Roadtrip: Europa-Park met kinderen én hond!

“Het is maar 670 kilometer rijden. En het is echt heel tof. Een pretpark waar je echt geweest moet zijn. Nog veel mooier dan Disneyland. Echt hoor, je moet naar Europa-Park in Duitsland!”
Er was niet heel veel overtuigingskracht voor nodig, je had me al bij ‘echt heel tof’. Bovendien stond een roadtrip met de kinderen naar Duitsland in de meivakantie op de planning. Dus een paar dagen Europa-Park eraan vastplakken, lijkt me geen enkel probleem. Hoewel, we hebben wel een hond. 

Europa-Park met hond

Maar tot mijn toch wel grote verbazing was het meebrengen van onze hond geen enkel probleem. Onze hond mocht gewoon in het hotel rondlopen en in de hotelkamer overnachten. En ook mag de hond mee Europa-Park in. Echter zijn er wel grenzen, in de attracties zijn honden niet toegestaan. Nou, daar kunnen we mee leven.

Er was niets meer wat ons tegen hield om drie dagen Europa-Park te bezoeken. En dus reden we afgelopen meivakantie, met kinderen én hond, 670 kilometer richting het Zwarte Woud in Duitsland. Met als eindbestemming: Europa-Park.

Overnachten in Europa-Park hotel Colosseo

colosseo europa-park

Rondom Europa-Park zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten. Zo heeft Europa-Park zelf vijf officiële Europa-Park hotels. Maar uiteraard liften er heel wat ondernemers mee op het succes van Europa-Park en zijn er in de buurt genoeg andere hotels te vinden om te overnachten. Maar voor de echte Europa-Park beleving (en voor optimaal gemak), kun je beter kiezen voor één van de vijf officiële Europa-Park hotels. Bovendien heb je als hotelgast het voordeel om een half uur voor openingstijd het park in te gaan, zodat je voor één keer vooraan in de rij van je favoriete attractie staat. De hotels zijn volledig ingericht in de stijl van historische Europa landen, waar vooral veel inspiratie uit Spanje komt. Het is in ieder geval een prachtige aanvulling op het park zelf.
Hotel Colosseo is, zoals je misschien wel verwacht, in de stijl van het oude Rome. Hotel Castillo Alcazar is gemaakt als een oude Spaanse burcht. In Hotel El Andaluz waan je jezelf in een Spaans landhuis. Hotel Santa Isabel dient als Portugees klooster. En de sfeer van het historische New England vind je in Hotel Bell Rock.

Wij overnachtten in Hotel Colosseo, een viersterren superior hotel van Europa-Park. Het hotel heeft ruim 300 kamers in Romeinse stijl. Twee van de ruim 300 kamers waren twee nachten voor ons en dit gaf toch wel een heel luxe, maar vooral relaxt gevoel. De kamers waren met elkaar verbonden door een tussendeur. Dit vond ik met drie kinderen én hond toch wel een fijn idee. Naast dat de kamer gevuld was met een tweepersoonsbed en een stapelbed volledig in stijl, was er ook nog voldoende ruimte om je kont te keren. ’s Avonds kwam ik zelfs nog even aan werken toe, dankzij een fijn bureau en prima gratis WiFi.

Maar de sfeermaker van dit hotel is toch wel de grote binnenplaats met uitzicht op een nagebootst Colosseo. Elk detail geeft je een Italiaans gevoel. En ook in het zwembad zijn de Romeinse sferen volop te zien. Maar te lang in het hotel blijven hangen is zonde, we hebben namelijk Europa te ontdekken.

hotel colosseo europa-park
hotel colloseo europa-park

De plattegrond van Europa-Park

Ik heb een prima richtingsgevoel en, al zeg ik het zelf, ik ben ook best goed in kaartlezen. Maar in alle eerlijkheid, van de plattegrond van Europa-Park word ik ietwat chaotisch. Er is ZOVEEL en het is OVERAL. Vooral in Griekenland bestormt me een nogal opgesloten gevoel, waar ik volledig de richting kwijt ben. Gelukkig hangen er in het park zelf ook voldoende navigatiebordjes die je de juiste kant opsturen.

