Kinderen en geld, is crypto een goed idee?

geld kinderen

Net als dat je je kind leert lopen en fietsen, moet je je kind ook leren om met geld om te gaan. Hoe eerder je daarmee begint, hoe makkelijker dat uiteindelijk voor je kind is. Door je kind al jong te leren over geld, kun je hem helpen de valkuilen te vermijden. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat hij van salaris tot salaris gaat leven, dat hij teveel geld uitgeeft aan nutteloze dingen, of erger dat hij geld uitgeeft wat hij niet heeft. Daarbij is het ook belangrijk om kinderen over geld te leren, omdat dit hen kan helpen om hun hele leven een sterke financiële positie te hebben. Wij geloven dan ook dat het handig is om onze kinderen nu alvast te leren hoe ze slim met hun geld om kunnen gaan. Sowieso door ze te leren dat je geld maar één keer uit kunt geven, maar ook dat je geld kunt laten werken. 

Let op, dit is geen financieel advies, maar in onze ogen een gevalletje ‘jong geleerd, oud gedaan’.

Je kind meenemen in de wereld van cryptocurrency

Eén van de manieren om geld voor je te laten werken is investeren in cryptocurrency. Het eerste wat we onze kinderen hierin leren is dat spreiden belangrijk is. Sowieso niet al je geld investeren in alleen cryptocurrency, je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in aandelen. Maar ook in de crypto’s zelf kun je spreiden. Zo is er niet alleen de Bitcoin, maar zijn er inmiddels duizenden altcoins. In een exchange als bijvoorbeeld Binance kun je deze allemaal vinden. Maar voordat je überhaupt een poging gaat doen om uit te leggen wat de materie achter de Bitcoin of de altcoins is, leer je je kind wat het verband is tussen risico en rendement.

Ik denk dat je kind leren over crypto een heel goed idee is! Wij leren onze zoon dat in de praktijk door hem mee te nemen in de wereld van cryptocurrency. We hebben een portfolio voor hem gemaakt, en daar de coins ingezet waarin hij geïnvesteerd heeft. Hij kan nu zelf in een app zien hoe de koersen van zijn coins stijgen en dalen. Toen hij zag dat één van zijn coins enorm gestegen was, bedacht hij zelf om de waarde opnieuw onder zijn coins te spreiden. Inmiddels heeft hij ook al een dip meegemaakt, waardoor hij ook de risico’s van het investeren in cryptocurrency heeft ervaren. Je kunt overigens geen Bitcoin wallet op de naam van je kind zetten, omdat je daar boven de 18 jaar voor moet zijn.

Snel rijk worden

Kinderen zijn jong en als het op investeren aankomt, is tijd je beste vriend. Hoe meer tijd je je beleggingen geeft om te groeien, hoe groter je rendement waarschijnlijk zal worden. Het is daarom ook belangrijk om je kind te leren wat het doel van beleggen is. Beleggen in aandelen of in cryptocurrency is geen manier om snel rijk te worden. Het belang inzien van investeren voor een lange termijn is voor sommige kinderen best lastig, ze leven immers in het nu en de toekomst is iets voor later. Doe dat daarom ook stap voor stap.

En of crypto nou echt een goed idee is? De tijd zal het leren, maar ondertussen is het sowieso leerzaam voor de kinderen.


kinderen geld

Afbeelding: Shutterstock / Cryptographer

Previous ArticleNext Article