor wat de media ons voorschrijft, heb ik een a-la-lik-me-vessie lijstje.

Want ja, zo ben ik. Ik deel graag nuttige en waardevolle informatie.

Met stip op 1! De schermtijd-adviezen. Mwoewhahahaha

Schermtijd… tot 2 jaar: 5 minuten per dag, 2 tot 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer (maximaal een half uur), 4 tot 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer. Mijn advies: straf nooit, maar dan ook nooit met het minderen van schermtijd. Alsof je je eigen executie regelt.

Het gezonde weekmenu. Je weet wel, van die kekke maaltijden met biologische rechtsgedraaide quinoa kwark, een handje tofu en een zak spinazie. De hele freaking week lang! Mijn advies: adem in – adem uit, zolang dat nog doorgaat gaat het prima.

Hoe houd je je relatie leuk na het baren van kinderen. Date-night, verras elkaar, bla-bla-bla. Mijn advies: heb seks met hem.

Zo slaapt je kindje door. Och er zijn zoveel adviezen over het slapen en inslapen. Laten huilen, om de vijf minuten kijken en dan afbouwen, niet bij elk zuchtje en pufje gaan kijken, pyjamapapje, enzovoorts, enzovoorts. Allemaal een leugen! Mijn advies: als mama maar slaapt. En ja, inmiddels kan ik prima slapen met drie benen om mijn hoofd gewikkeld.

Hoe zorg je dat je kind zich nooit verveelt. Tijdschriften, websites propvol met DIY toestanden. Mijn advies: niet jouw probleem!

Speelgoed voor je baby. Educatief speelgoed voor baby’s, helpt je kind bij de cognitieve ontwikkeling, uiteraard alleen in natuurtinten en zo biologisch dat je de schimmel bijna ziet groeien, wat weer zeer educatief is.

Serieus!?! Mijn advies: baby’s spelen met jouw oorbellen, een kartonnen doos, je laptop (vooral rammen erop) en de inhoud van je keukenla.

Hoe je je kind opvoedt tot een verantwoordelijke, verstandige en talentvolle volwassene. Mijn advies: doe je best! Op dit moment kan ik alleen maar hopen dat ze niet eindigen als losgeslagen junks.

En nog een favoriet: Zindelijkheidstraining. Stickervellen, pratende potjes, je halve maandsalaris aan beloningscadeautjes… Doe-het-niet! Mijn advies: Zorg dat je de eerste vier jaar een budget hebt ingecalculeerd voor de luiers die aangeschaft moeten worden. Daar moet je verder ook niet over zeiken, ha mooie woordspeling vind je niet? Luiers verschonen is nou eenmaal heel goor en luiers zijn allemachtig duur, maar luie moeders vergeten regelmatig om hun kleintje te verschonen. En treffen aan het einde van de dag een gigantisch gevulde, maar vooral compleet benutte luier. Scheelt er toch weer zo een drie op een dag. En voor je het weet is je kleintje er helemaal klaar mee, weg met de luiers!

En als laatste: Hoe word je een zelfverzekerde moeder zonder schuldgevoel.

En omdat we allemaal weten hoe ironisch het moederschap kan zijn, spant deze de kroon: Stop met het lezen van alle onzin artikelen over het moederschap! 

Zo. En dan is aan jou de keuze om te bepalen wat nu de onzin artikelen zijn.

Afbeelding moeder en kind: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Mijn God! Ik heb dit echt zitten lezen met een big smile op m’n smoelwerk! 😀
    Zalig gewoon!
    Ik stem op jou bij de volgende presidentsronde 😀