Wat te doen op Porto Santo met kinderen?

vakantie portugal

Fluitende vogeltjes en plaatselijke bevolking die in alle rust wacht totdat een windvlaagje een bladzijde van hun krantje omslaat. Het leven hoeft niet ingewikkeld te zijn, daar kom je wel achter wanneer je een weekje op Porto Santo verblijft. Dat je er geen waterparken met meters lange glijbanen en geen bruisend uitgaansleven kunt vinden, is meteen al duidelijk. Maar wat valt er dan wel te beleven op Porto Santo, wat zijn de bezienswaardigheden maar vooral, wat is er te doen voor de kinderen?

Jeepsafari

Een jeepsafari op Porto Santo mag je niet missen. Het is dé manier om elk stukje van het eiland en zijn bezienswaardigheden te ontdekken. Je komt langs de meest magische uitzichtpunten en de leukste hoogtepunten als de mini zoo Quinta das Palmeiras en Casa da Serra sla je ook niet over.

jeep safari porto santo

Gouden zandstrand

Porto Santo beschikt over een 9 kilometer lang gouden zandstrand wat al een bezienswaardigheid op zich is. Naast dat het zand van Porto Santo een helende werking zou hebben, kunnen kinderen zich hier uren, wat zeg ik dagen vermaken. Zandkastelen bouwen, schelpjes zoeken en rollen door het zand, het zal niet snel vervelen op Porto Santo.

porto santo strand

Vila Baleira met het Columbus museum

Op het eiland bevindt zich één museum, maar wel een heel belangrijk museum, namelijk het Columbus museum. Het huis in Vila Baleira waar Christopher Columbus ooit geleefd zou hebben, met de nadruk op zou hebben, want enige twijfel is hier nog over. Maar ach, voor de fantasie maakt het niets uit, want uiteindelijk draait het in het museum om de kaarten en overzichten van zijn reizen. Wanneer je weer terug in je eigen tijd belandt, haal je een Lambecas ice cream, welke je nuttigt op de pier. Vlak voor de pier vind je ook nog een kleine speelplaats met een aantal speeltoestellen, leuk voor de afwisseling wanneer de kinderen even geen zand meer kunnen zien.

Suppen en windsurfen

Suppen, oftewel Stand Up Paddeling is iets wat ik op Porto Santo heb ontdekt en ik komende zomer hoogstwaarschijnlijk aan mijn kleintjes ga introduceren. Want terwijl mijn medereizigers de mentaliteit van Porto Santo te pakken hebben en in alle rust toekijken, neem ik een lesje suppen. Waterschool Leisure biedt op Porto Santo verschillende watersport activiteiten als suppen, windsurfen en duiken. Je kunt je kinderen hier afleveren voor bijvoorbeeld een lesje Stand Up Paddeling en ondertussen kun je zelf uitgebreid lunchen. Maar wat eigenlijk leuker is, is om zelf ook mee te doen aan de watersport activiteiten.

watersport porto santo

leren suppen porto santo

suppen porto santo

Wandelen op Porto Santo

Buiten dat het 9 kilometer zandstrand al een wandeling op zich is, zijn er voor de actieve gezinnen verschillende wandelingen op Porto Santo. Wij deden de wandeling ‘Vereda do Pico e Terra Chã’, een wandeling van zo’ anderhalf uur omhoog en anderhalf uur terug. De wandeling begint met een prachtig uitzicht over het goud-groene bergachtige landschap, maar gaandeweg komen we langs fenomenale baaien en klimmen we over bosachtige paden. Tijdens het wandelen betwijfel ik of ik dit met mijn kinderen zou doen, maar wanneer ik de top bereik weet ik zeker dat er gezinnen zijn die deze wandeling niet zouden willen missen.

wandeling porto santo 1

wandelen porto santo

porto santo wandeling

Fietsen en paardrijden

Mijn oudste dochter zou dit fantastisch vinden, paardrijden over het strand. Maar niet alleen over het strand, Porto Santo lijkt ervoor gemaakt te zijn om een ritje op een paard te maken. Zie je dat draven niet zo zitten, dan kun je ook fietsen huren op Porto Santo om langs de bezienswaardigheden te fietsen. Porto Santo leent zich uitstekend voor een fietstocht, van Ponta da Calheta tot Vila Baleira is er zelfs een fietspad aangelegd. Sommige hellingen vragen wel om wat versnellingen, een mountainbike (of een e-bike) is daarom wel een aanrader. Voor de allerkleinsten zijn er ook fietsen te huur met een kinderzitje.

fietsen porto santo

Dolfijnen spotten

Een absolute must do wanneer je op Porto Santo verblijft! De prachtige zee op, voor het spotten van dolfijnen. Wanneer je in een snelle boot over de zee snelt, stijgt de spanning. De begeleiders garanderen niks, want het blijven wilde beesten die van hot naar her zwemmen. Dus of we de beestjes daadwerkelijk gaan tegenkomen, blijft tot het laatste moment spannend. En dan opeens geeft de kapitein nog even gas bij. Een zwerm vogels boven het water zou een aanwijzing moeten zijn voor de aanwezigheid van dolfijnen. En ja hoor, we hebben geluk! De vrolijke uitziende, springende beestjes zwemmen om onze boot heen en laten zich op de gevoelige plaat vastleggen. Maar vergeet niet ook met je eigen ogen te kijken, want als zo’n beestje je het aanschouwen gunt, staat het op je netvlies gebrand.

boot santo porto

dolfijnen spotten santo porto

Tips en links

  • Op Porto Santo kun je heerlijk uit eten, maar er zijn een paar restaurants die er uitspringen. Zo moet je echt een bezoekje brengen aan Pé na Água Restaurant. En terwijl de kleintjes spelen in het zand, bestel jij de lekkerste cheesecake van het eiland.

pe na agua

  • Bij restaurant Casa d’Avó is de octopus een specialiteit. Zelf durfde ik het niet aan en ging voor een vegetarische wrap, welke dan weer niet aan te raden is.
  • Wat je wel in elk restaurant bestellen moet, is Bolo do Caco, tussen steengebakken brood met platte peterselie en lekker veel knoflook.
  • Ook een aanrader: het sfeervolle restaurant en hotel Quinta do Serrado. Bestel hier de beef kebab wanneer je van een groot stuk vlees houdt!
Quinta do serrado
Quinta do Serrado
  • Pestana Hotel Group heeft een aantal luxe hotels op Madeira en Porto Santo. Wij verbleven bij Hotel Pestana Ilha Dourada wat luxe en kleinschaligheid uitstraalt.

Hotel Pestana Ilha Dourada

  • Mar Dourado was het bedrijf dat met ons op zoek ging naar de dolfijnen.
  • Paardrijden kan bij Centro Hipico do Porto Santo (tel +351 291 983 258)
  • En het huren van een fiets kun je het beste regelen via je hotel.

Kijk voor meer info en tips op www.visitportugal.com

Wat te doen op Porto Santo met kinderen? Genoeg! Maar vergeet vooral niet rustig aan te doen, want dat is de grootste specialiteit van het eiland.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

1 Comment

  1. Pingback: Madeira bezienswaardigheden met kinderen; dé top 10!