Wat je niet wist… Totdat je een jongen kreeg

Er zijn héél veel dingen die je van te voren niet weet als je ergens aan begint. Maar goed ook, want dan zou je er ook niet aan beginnen. 

Ik zal er geen doekjes omheen winden. Toen ik zwanger was van mijn eerste en te horen kreeg dat het een meisje zou worden, was ik dolgelukkig. Ik wilde namelijk heel graag een meisje, een dochter. Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik dan ook overtuigd dat ik weer een meisje zou krijgen. Ik was duidelijk een ‘meisjesmama’ en bovendien, wat moest ik nou met een jongen? Daar heb ik toch geen verstand van. U begrijpt dat het even omschakelen was voor mij, toen uiteindelijk bleek dat er een jongen in mij groeide, een zoon!

Al snel was ik aan het idee gewend en in het begin is een baby een baby. Meisjesbaby’s zijn roze en jongensbaby’s zijn blauw, nou ja de accessoires dan. Verder hebben ze allemaal dezelfde behoeftes; eten, slapen, poepen, knuffelen, dat soort dingen.

Maar baby’s blijven geen baby’s en door de tijd heen merk je dat je een jongen hebt. Bijvoorbeeld als je lieve zoete jongetje heel hard begint te brullen en denkt een tijger of een leeuw te zijn die alles om zich heen verslinden moet. En een fase verder fan wordt van superhelden zoals spiderman en denkt ook zo te kunnen vechten als zijn held. Wat zich uit op zijn zusjes die hij vangt en in de gevangenis ‘gooit’, of op hun hoofd gaat zitten wat resulteert in een bloedlip.

Zindelijk worden. Ook zoiets wat compleet anders verloopt bij een jongentje als bij een meisje. Een jongetje denkt overal te mogen plassen (nu gaat dat ook wel een stuk makkelijker als bij een meisje), of zal hij met dat wildplassen zijn terrein afbakenen, zijn territorium verdedigen? Zoals afgelopen zomer, toen hij uitgebreid zijn plas aan het rondsproeien was, vóór onze tent. In het bijzijn van zijn vriendjes uiteraard, die vol bewondering naar deze prestatie keken.

Voor mijn mannetje zijn eerste verjaardag heeft de dokter zijn wenkbrauw al een keer moeten plakken. Met een jongen moet je altijd pleisters op zak hebben. Negen van de tien keer dient een pleister als ’troostpleister’, maar dat is dan wel negen van de tien keer op een dag. Ga er dus vanuit dat het minimaal 1x per dag echt raak is.

Maar het stunten leert hij er niet mee af. Alles wat een plank is, of op een plank lijkt, daar maakt hij een skateboard van, of een stuntbaan, of iets anders waar hij halsbrekende toeren mee uithaalt. Het kereltje is nu drie, ik houd m’n hart vast voor als hij zes is, of negen, of twaalf…

skateboard

Maar er is nog meer typisch jongetjes-gedrag. Alles wat hij tegenkomt, wil hij slopen. En al helemaal als het een, door zijn grote zus met veel moeite in elkaar gezet, Lego friendshuis is. Ook hier houd ik mijn hart vast voor als hij zes, negen of twaalf is…

En hoe aanwezig een zoon kan zijn, het kan ook opeens heel verdacht stil zijn. Het kan zijn dat hij dan even aandachtig en ingespannen een treinbaan bouwt, maar het kan ook zo zijn dat hij snoepjes heeft gepikt en ze stiekem in een hoekje op zit te eten.

Máár het aller allermooiste van het hebben van een zoon is dat het ‘mama-kindjes’ zijn. Een zoon gooit zijn armpjes om je nek en zegt met z’n allerliefste stemmetje dat jij de allerliefste bent. Hij geeft je de allerlekkerste kusjes en zijn lach laat je smelten!

Ik ben ook best een jongens-mama!

Previous ArticleNext Article

12 Comments

 1. Wat leuk geschreven. Ik heb zelf twee zoons en één dochter. Mij oudste zoon is eerder het rustige type, maar mijn jongste herken ik zeker in je beschrijving. Maar allebei zijn het mama-kindjes: nu ja, de oudste is 15 en die wil dat natuurlijk niet meer zo laten zien…, maar de jongste van 3 zegt elke avond: “Mama, jij bent mijn beste vriend!”.

 2. Je stukje komt precies op het goede moment… ook ik denk dat ik alleen echt een meisjesmoeder ben maar weet sinds gisteren dat er een jongetje op komst is. Dat wordt omschakelen.
  Ik ga je stukje maar elke dag lezen als voorbereiding 😉

  1. Haha, komt goed Judith! Ik lig ook elke dag minimaal 1x in een deuk om ons ventje. 😉
   Fijne zwangerschap nog!

   1. Dank je wel, gelukkig is mijn kleine minime ook een meisjes-jongen, dus qua drukte ben ik al aardig wat gewend. Ik heb haar alleen nog niet als tijger of leeuw door de kamer horen brullen 🙂

 3. Haha, wat leuk geschreven! Ik heb alleen nog maar een dochter, maar zie mezelf nu ook best wel als meisjesmama. Toch zou ik het wel leuk vinden als Lise ooit een broertje krijgt!

 4. Wat een lief verhaal. Ik ben een meisjesmama maar herken veel van je verhaal in het buurtjongetje waar we regelmatig oppassen.

 5. Wij wisten bij beide kinderen na de bevalling pas het geslacht. Ons 2e kindje is een zoon. Tijdens de zwangerschap had ik al wel het gevoel, maar toen het dan echt zo bleekte zijn: ik vond t bizar!
  Vond mezelf ook een meisjesmama en heb er 3 dagen over gedaan om eraan te wennen dat ik een zoon heb. Elke keer wanneer ik hem verschoonde dacht ik: “Het is echt een jongen.”
  Hij is nu 10 maanden en vind t fantastisch om mama van een zoon te zijn! Maar aan jouw stuk te lezen staat me nog heel wat te wachten.

 6. Pingback: Wat je niet wist… Een broer!
 7. Wat leuk geschreven! Ik ben in verwachting van een baby-boy en ben hier en daar al wat aan het lezen hoe het straks misschien wel gaat…. Ook geen ervaring met een meisje dus ik kan de situatie niet vergelijken maar als ik jou stukje lees kan ik het me al wel goed inbeelden haha. Ben nu 22 weken dus heb nog even tijd om me erop voor te bereiden 🙂

  1. Hoi Chris, net je blog bekeken en je ziet er prachtig uit! En zoals je hebt kunnen lezen; jongetjes zijn leuk en lief, komt dus helemaal goed! Fijne zwangerschap nog!

 8. Ooooooh dit zou ik geschreven kunnen hebben. Alles. Ook dat even slikken als je te horen krijgt dat je meisje in de buik een jongetje is. Al is die van mij nu 2. Ik hou inderdaad regelmatig mijn hart vast. En nog meer nu ik net gehoord heb dat nummer drie ook een jongetje is. Ohwjeee….

 9. Pingback: Nikkie Plessen verwacht een jongen