Nadat we de eerste halve dag alleen nog maar in Scandinavië en IJsland hadden rondgedarteld, wist ik al dat anderhalve dag Europa-Park laaaaaang niet genoeg was. Toch zie ik dan liever maar de helft van het park en voel ik wel de echte beleving, dan dat ik met mijn kinderen én hond het hele park doorkruis en alles afraffel.

plattegrond europa-park
europa-park scandinavie

De attracties in Europa-Park

Het park en de attracties in Europa-Park zien er echt gelikt uit. Ik kan het niet anders of beter omschrijven. In de verschillende landen proef je echt de sfeer van het betreffende land, tot aan de dakgoten toe. Aan elk detail is gedacht. Ook aan het eten in de verschillende landen is gedacht. Zo haal je in Griekenland een pita met gyros en in Nederland staat de befaamde poffertjeskraam. Mocht je van plan zijn om je eigen lunchpakketje mee te brengen naar het park, vergeet het maar. Het eten in Europa-Park valt niet te weerstaan. Is niet nodig ook, want aan woekerprijzen doen ze niet.

Voor drie kinderen in drie verschillende levensfases en drie verschillende adrenaline levels, is Europa-Park een prima pretpark. Voor ieder kind zijn er meerdere uitdagende attracties, toch kost het op deze manier ontzettend veel tijd en hebben we wederom aan anderhalve dag niet genoeg. Een week Europa-Park zou beter passen.

Mijn oudste dochter is echt een achtbaanjunkie en kan haar adrenaline niet hoog genoeg pompen. Ze baalde daarom ook enorm dat ze net een halve centimeter te kort was voor de Silver Star. Toch vond ze ook voldoende kick in een ritje in WODAN én in drie ritjes in de blue fire (te vinden in IJsland). Mijn middelste had na WODAN al genoeg adrenaline voor de hele dag en mijn jongste is voor vertrek nog uit de Pegagus gestapt.

Europa-park griekenland
wildwaterbaan europa-park
auto europa-park

Er zijn zoveel attracties in Europa-Park, dat we lang niet aan alle attracties zijn toegekomen. Zo had ik veel meer shows willen bezoeken, maar het bleef bij de IJsshow van Paddington. Toch zijn er als je Europa-park bezoekt, twee attracties die je absoluut niet over mag slaan.

Voletarium

Het Voletarium is werkelijk prachtig. En de beleving is zo echt, dat de kleuter naast me er wel een paar angstkreten heeft uitgeslagen. Achteraf blijkt de ’thrillfactor’ ook level 3 te zijn, oftewel ’twee beetjes moed’. Het Voletarium is het grootste ‘flying theatre’ van Europa én over Europa. De beleving wordt zo echt gemaakt doordat je beentjes echt in de lucht bungelen, je de spettertjes regen voelt en de versnelling met een beetje wind wordt aangezet.
We moesten voor deze attractie wel even in de rij staan (35 minuten), maar de wachtrij alleen lijkt al een attractie. Dat blijkt ook wel uit de vraag van mijn oudste, die na twintig minuten vroeg hoe lang deze attractie nog ging duren. ‘Uh, dit is alleen de wachtrij nog maar lieve schat’.

De VR achtbaan, een virtuele achtbaanrit

Ook de virtuele achtbaanrit moet je eigenlijk echt even doen wanneer je in Europa-Park bent. Deze VR-rit kun je doen in de Alpenexpress. De verschillende vr-filmpjes zijn helemaal afgestemd op deze achtbaanrit. Je moet per film wel een extra kaartje van €2 kopen, de ticketverkoop vind je bij de ingang van de Alpenexpress. Er is keuze uit vijf verschillende avonturen. Mijn oudste dochter koos voor een filmpje van Ed en Eddy en omdat het toch wel een erg toffe beleving was, deden we ook nog het avontuur van Paddington welke een game bleek te zijn.

Flexibele openingstijden in Europa-Park

parade europapark

Zoals ik al een paar keer aangaf, kwamen we ondanks de flexibele openingstijden, tijd te kort in Europa-Park. De flexibele openingstijden van Europa-Park zijn afhankelijk van de drukte. Wanneer het druk in het park is, blijven ze gerust een uurtje langer open. Maar ook dat extra uurtje hielp niet om het rondje Europa rond te maken. Er zit niets anders op dan nog maar eens in Europa-Park terug te komen.

Kijk hier voor meer informatie over Europa-Park.

Previous ArticleNext Article