Mag ik terug? Want Gorges du Verdon, wat ben je mooi!

vakantie frankrijk

Op iets meer dan 1300 kilometer afstand vanaf Amsterdam ligt het schitterende, ruim 180.000 hectare grote regionaal natuurpark Verdon. Gezien de vele waterfietsen en kayaks die er in de rivier te vinden zijn, is het niet onontdekt. Maar hoog op het bestemmingenlijstje mag het wel komen te staan. Want wat is het hier prachtig. Zelfs mijn kinderen kunnen er niet omheen en er rolt dan ook regelmatig een ‘wauw’ uit hun mondjes. En daar is niets aan gelogen, want ‘wauw’, wat is Gorges du Verdon mooi. Mag ik nog eens terug?

De Gorges du Verdon en zijn omgeving

De Gorges du Verdon staat vooral bekend om zijn Grand Canyon du Verdon, een gigantische kloof die zichzelf zelfs één van de grootste kloven in Europa mag noemen. Hoogtevrees? Houd je hart maar vast, want door de 25 kilometer lange rivier Verdon, is door de eeuwen heen een kloof met rotswanden tot wel 700 meter hoog uitgesleten. Dit waanzinnige natuurverschijnsel eindigt in het het stuwmeer ‘Lac de Sainte-Croix’. De Grand Canyon is een attractie op zich, maar het natuurgebied heeft nog veel meer moois te bieden en is een langer verblijf meer dan waard.

Het stuwmeer Lac de Sainte-Croix
Het stuwmeer Lac de Sainte-Croix

Campings Gorges du Verdon

En gelukkig ben ik een vrouw en voelde ik aan mijn water dat we hier een camping moesten boeken. Velen komen vanuit de Côte d’Azur een dagje de Grand Canyon du Verdon bezoeken, maar wij kozen voor een camping in het natuurpark Verdon. De camping was onze basis en vanuit de camping zijn we op ontdekkingstocht gegaan naar wat het gebied allemaal te bieden heeft. En ik kan je nu al vertellen, we zijn nog lang niet klaar en de kans is daarom ook groot dat we nog eens terug zullen keren.

Er zijn heel wat campings te vinden in het gebied Gorges du Verdon. Ben je op zoek naar een grote camping met veel zwembaden en een volledig animatieprogramma? Dan kun je beter verder zoeken aan de Côte d’Azur en de Verdon als uitstapje doen. In het gebied Gorges du Verdon vind je namelijk voornamelijk kleine natuurcampings. Sommige direct aan de Verdon, andere wat meer in het bos met een klein zwembad.

Voor het uitzoeken van een fijne camping in de Verdon, kan ik je de website van provence-campings aanraden. Via hen kwamen we terecht bij camping l’Avelanede.

Activiteiten in de Gorges du Verdon

Vakantie is om tot rust te komen. Klopt! Toch hebben wij afgelopen zomer heel wat activiteiten gedaan in de Gorges du Verdon, simpelweg omdat het gebied je daartoe uitnodigt. Alleen daarom al was het erg fijn dat we wat langer in dit gebied verbleven, want hoe graag ik er ook elke dag op uit ga, de kinderen willen zo nu en dan ook weleens een dagje op de camping blijven. Je weet wel, beetje zwemmen, vrienden maken en ravotten. Moet kunnen, je hebt immers ook nog een foute roman uit te lezen.

Waterfietsen gorges du verdon

Maar Gorges du Verdon roept: kom zwemmen, kom kayakken, kom waterfietsen, kom… Nou ja, je snapt het. Of niet, wellicht zit je dan in een andere levensfase.

Waterfietsen, kayakken en SUPPEN in de Gorges du Verdon

Mega toeristisch, maar een wateractiviteit overslaan in de Grand Canyon van de Verdon is als vloeken in de kerk. Dus braaf huurden wij een waterfiets aan de poort van de Grand Canyon. Echter hadden we niet helemaal de juiste dag uitgekozen om dit te doen, de wind was namelijk best krachtig, met als resultaat dat het binnentreden van de Canyon een fluitje van een cent was, maar het verlaten van de Canyon bezorgde ons onnodig veel spierpijn.

poort canyon du verdon
In de poort van de Grand Canyon du Verdon
Hond mee in de verdon
De hond mee op de waterfiets door de Gorges du Verdon

Naast de hoofdactiviteit waterfietsen, althans zo lijkt het, kun je ook een kayak of heel hip, een SUP-plank huren. Ben je liever lui dan moe, dan raad ik je aan een elektrisch bootje te huren.

