Zo kun jij creatiever gaan koken

koken kinderen

Iedere keer weer wat nieuws verzinnen voor het avondeten, dat kan best lastig zijn. Wat eten we vanavond? is dan ook vast een vraag je die bekend voor komt. Wellicht kom je vaak bij dezelfde gerechten uit, maar zou je wel graag zo nu en dan iets anders willen proberen. Er zijn enkele tips die jou erbij kunnen helpen om creatiever te gaan koken. Lees snel verder, want wij bespreken deze tips in dit artikel. 

Ga op zoek naar recepten

Om creatiever te gaan koken, heb je inspiratie nodig. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf helemaal jouw eigen creatie te maken, maar in veel gevallen zal je toch even inspiratie moeten opdoen voor lekkere recepten. Als je een paar lekkere recepten hebt gevonden waar je graag mee wilt gaan werken, is het goed om deze even te bewaren. Zo kun je de recepten altijd snel even terugvinden wanneer nodig.

Als je echt creatiever wilt gaan koken, is het goed om een recept dat je hebt gevonden als basis te nemen. Je hoeft het echter niet helemaal over te nemen. Het is namelijk ook leuk dat je jouw eigen smaak in het gerecht kwijt kunt. Zo zijn er namelijk vaak manieren om een gerecht vegetarisch of kindvriendelijk te maken. En nog een groot voordeel: je kunt vaak ingrediënten uit de recepten vervangen door ingrediënten die je zelf graag gebruikt. Door op deze manier aan de slag te gaan met koken, maak je er echt jouw eigen creatie van.

Zorg dat je basis ingrediënten in huis hebt

Zoals we hierboven al even benoemden, kun je ingrediënten uit recepten vaak prima vervangen door ingrediënten die je zelf vaak gebruikt. Om aan de slag te gaan met eigen ingrediënten, is het daarom goed om ervoor te zorgen dat je veel basis ingrediënten in huis hebt. Deze komen namelijk altijd wel van pas. Waar je aan kunt denken bij basis ingrediënten? Je weet zelf natuurlijk wel wat je wel en niet vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan smaakmakers zoals ui, kruiden, knoflook, specerijen en olijfolie. Deze ingrediënten zal je ongetwijfeld bij veel recepten nodig hebben. Uiteraard kun je zelf het beste bepalen welke ingrediënten je vaak gebruikt en dus nodig denkt te hebben.

Bewaar restjes

Als je een maaltijd aan het bereiden bent komt het vaak voor dat er wat restjes overblijven. In veel gevallen belandt dit in de prullenbak. Echter kunnen veel van deze restjes nog gebruikt worden om toe te voegen aan een ander gerecht. Je hoeft dus niet meteen alles weg te gooien, kijk goed of je in diezelfde week bijvoorbeeld hetzelfde nog eens nodig hebt. Dan kun je dit gewoon bewaren. Bewaar dit echter ook weer niet te lang. Bij restjes die je nog wat langer zou kunnen bewaren kan je bijvoorbeeld denken aan wat champignons of een stukje prei. De kans is namelijk groot dat je deze nog prima aan een andere maaltijd kunt toevoegen. Lekker creatief!

Creatief koken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zal dan ook vast wel eens voorkomen dat het gerecht niet helemaal lukt zoals je dat graag wilde. Echter, hoe vaker je bezig bent met creatief koken hoe makkelijker het uiteindelijk voor je zal worden!

Previous ArticleNext Article