Waarom is het belangrijk om te recyclen?

Als je vroeger iets weggooide, gooide je het in de prullenbak en je was klaar. Maar nu worden we steeds milieubewuster en gooien we dingen niet zomaar meer in de prullenbak. Nee, we scheiden de hele handel met als gevolg dat we een bak voor het plastic hebben, een zak voor het oude papier, een kratje met lege glazen potjes en flessen en in het hoekje bij het keukenraam ligt een hoopje batterijen. Recyclen is één van de kleine dingen die we de kinderen kunnen leren, om als gezin milieu vriendelijker te leven. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te recyclen? 

Minder gebruiken en hergebruiken

Laten we voorop stellen dat minder gebruiken en hergebruiken het allerbeste is om te doen wanneer je bewust bezig wilt zijn met het milieu. Is het echt nodig om een plasticzakje om de lunch van de kinderen te doen? Of kan het gewoon in een trommeltje? En kies in sommige gevallen voor oplaadbare batterijen, in plaats van wegwerp batterijen. Want wanneer je minder gebruikt en als het lukt steeds weer hergebruikt, dan hoef je geen eens te recyclen. En minder spullen is de sleutel tot een milieu vriendelijker leven.

Waarom recyclen?

Maar goed, soms is het niet anders en dan recyclen we waar we kunnen. We weten inmiddels hoe we het moeten doen, maar velen van ons weten misschien niet precies waarom. En het is ook lastig, want er zijn zoveel verschillende materialen en zelfs verschillende soorten plastic! Wist jij bijvoorbeeld dat de verschillende soorten plastic nummers bevatten, die aangeven hoe deze materialen gerecycled kunnen worden? Wat betekent dat uiteindelijk ook deze van elkaar gescheiden moeten worden. Elektronica heeft ook zijn eigen recycling. En zelfs wanneer je dit allemaal goed probeert in te leveren, kan het allemaal voor niets zijn. Producten die bijvoorbeeld van meerdere materialen zijn gemaakt, kunnen vaak niet worden gerecycled.

Batterijen inleveren!

Batterijen kunnen overigens wel allemaal gerecycleerd worden. En het is ook héél belangrijk om batterijen in te leveren bij de daarvoor bedoelde inleverpunten. Batterijen zijn namelijk klein chemisch afval en binnenin zitten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, mangaan en lood bijvoorbeeld. Wanneer je batterijen apart wegbrengt, gaan ze naar een sorteercentrum, waar ze op chemie gesorteerd worden en vervolgens gerecycled worden.

Afval scheiden

En natuurlijk is ook het belangrijk om je best te blijven doen om al je afval te scheiden. Want als het afval gerecycled had kunnen worden, maar niet daadwerkelijk gerecycled wordt, is dat eeuwig zonde! Het is namelijk slecht voor het milieu en dat kan bijdragen aan de opwarming van de aarde en dus aan de klimaatverandering. Niet gerecycled afval kan ook bijdragen aan luchtvervuiling, watervervuiling, en dierenlevens en mensenlevens in gevaar brengen. Daarnaast bespaar je met recyclen energie! Hoe dan? Hoor je jezelf afvragen. Voor de grondstoffen die we moeten gebruiken om nieuwe dingen te maken, is veel energie (en water) nodig. Daarentegen kost het minder energie om oude materialen te recyclen tot iets nieuws. En dus bespaar je energie.

Milieubewuste kinderen

Het is dus belangrijk om te recyclen, maar nog belangrijker is het om je kinderen te leren om milieuvriendelijk te leven. Want de milieubewuste kinderen van vandaag, zijn de verantwoordelijke consumenten van morgen. Door kinderen te leren waarom en hoe ze voor het milieu moeten zorgen, door ze onder andere bewust te maken van recycling, worden ze zich ook bewust van hun handelingen. Batterijen gooi je niet zomaar bij het restafval en heeft dat nieuwe speelgoed nou echt al die plastic verpakking nodig? Het zijn de kleine stapjes naar een beter milieu, want we weten inmiddels allemaal; een beter milieu begint bij jezelf.


 

Afbeelding: Shutterstock / paulaphoto

kinderen
Previous ArticleNext Article