Meren van de Verdon

Lac de Sainte Croix

Maar staar jezelf niet blind op de Grand Canyon van de Verdon, de Verdon heeft namelijk nog veel meer te bieden. Waaronder een aantal prachtige meertjes. Het grootste meer van de Verdon is het stuwmeer van Sainte-Croix, oftewel ‘Lac de Sainte Croix’. Lac de Sainte Croix heeft verschillende strandjes en pittoreske, semi toeristische dorpjes (Les Salles-sur-Verdon, Bauduen, Sainte-Croix-du-Verdon) met een leuk boulevardje waar je een ijsje kunt eten. De meeste strandjes zijn vrij druk, zeker in het weekend wanneer ook de lokale Franse genieten van hun vrije dag aan het meer. Wij bezochten aan het einde van de dag een strandje in de buurt van Bauduen, waar we meteen genoten van een bbq-picknick (geen kolen of open vuur!).

Bauduen Verdon
Een baai van Lac de Sainte Croix nabij het dorpje Bauduen

Lac d’Artignosc

Een stuk minder toeristisch en dus ook een stuk rustiger was het meer vlakbij onze camping en het pittoreske dorpje Artignosc, ‘Lac d’Artignosc’. Dit meer voelde een beetje aan als ons eigen plaatselijk recreatiemeer, maar dan met een grote springrots aan de overkant en het ontbreken van blauwalg. Ook hier kun je terecht voor het huren van een waterfiets, een kayak, een SUP-plank, of een elektrisch bootje. En wederom zijn er in het weekend veel Fransen te vinden die ter plekken een picknick in elkaar flansen. Nadeel (voor ons) is dat er op dit stukje geen honden zijn toegestaan. Hoewel de meeste recreatiegenieters er niet moeilijk over doen, zolang je niet met de hond gaat zwemmen. Eén vriendelijk Frans echtpaar adviseerde ons zelfs dat als er iemand moeilijk om zou doen, we gewoon konden zeggen dat we ze niet begrepen. “Je ne comprends pas…”

Lac d’Artignosc met aan de overkant een springrots
Lac d’Artignosc met aan de overkant een springrots
Met onder ander een SUP kom je naar de overkant
Met een SUP ben je zo aan de overkant

Lac de Quinson

Ietsje verder in de buurt van het dorpje Quinson samen met een aantal campings, ligt het meer ‘Lac de Quinson’. Ook hier is er weer de mogelijkheid om een waterfiets of kayak te huren, wat ook zeker de moeite waard is, aangezien dit meertje over een mini-canyon beschikt.

Waterfietsen op Lac de Quinson (Verdon)
Waterfietsen op Lac de Quinson (Verdon)
kayak verdon
Met de kayak door de mini canyon van Lac de Quinson

Lac d’Esparron

En welk meer ook een bezoek waard is en wat we dus ook gedaan hebben is, Lac d’Esparron. Je moet wel van drukte houden en voor mijn gevoel waren hier ook veel jongeren te vinden (niet dat ik mezelf nu tot de oude garde reken). Er is een kleine baai met toezicht, gezien de vele peuters in deze baai, zou ik het de spartelvijver noemen. Als je ietsje verder over de rotsen loopt, kom je terecht bij een groter meer met prachtig steile rotswanden en mysterieuze uitzichten.

Het prachtige Lac d’Esparron (Verdon)
Het prachtige Lac d’Esparron (Verdon)
De magie van Lac d'Esparron
De magie van Lac d’Esparron

Raften en Canyoningen in de Verdon

Eén van de leukere dingen aan het ouder worden van mijn kinderen, is dat de activiteiten ook steeds leuker worden. De peuterbandjes worden ingeruild voor een raftboot en het peuterspeeltuintje wordt ingeruild voor een klimparcours door de canyon.

Ons doel was raften. Dit probeerden we te regelen via ‘Les Guides’. Je zou ze kunnen bellen voor een afspraak, maar gezien de grootte van onze groep, leek het ons beter om even langs te gaan en in levende lijve een tour te regelen. Het kantoortje van Les Guides bevindt zich in het plaatsje Les Salles, niet al te ver van de Grand Canyon du Verdon. Bij binnenkomst hadden we meteen al de eerste teleurstelling te pakken: raften was door de droogte niet mogelijk. Flexibel als we zijn schakelden we van raften naar canyoning.

