De voordelen van een oude moeke

Wanneer je richting de 35 loopt en er geen kleine schreeuwertjes aan je benen hangen, zie je de vraagtekens de lucht in schieten. Vrouwen krijgen voortdurend te horen dat wanneer ze ouder worden en dus nog geen nageslacht op de aardkloot neer hebben gezet, hun biologische klok gaat tikken en voor je het weet is het te laat! Je wordt nog net niet terug je bed in geduwd…

Goed nieuws voor deze vrouwen! En bemoeierige omstanders, lees even mee.

Uit onderzoek blijkt dat het krijgen van een kind na je 35ste niet alleen goed is voor je intellectualiteit, maar je later in het leven ook minder kans hebt op geheugenverlies.

En dat is wel handig, aangezien je eerder de 85 aantikt, compenseert dat weer een beetje met die ene jonge moeder die dan nog maar net 70 is. 

Maar niet alleen voor moeders is kinderen krijgen op een latere leeftijd positief, ook de kinderen plukken er de vruchten van.

Zo komt er uit een Zweeds onderzoek naar voren dat de kinderen van ‘oudere moeders’ op langere termijn positieve resultaten zullen behalen. Lekker vaag, wat voor positieve resultaten mogen dat dan wel zijn?

Het onderzoek liet zien dat de kinderen van ‘oudere moeders’ langer onderwijs bleven volgen en ook meer kans hadden om naar de universiteit te gaan.

Ook hebben de kinderen van oudere moeders sterkere taalvaardigheden, omdat de moeders al van jongs af aan tegen de kleintjes aanlullen met ingewikkelde woorden. Oudere moeders hebben vaak een hoger opleidingsniveau dan jongere moeders en daarbij hebben ze waarschijnlijk ook nog veel vrienden en familieleden met een hoog onderwijsniveau die optreden als rolmodel.

Daarnaast zijn oudere moeders beter in staat om hun kleintjes emotioneel bij te staan. Dat komt waarschijnlijk doordat ze door de jaren heen, onder andere op de werkvloer, hebben geleerd te filteren in hun hoofd.

Tjonge, ik zou bijna medelijden krijgen met mijn eigen kleintjes. Want hoe heten die kinderen die 24 uur per dag om mij heen dartelen ook alweer? Geintje natuurlijk. 

Moeder word je wanneer je er klaar voor bent. Of wanneer je per ongeluk zwanger bent geraakt. Maar het is altijd een voorrecht, want we weten allemaal dat niet iedereen zwanger raakt van een natte dweil.

Moeders, of je nu jong en oud bent, we hebben allemaal één doel: gelukkige kindertjes groot zien worden.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment