Als ik werk ben ik een betere moeder, are you shitting me?

Jep. ‘Als ik werk ben ik een betere moeder’. Dat is wat heel veel werkende moeders zeggen. En eerlijk, als je een K***dag hebt thuis, is het een fijn vooruitzicht om de volgende dag weer aan het werk te mogen. Dat snap ik.

Ben ik geen goede moeder?

‘Ik ben een betere moeder als ik werk.’ Wat zeg je dan eigenlijk? Leuk voor jou, maar ik zou dat thuisblijven met de kinderen niet kunnen. Op dat soort momenten denk ik dan; ‘Ik kan het ook niet. Ik doe maar wat. Ik word helemaal gek.’

Maar ben ik dan echt een betere moeder als ik werk? Nee, ik ben geen betere moeder als ik werk. De maatschappij heeft het bizarre idee gecreëerd dat je niets voorstelt als je niet werkt. Definieert mijn baan dan wie ik ben? Moet ik dáár mijn eigenwaarde uit halen? Nee. Ik ben wie ik ben en heb daar geen baan bij nodig.

Sommige dagen

Ik heb me prima vermaakt zonder baan. Sommige dagen was ik geen betere moeder, sommige dagen was ik wel een betere moeder, maar alle dagen was ik moeder.

Wat elke moeder nodig heeft is een beetje tijd voor zichzelf. Tijd om uit te zoeken wat je belangrijk vindt in het leven. Tijd om je dromen na te jagen. Tijd om te ontdekken waar je gepassioneerd over bent. En tijd heb je genoeg als je niet werkt. Zeker als ze allemaal op school zitten.

Als ik dan na al die jaren thuis zijn bij de kinderen weer ga werken, omdat ik mijn dromen najaag, hoef je mij niet te vertellen: ‘Ja, je bent toch een betere moeder als je wel werkt, ja toch?’ Dan knik ik vriendelijk en ondertussen in mijn gedachten verkoop ik je een dreun.

Wat een onzin, are you shitting me? Ik ben geen betere moeder. En geen slechtere moeder. Ik ben gewoon een moeder én ik werk.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

14 Comments

 1. Ik snap wat je bedoelt, maar bedoelen anderen niet gewoon dat ze dan beter in hun vel zitte zodat ze meer positieve energie hebben om uit het moederschap ook alles te halen?

 2. Ik ben geen betere moeder als ik werk, daarbij werk ik niet. Behalve dan voor mijn blog. Misschien dat als je een baan hebt dat je passie is dat je dan een gelukkigere moeder bent.

 3. Zolang ze het maar op zichzelf betrekken. En niet dat zij denken dat iedereen een betere moeder zou zijn als ze zouden werken. Die keus is voor iedereen weer anders.

 4. Volgens mij gaat het niet oer definitie om werken, maar inderdaad over tijd voor jezelf hebben. En dingen met passie doen. En volgens mij hoeft dat niet altijd werk te zijn.

 5. Ola, ola, ik voel weer een mommywar opkomen! 😉
  Nee nee, ik probeer te verstaan wat je zegt en ik ken deze blog, dus neem het met een korreltje zout,
  Maar … verkoop me toch maar een dreun, want ik ben zo’n moeder.
  Ik doe mijn werk graag, ik hou van het sociaal contact met de collega’s, zelfontplooiing, het huis uit zijn, even niet ‘mama’ zijn.

  Ik doe mijn werk graag en geniet ervan. ARE YOU SHITTING ME? Nee.
  Maakt dit mij een betere moeder dan een thuisblijfmoeder? Nee, dat heb ik nooit gezegd.
  Maar IK voel MIJ beter als ik mag gaan werken. En da’s voor iedereen anders.

 6. Ik denk dat het niet zozeer om het woord beter gaat als in “beter dan andere moeders”. Ik werk zelf en dat heb ik nodig, simpelweg, vanwege de structuur en dat ik onder de mensen ben. Als ik langere tijd thuis ben raak ik snel in de put en dat heeft zijn weerslag op het gezin. Ik zou dus eerder zeggen: ik ben een leuke moeder doordat ik werk, leuker dan wanneer ik alleen maar thuis zou zijn.

 7. Ik denk dat iedereen op haar manier een goede moeder is. Ongeacht of je wel of geen baan hebt. Ik kan in ieder geval uit eigen ervaring zeggen dat met name fulltime werken mij absoluut geen betere moeder maakt. Ik was vooral veel moe en op Den duur meer gestresst. Mijn contract is een paar weken geleden niet verlengd en ik ben nu werkzoekende. Heel eerlijk gezegd ben ik heel even heel blij dat ik nu tot rust kom en mezelf langzaam weer een betere moeder voel die weer iets meer energie en tijd heeft. Één ding is zeker. Voor mij geen fulltime baan meer, want dan maak je mij kapot. Voor mij is een goede balans tussen werk en privé erg belangrijk en daarbij past voor mij beter een parttime baan. Beetje jammer alleen dat die niet zo voor het oprapen liggen…

 8. Aan de ene kant, ja.. Ik snap best dat vrouwen beter in hun vel zitten als ze af en toe even de zorg voor hun kinderen kunnen afdragen, bijvoorbeeld door te werken. Aan de andere kant, voel ik mezelf juist een betere moeder omdat ik niet werk, maar gewoon altijd thuis ben voor mijn kinderen..

 9. Dubbel, je kunt natuurlijk ook achter de feiten aanlopen als werkende moeder, ik had genoeg dagen waarin ik wenste om gewoon heerlijk thuis te kunnen zijn met mijn kinderen. Het is dubbel maar ik snap de essentie van je artikel, ik vind het ook altijd raar als er gezegd wordt dat men een betere moeder is als ze werkt…

 10. Nouja zeg! Alsof iemand anders voor jou kunt bepalen wanneer je een betere moeder bent. Als iemand dat over zichzelf zegt, prima. Maar iedereen is anders en het afgelopen jaar was ik zeker geen betere moeder geweest als ik was blijven werken.

 11. Goh ik werk en ben mama. Heel vaak wil ik gewoon mama zijn en niet altijd van
  Huis, naar het buitenland en zelfs in het weekend werken. Wat mist mij? “Ballen aan mijn lijf” of schrik dat het thuis zijn toch niet dat is?

 12. Ik begrijp je sentiment.
  Zelf kreeg ik ook altijd de kriebels van die uitspraak ‘ik ben een betere moeder als ik werk’, zelfs toen ik zelf nog geen kinderen had (kun je nagaan). Alsof je stopt met moeder te zijn als je op het werk zit. Alsof je je graag wilt ontdoen van je kinderen? Als je graag wilt werken, zeg dat dan gewoon, en koppel het niet aan het moederschap.
  Ik schreef ook eens een stukje over dit gevoel. Ik voel mij namelijk een beter mens sinds ik moeder ben.

  http://anitasdagboek.blogspot.nl/2014/10/waarom-ik-een-beter-mens-ben-sinds-ik.html

 13. Pingback: Leestips: Maart 2016 - Mamaliefde
 14. Ik ben een LEUKERE moeder als ik werk. Dat zeker! Ik zou niet 24/7, 365 dagen per jaar alleen maar thuis kunnen zitten. Met of zonder kinderen.