De bezienswaardigheden met gezin op Madeira

vakantie portugal

Madeira is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een gezinsvakantie. Zonde! Madeira heeft namelijk veel te bieden voor jonge gezinnen met kinderen. Toch zie je er nog voornamelijk witte sokken in sandalen door de straten slenteren. Tijd voor verandering, want Madeira is wel toe aan een beetje verjonging! Ik laat je met de volgende bezienswaardigheden zien waarom je met je kinderen prima een vakantie naar Madeira kunt boeken! 

Archipel Madeira

Ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust, ligt in de Atlantische Oceaan het eiland Madeira. Samen met Porto Santo, Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens vormt het de archipel Madeira van Portugal. Madeira is het grootste eiland van de archipel en bezit de hoofdstad Funchal.

Het klimaat op Madeira is goed te doen, de temperatuur ligt meestal tussen de 16 en 22°C. Het eiland is zeer groen, logischerwijs dat er dan ook regelmatig een buitje valt. Maar door de vele bloemen en groene bossen is Madeira populair bij wandelaars en natuurgenieters. De kust bestaat voornamelijk uit steile rotswanden en een zandstrand is er eigenlijk niet aanwezig. Hoezo is Madeira leuk voor gezinnen? Vraag je je nu af…

Porto Santo

gouden strand porto santo

Reden één is Porto Santo! Porto Santo ligt 50 kilometer ten noordoosten van het eiland Madeira en staat bekend om zijn gouden stranden. Het gouden eiland wordt het ook wel genoemd. Op Madeira vind je al geen massa tourisme en op Porto Santo al helemaal niet. Dit is het eiland waar je als gezin tot rust kunt komen en zo nu en dan een activiteit kunt beleven. Een vakantie naar Madeira is echt perfect te combineren met een aantal dagen verblijven op Porto Santo.

>> Je leest hier wat je allemaal op Porto Santo kunt doen met kinderen.

Walvissen en dolfijnen spotten

dolfijnen spotten madeira

Het eiland Madeira is een ruwe diamant, met in de zee verschillende pareltjes. Deze pareltjes gunnen je meestal wel een blik wanneer je de zee op gaat. Vooral de vrolijke dolfijntjes spartelen al snel om de boot. Maar ook walvissen zijn er te vinden rondom de eilanden. Hoewel de meeste walvissen die we zagen veel weg hebben van de dolfijnen, zagen we in de verte een glimp van een gigantische walvis. Je weet wel, zo één waar Jona in gevangen was. Maar om deze van dichtbij te mogen aanschouwen, moet het geluk een beetje met je zijn.

De traditionele Santana huisjes

traditionele Santana huisjes

Aan de noordkust van het eiland Madeira vind je het dorpje Santana. Hier staan de traditionele Santana huisjes, een toeristische trekpleister van het eiland. De driehoekige huisjes staan er met hun felle kleurtjes prachtig bij in het zonnetje. De meeste huisjes zijn inmiddels toeristische winkeltjes geworden, maar een aantal worden nog daadwerkelijk bewoond. Je krijgt er een beetje een Hans en Grietje gevoel van wanneer je hier rondwandelt.

Mandslee glijden: Monte Toboggan

Dat er regelmatig een buitje valt op Madeira, merkten we toen we naar de top van de berg reden voor een toboganrit. De regen gooide roet in het eten, want het sleeën zou met deze regen eerder lijken op wildwater-raften. Jammer, het mandslee glijden hebben we tijdens onze trip dus moeten overslaan. Een goede reden om nog eens terug te gaan naar Madeira, aangezien dit een must-do van het eiland is.

Cristiano Ronaldo Museum (CR7 Museum)

ronaldo cristiano museum

Kleine (en grote) voetballiefhebbers, of gewoon Cristiano Ronaldo liefhebbers, kunnen dit museum in Funchal natuurlijk niet overslaan. Madeira is het eiland waar Cristiano Ronaldo geboren en getogen (tot 11 jaar) is. In het museum CR7 zijn voornamelijk de prijzen en trofeeën van deze voetballer te vinden. Plus heel veel posters en een levensgroot beeld van de ijdeltuit.

Ik weet zeker dat er heel veel meer te ontdekken valt op Madeira, zoals de mooiste wandelingen van Madeira! Maar aangezien de focus van onze trip op Porto Santo lag, zijn we slechts twee korte dagen op het eiland geweest. Heb je tips betreft bezienswaardigheden met gezin op Madeira, laat ze gerust achter!

Previous ArticleNext Article