World Cleanup Day, zou natuurlijk iedere dag moeten zijn

schonere wereld

De Plastic Soup foundation organiseerde afgelopen 18 september de World Cleanup Day, waar maar liefst 41.342 officieel geregistreerde deelnemers op allerlei manieren zwerfafval gingen opruimen. Dit is natuurlijk een supergoed initiatief! Maar laten we eerlijk wezen, het zou natuurlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen zijn troep opruimt. Helaas, er is aandacht voor nodig. En die aandacht voor een schone wereld, kun je je kinderen maar het beste vroeg aanleren. Daarom vertel ik je vandaag de dingen die je met je gezin kunt doen om de wereld een stukje schoner te maken.  

Dingen die je kunt doen om de wereld schoner te maken

Dagje uit? Ga plastic vissen in de Amsterdamse grachten

Ik kan heel veel dingen verzinnen voor een leuk dagje uit met het gezin. En ja, dit soort leuke gezinsuitjes moeten ook gewoon kunnen. Maar wanneer je je kinderen wil leren hoe ze de wereld een stukje schoner kunnen maken, dan is plastic vissen in de Amsterdamse grachten een heel leuk idee. Ik heb het nu zelf een keer gedaan tijdens het Blogboot event en het geeft echt een voldoening. Naast dat je iets educatiefs en iets goeds voor de wereld doet, maak je ook een leuke boottocht door Amsterdam. Uiteraard in een elektrische boot!

Investeer in herbruikbare waterflessen

Als je een herbruikbare waterfles koopt, verminder je niet alleen de hoeveelheid plastic die je gebruikt, maar bespaar je op de lange termijn ook geld! Mijn kinderen nemen iedere dag een dopper water mee naar school, ook de oudste die nu naar de middelbare school gaat. Zij heeft inmiddels ook al ervaren dat de flesjes uit de automaat ontzettend duur zijn. Het scheelt overigens wel dat je tegenwoordig de kleine flesjes kunt inleveren voor statiegeld! Maar een herbruikbare fles blijft natuurlijk het beste. Ook hebben we sinds kort een SodaStream in huis wat heel goed bevalt en plastic flessen scheelt.

Koop tweedehands

Wil je je kinderen op een simpele manier leren hoe je duurzamer kunt leven, koop dan tweedehands! Tweedehands kleding, maar ook tweedehands speelgoed. Neem ze gerust een keer mee naar de kringloop winkel, ze zullen het daar fantastisch vinden! Wat je ook kunt doen, is (wanneer ze groot genoeg zijn) Vinted of Marktplaats op hun telefoon installeren en ze hun eigen speelgoed en te kleine kleding laten verkopen. Zo leren ze ook meteen een beetje handelen, wat weer goed is voor de financiële ontwikkeling.

Scheid thuis al het afval

Leer je kinderen waarom het belangrijk is om te recyclen. Dat recyclen begint natuurlijk thuis bij het scheiden van afval. Investeren in een mooie prullenbak waar je gemakkelijk je afval in kunt scheiden, kan geen kwaad.

Begin met je kinderen een moestuin

Een moestuin is een ontzettend leuke en leerzame manier om als gezin de wereld een beetje schoner te krijgen. Naast het feit dat ik geen kruiden in plastic bakjes meer hoef te kopen (denk aan munt, basilicum enzovoorts), leren kinderen ook hoeveel tijd en moeite het kost om iets te laten groeien. Dat proces zal ze zeker bewuster maken over voedselverspilling.

Zeg nee tegen plastic tasjes

Het is verschrikkelijk om tijdens zo’n vaartocht door de Amsterdamse grachten te zien, hoeveel plastic er in het water terecht komt. Zelfs plastic tassen drijven in het water. Ik probeer mijn kinderen dan ook te leren om ‘nee’ te zeggen tegen (plastic) tasjes. Nou, tegenwoordig moet je al extra betalen voor plastic tasjes, wat natuurlijk een goede ontwikkeling is. Maar beter kun je een rugtas meenemen wanneer je gaat winkelen.

En zo zijn er allerlei dingen die je als gezin kunt doen om de wereld een stukje schoner te maken.


duurzaam gezin

Previous ArticleNext Article