De struggles van bijna 40 en zwanger

40 en zwanger

Elke dag word ik wakker en probeer ik mezelf ervan te overtuigen dat bijna 40 én zwanger zijn, zo slecht nog niet is… Maar als je bijna 40 of al over de 40 heen bent, eist een zwangerschap zijn tol van je toch al ‘ouder wordende’ lichaam. Dit is mijn derde zwangerschap. En hoewel alles in mijn hoofd steeds makkelijker wordt, zegt mijn lichaam toch echt iets anders.

40 en zwanger

Ik ben dus bijna 40 en zwanger van de derde. Het kwam als een spontane verrassing, waar we heel blij mee zijn. IN het begin dacht ik ook echt, appeltje eitje! Maar na een paar maanden heb ik toch wat andere ervaringen. Al zegt mijn hoofd wel eens wat anders, mijn lichaam is toch echt geen 25 meer.

Bijna 40 jaar en zwanger? Hier een kleine samenvatting van mijn struggles.

Zwakke blaas…

Of het nou het ouder worden is of het feit dat ik al twee keer bevallen ben, mijn blaas wordt met de dag zwakker. Alsof mijn baby met een spijkerpistool op mijn blaas aan het schieten is. Dat precies op de moment ik net op het schoolplein sta of in de rij bij de kassa. En nee, zo’n spijkerpistool veroorzaakt niet een paar drupjes, maar een flinke plens.

Borsten?

Terwijl ik bij mijn eerste zwangerschap nog vol verwondering naar mijn ronde borsten keek, kijk ik nu naar twee treurig gevulde sokjes die tegen mijn buik hangen. Maar goed, dat ligt echt niet aan de derde zwangerschap want, tenzij je gezegend bent met fenomenale genen, begint alles rond je 38ste naar het zuiden te trekken. Heel confronterend ook, wanneer je een zwangere twintiger tegen het lijf loopt.

Pijntjes en kwaaltjes zijn onvermijdelijk. En natuurlijk, een baby is er nog nooit zo lekker uitgekomen als dat ‘ie erin ging. Maar zwanger zijn met een lichaam van bijna 40 jaar, is toch echt next level. Ik ben toch echt geen 20 meer. Sterker nog, dat is zelfs bijna 20 jaar geleden!

Hormonen!

Buiten het feit dat mijn lichaam bijna 20 jaar ouder is, heb ik nog steeds te dealen met hormonen. Maar nu hebben de overgangshormonen koers gezet. Overgangshormonen gecombineerd met zwangerschapshormonen, voelen alsof je tijdens een dronken bui een huilende Donald Trump ontmoet. Maar gelukkig is mijn geheugen ook niet meer al te best, want je weet wat ze zeggen over zwangerschapsdementie. Voeg daar de leeftijd van bijna 40 aan toe en ik ben rijp voor het bejaardentehuis.

Oke, misschien klinkt dit allemaal een beetje dramatisch en overgevoelig, maar dat komt natuurlijk door de hormonen. Gelukkig zijn er ook positieve kanten aan het zwanger zijn wanneer je bijna 40 bent. Om maar te beginnen met het feit dat je je een stuk minder druk maakt om onbenullige dingen. En daarnaast heeft ook een zwangere van bijna 40 die onverzadigbare seksuele honger… Hoppa!

Dit zijn mijn ervaringen van het zwanger zijn op veertigjarige leeftijd. Maar dat zegt natuurlijk niks over de ervaringen van een ander. Iedereen is anders en zal een zwangerschap op een latere leeftijd heel anders kunnen ervaren.

Maar over het algemeen zijn er een aantal voor- en nadelen bij 40 en zwanger zijn.

Voordelen van 40 en zwanger zijn

Hoewel zwanger zijn op 40-jarige leeftijd nadelen met zich mee kan brengen, zijn er ook voordelen van een zwangerschap op latere leeftijd.

Meer levenservaring

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, hebben vaak meer levenservaring en zijn beter voorbereid op het ouderschap dan jongere vrouwen.

Financiële stabiliteit

Oudere vrouwen hebben meestal meer financiële stabiliteit en hebben daardoor meer en betere middelen om voor een kind te zorgen.

Emotionele stabiliteit

Op 40-jarige leeftijd hebben vrouwen vaak een betere emotionele stabiliteit. Ze zijn beter in staat om stress en andere uitdagingen aan te pakken die het ouderschap met zich meebrengt.

Bewust genieten

40+ moeders kunnen vaak meer genieten van het ouderschap omdat ze meer levenservaring hebben en meer tijd en energie kunnen besteden aan hun kinderen. Hoewel een baby van een 40+ moeder ook gewoon ’s nachts wakker wordt…

Nadelen van 40 en zwanger zijn

De nadelen van 40 en zwanger zijn zitten meer in de complicaties rondom de zwangerschap.

Verhoogd risico op complicaties

Zwangerschap op latere leeftijd kan gepaard gaan met een verhoogd risico op complicaties zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en zwangerschaps-vergiftiging. Dit kan leiden tot problemen voor zowel de moeder als de baby.

Meer kans op chromosomale afwijkingen

Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de kans op chromosomale afwijkingen bij de baby toe. Het risico op Downsyndroom en andere genetische aandoeningen is hoger bij vrouwen ouder dan 40 jaar.

Langere hersteltijd

Zwangerschap en bevalling kunnen zwaar zijn voor het lichaam van de moeder, en 40+ vrouwen kunnen meer tijd nodig hebben om te herstellen van de bevalling dan jongere vrouwen.

40 en zwanger

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article