En wat mag canyoning dan wel zijn? Wij vroegen het ons ook af… Uiteindelijk bleek het een combinatie van klimmen, abseilen, ziplinen, springen van een rots en zwemmen in ijskoudwater. Dit alles wel in een 3mm wetsuit. Na de zipline en het 10 meter hoge klimparcours in Zweden, vond ik dat mijn dochter wel ervaren genoeg zou zijn voor de familytour. Echter bleek dit toch weer een hele uitdaging voor haar te zijn en moesten er wat angsten overwonnen worden. Stoer als ze is, volbracht ze toch het parcours van twee en een half uur in de canyon van de Verdon. Maar op de vraag: “volgend jaar weer?”, kwam er toch een overtuigende “nee, echt niet!” naar buiten. Jammer voor mij, want met dit ‘canyoningen’ had ik mijzelf de hele dag wel kunnen vermaken. Volgend jaar kind 2 maar meenemen dan…

De mooiste autoroute langs de Gorges du Verdon

Onze huid begint een beetje te verschrompelen en inmiddels heb ik het idee dat de schubben op m’n rug groeien van al die wateractiviteiten. We stappen in de auto voor één van de mooiste autoroutes van de wereld. Deze route verdient zelfs een plekje in het droomritten boek van National Geographic. Over het algemeen doen we de kinderen geen plezier met een sightseeing tochtje per auto, maar deze route is toch wel erg spectaculair. Zeker wanneer we langs een bungyjump-punt komen. “Gaan deze mensen serieus van de brug af springen?”
Voor deze route dien je wel te beschikken over een sterke maag, want van de vele haarspeldbochten kun je wat groen gaan zien. Spuit ook voldoende deodorant, want de diepe rotswanden van Gorges du Verdon kunnen klotsende oksels veroorzaken.

route verdon maps google
Schreenshot Google Maps
autoroute gorges du verdon
Een van de mooiste autoroutes: Gorges du Verdon
uitzicht gorges du verdon
Met prachtig uitzicht over Lac de Sainte Croix
uitzicht over de kloof van verdon
En machtige uitzichten over de kloof van Gorges du Verdon
En schilderachtige achtergronden
En schilderachtige achtergronden

Gorges du Verdon, wat ben je mooi! En mag ik nog eens terug? Want we zijn vergeten om een paardenrit te maken…


Info over het verhuur van wateractiviteiten Gorges du Verdon

Bij elk eerder in dit blog genoemd meer aan de Verdon is dus wel een verhuurbedrijf met wateractiviteiten te vinden. Motorbootjes zijn verboden in de Verdon, dus je vindt hier voornamelijk waterfietsen, kayaks, SUP-planken en elektrische bootjes. De prijzen vielen me reuze mee.

Een waterfiets huren in de Verdon is zeker de moeite waard!
Een waterfiets huren in de Verdon is zeker de moeite waard!

Een waterfiets huren in de Gorges du Verdon kost je +- €15 per uur. Ook een kayak huren kost ongeveer €15,00 per uur. Voor beide is het afhankelijk voor een hoeveel persoons waterfiets of kayak je kiest.
Een SUP huren kost je +- €10,00 per uur.
Het huren van een elektrisch bootje kost je al snel rond de €45,00 per uur.

Info over Les Guides voor Raften en Canyoning

Kinderen kunnen deelnemen aan de activiteiten vanaf de leeftijd van 8 jaar en ongeveer 30 kg. Mits ze beschikken over een goede zwemvaardigheid en een beetje lef. De kosten zijn ongeveer €40,00 voor een halve dag (2,5 uur)

Raften kan logischerwijs alleen wanneer het water hoog genoeg is. De kosten voor een rafttrip van zo’n 1,5 uur zijn €40,00.

Adres kantoor:
Les Guides
2 rue Margaridon
83630 Les Salles sur Verdon

Maar je kunt dus ook bellen voor deelname aan één van de activiteiten: +33(0)494842255

Het weer in Gorges du Verdon

Wij dragen een soort vloek met ons mee. Telkens wanneer wij op vakantie gaan is het weer extreem vreemd als in ‘natter dan ooit’. Dit jaar was het kouder dan ooit. Een buurvrouw op de camping, die al 18 jaar in het Verdon gebied komt, wist me te vertellen dat ze het nog nooit zó koud had meegemaakt.

Mooi is dat! Nou ja, misschien wel, want de temperatuur van rond de 30 graden was goed vertoeven.

Gorges du Verdon op de kaart

Previous ArticleNext Article