De vijf voordelen van de peuterspeelzaal

Wanneer je kleintje twee jaar is geworden, kun je ervoor kiezen om hem of haar naar een peuterspeelzaal te brengen. Voor sommige moeders is dat best even slikken. Zeker wanneer je niet gewend bent om je kleintje naar een opvang te brengen. Maar een peuteropvang heeft ook absoluut zo zijn voordelen. Welke voordelen dat zijn, vertel ik je in dit artikel. 

1. Helpt de basis leren

Op de peuteropvang leert je kind een aantal basis vaardigheden die voor de maatschappij belangrijk zijn. Zo zijn ze daar spelenderwijs bezig met letters, cijfers en kleuren. Ook wordt er veel in thema’s gewerkt, zoals de seizoenen en feestdagen. Maar je kind wordt ook voorbereid op de basisschool, zodat de overgang naar vijf dagen basisschool soepeler zal verlopen.

Naast peuteropvang bestaat er ook voorschoolse of vroegschoolse educatie. Dit is speciaal voor kinderen met een taalachterstand.

2. Goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling

Naast het aanleren van een aantal basis vaardigheden, is de peuteropvang ook goed voor zijn sociale en emotionele ontwikkeling. Op de peuteropvang leert je kind om te delen, te wachten op zijn beurt, maar ook om op te komen voor zichzelf. Situaties waar compromissen gesloten moeten worden, waar hij respect leert hebben voor anderen en waar hij zelf problemen moet oplossen, zijn aan de orde van de dag op een peuteropvang. Als ouder is dat best lastig om los te laten en vertrouwen te hebben dat het allemaal wel goed komt. Maar voor je kleintje is het heel belangrijk dat hij leert om te gaan met fijne, maar ook minder fijne gevoelens, zonder papa of mama in de buurt.

De peuterspeelzaal is een plek waar je kind een gevoel van eigenwaarde ontwikkelt, op ontdekkingstocht gaat, met leeftijdsgenootjes speelt en zelfvertrouwen opbouwt. Als dat geen voordeel is…

3. Stimuleert de lichamelijke ontwikkeling

De lichamelijke ontwikkeling wordt gestimuleerd doordat er op de peuteropvang vaak ander speelgoed aanwezig is dan thuis. Ook worden er iedere dag spelletjes gedaan en natuurlijk is buiten spelen één van de hoofdactiviteiten van een peuterspeelzaal. Peuters zijn net papegaaien en leren onder andere door na te doen. Dus hoewel je thuis deze lichamelijke ontwikkeling ook prima kunt stimuleren, zullen peuters toch de uitdaging van leeftijdsgenootjes missen.

4. Wennen aan structuur

Een dag op een peuterspeelzaal verloopt doorgaans veel gestructureerder dan een dag thuis. Dat moet natuurlijk ook wel, ander is er geen beginnen aan. Door zo’n gestructureerde omgeving leert je kind in de kring te zitten, zijn hand op te steken en op zijn beurt te wachten. Kortom, je kind leert zich aan de regels te houden, maar hij leert ook een dagschema te volgen. Want op een peuteropvang gaat ook dat heel gestructureerd. Om 9.30 plassen en handen wassen, om 10 een tussendoortje, om 10.30 buiten spelen of een activiteit, enzovoorts.

5. Even tijd voor jezelf

En dit is toch wel één van de grootste voordelen die ik me bedenken kan. Wanneer je peuter naar de peuteropvang gaat, heb jij even tijd voor jezelf of voor een jonger broertje of zusje. Terwijl je kind alle voordelen zoals hierboven beschreven ontvangt, kun jij eindelijk even rustig een boodschapje doen, een paar emailtjes beantwoorden of even ongegeneerd koffie drinken met vriendinnen. Maar dat lukt alleen als je je kleintje met een gerust hart kunt achterlaten en niet wanneer hij eigenlijk helemaal niet naar de peuterspeelzaal wil.


peuteropvang

Afbeelding: Shutterstock / Krakenimages.com

Previous ArticleNext Article