11 ideeën en tips voor een online meeting tijdens de feestdagen

online meeting feestdagen

Tijdens de feestdagen in coronatijd, mis je waarschijnlijk veel van je vrienden en familie om je heen. We kunnen niet met z’n allen bij elkaar komen en zelfs een eenvoudig kerstdiner met meer dan drie gasten, zit er niet in. Het klinkt zo simpel om het gewoon een jaartje over te slaan, maar intussen groeit de eenzaamheid en angst. We willen geen doemdenkers zijn, daar is dit artikel niet voor bedoeld. De bedoeling is om je ideeën te geven, zodat je een online meeting tijdens de feestdagen tot een succes kan maken. Zodat je, ondanks je elkaar geen knuffel kunt geven, toch heel veel gezelligheid kunt creëren. 

Een online kerstmeeting beginnen

We geven toe, het is een beetje onwennig om zo’n online meeting te beginnen. Je zit op de bank naar een beeld te staren, waar je je vrienden of familie op ziet. Echt gezellig klinkt het niet, maar die onwennigheid is heel simpel weg te nemen. En daarmee begin je met de sfeer om je heen. Ga bijvoorbeeld lekker bij de kerstboom zitten, zet de kaarsjes aan en maak de setting sfeervol. Want met een sfeervolle omgeving, ziet de online kerstmeeting er meteen al een stuk gezelliger uit.

Een gesprek op gang brengen

Goed, jullie zijn allemaal online, de settings zijn gezellig en sfeervol, en dan? Waar ga je over kletsen? De belangrijkste tip is, ga nooit met z’n allen door elkaar praten. Niemand verstaat er dan ook maar iets en het is heel chaotisch. Zorg dus dat je om de beurt aan het woord bent. Hier een paar ideeën waar je tijdens een online kerstmeeting over kunt kletsen.

Wat staat er op het kerstmenu?

Een gesprek op gang brengen, kun je bijvoorbeeld doen door elkaar te vertellen (of te laten zien) wat er op het kerstmenu staat. Zo ben je toch een beetje samen aan het kerstdiner bezig. En het is een lekker luchtig onderwerp om over te kletsen.

Diepere onderwerpen

Je kunt natuurlijk ook over wat diepere onderwerpen kletsen. Om dit soort gesprekken op gang te krijgen, kan het helpen om al wat vragen klaar te hebben. Hier een aantal vragen die je kunt stellen, om wat serieuzere gesprekken (met de kinderen) te krijgen.

– Wat is een eigenschap van iemand in je familie of van je vrienden die je bewondert?
– Als mensen over 100 jaar over je praten, wat hoop je dan dat ze zullen zeggen?
– Wat was (of is) je favoriete speelgoed of spel (uit je kindertijd)? Wat maakt zo het speciaal?
– Als je elk dier ter wereld als huisdier zou kunnen hebben, welk dier zou je dan kiezen?
– Wat was de gelukkigste dag van je leven tot nu toe?

Spelletjes online spelen

Maar goed, op een gegeven moment zullen de kinderen al die diepe gesprekken wel prima vinden. De kans dat ze zich gaan vervelen of door de online kerstmeeting heen gaan tetteren is aanzienlijk. Houd de online meeting voor de kinderen ook leuk! En dat kun je doen door een spelletje te spelen.

Twee feitjes en een leugen

Een heel simpel spelletje wat de kinderen fantastisch zullen vinden en wat perfect is voor tijdens een online meeting, is het spelletje ’twee feitjes en een leugen’. Het gaat als volgt: laat één persoon drie feitjes over zichzelf vertellen. Bijvoorbeeld iets wat hij afgelopen jaar heeft meegemaakt. Twee van die feitjes zijn waarheid, maar één is er verzonnen. Welke dat is, dat mag iedereen om de beurt raden.

Galgje

Iedereen kent het spelletje Galgje wel toch? Het is een perfect spelletje om tijdens een online meeting te spelen. Een iemand verzint een woord en de rest moet dat woord raden door om de beurt een letter te zeggen. Zit de letter niet in het woord, dan wordt er per fout, streepje voor streepje, een galg opgebouwd. Tijdens de feestdagen kun je een thema hangen aan de woorden. Je kiest bijvoorbeeld woorden die iets met kerst of oud en nieuw te maken hebben.

Raad het liedje

Wanneer de audioverbinding lekker loopt, kun je dit spelletje spelen. Eén iemand begint een liedje te neuriën en de anderen moeten raden welk liedje het is. Een heel simpel spelletje, maar ook erg leuk om met kinderen te spelen.

Nog meer spelletjes ideeën

Kijk hier voor meer spelletjes ideeën met kinderen, zoals een vreemd verhaal, geen ja/geen nee/geen uh en het plaatsnamen spel.

Laat opa en oma voorlezen

Om de aandacht van de kinderen erbij te houden tijdens een online kerstmeeting, is het een heel leuk idee om opa en oma het kerstverhaal te laten voorlezen. Zo worden opa en oma op een leuke manier betrokken bij de feestdagen. En kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden.

Kies een gastheer

Het is een geregel betreft welk online platform je kiest, de tijd van de online meeting en het verloop. We raden dan ook aan om één iemand (het liefst iemand die een beetje feeling heeft met online meetings) aan te wijzen als gastheer. De ‘gastheer’ nodigt iedereen uit en zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan de online kerstmeeting.

En zo kun je met deze ideeën en tips toch nog een beetje met elkaar connecten tijdens de feestdagen.

Previous ArticleNext Article