Een beetje uiterlijke verzorging is geen overbodige luxe

Als ouder van jonge kinderen ben je continue bezig met het aanleren van bepaald gedrag en probeer je die algemene levenslessen over te brengen, die je graag aan je kleintje mee wilt geven.

Zo leer je ze bijvoorbeeld veilig over te steken door consequent links en rechts te kijken. Vertel je ze dat ze nooit kauwgom onder een tafel vandaan moet krabben om er vervolgens verder op te kauwen, leer je ze dat pannen op het gasfornuis heet zijn en dat je je plasje en je hoopje op de wc achterlaat, doorgetrokken en wel. Het kost wat energie en frustratie,  maar na wat doorzettingsvermogen zul je zien dat je opvoedkunsten zijn vruchten zullen afwerpen en kun je triomfantelijk genieten van een mooi behaald resultaat.

Toch zijn er een aantal dingen die de kleintjes maar niet lijken te snappen. Ze kunnen het simpelweg maar niet in hun oortjes knopen. 

Een beetje uiterlijke verzorging is geen overbodige luxe om maar als eerste voorbeeld te noemen. De meeste kinderen brullen het al uit als de shampoofles alleen nog maar in beeld is gekomen, om nog maar te zwijgen over het nagelschaartje. Haren kammen? Alsof je een angora konijn aan het plukken bent (wat ik overigens nooit doe en ook nooit hoop te doen, duh). Maar wat ze zich niet realiseren is dat ze eigenlijk 24 uur per dag een personal styliste beschikbaar hebben, zij zien het als overbodige luxe terwijl elke moeder zo nu en dan naar die ‘overbodige’ luxe snakt.

Tip voor moeder: waag je eens aan beautysupplementen, als ik de ervaringen met Oenobiol van Karen zo lees kan het geen kwaad.

Slapen is niet je vijand. Ook dat kunnen mijn kleintjes maar niet inzien. Ze denken dat ze dat slapen moeten overwinnen en vechten elke avond weer met al hun kracht om het maar niet te verliezen van het fenomeen ‘slaap’. Wederom realiseren ze niet dat ze het goud in handen hebben. Onbeperkte en mogelijkheid tot… ononderbroken slaap. Hallelujah! Wederom een wens van iedere moeder.

Gezond eten is goed voor je. Naast dat ze een privekok in huis hebben, oké geen hoogwaardige privekok, maar er kookt iemand voor ze, hoeven ze ook nooit wezenloos in de koelkast te kijken. Ze hoeven nooit te bedenken wat er nu weer voor (soort van) gezonds op tafel moet komen, het wordt ze allemaal voorgeschoteld. Hoe fijn! Nou niet echt dus… Op de één of andere manier kunnen ze maar niet in hun oortjes knopen dat gezond eten lekker én goed voor ze is.

Het lijkt een onbegonnen zaak. Maar ondertussen houd ik vol. Blijf ik de kleintjes overtuigen van het feit dat bovenstaande zaken nodig en fijn zijn. Want uiteindelijk weten we allemaal dat ook hier de vruchten van afgeworpen worden…

Previous ArticleNext Article