19x kersttradities om te beginnen

Tradities. De afgelopen jaren een zeer omstreden woord. Ik zal je niet vermoeien met mijn mening over hoe en wat, maar wel over het feit dat tradities statisch kunnen lijken, terwijl ze ondertussen voortdurend veranderen en vernieuwen. Tradities kunnen gewoon gestart worden. Het mooiste is om een kersttraditie op een natuurlijke manier te creëren. En naderhand kun je bepalen of deze als waardevol of als nutteloos beschouwd kan worden.

Zo rond de kerstperiode is een moment om een kersttraditie met je geliefden te starten. En wat mij betreft hoeft dat geen stijve traditie te zijn, een beetje nuchterheid kan geen kwaad. Dus hier een paar gekke, luchtige en maffe familietradities om te beginnen tijdens de kerst.

1. Maak een familiefoto met foute kersttruien. Hoe lelijker en fouter, hoe beter. Vanaf nu doe je dit ieder jaar en dan heb je over 20 jaar gegarandeerd een fantastische kerst wanneer je de foto’s met elkaar terugkijkt.

2. Ga met elkaar verkleed, als kerstelfjes of zo, de kerstboodschappen doen. En doe vooral alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

3. Gooi alle matrassen in de woonkamer en ga met z’n allen op kerstavond logeren in de woonkamer.

4. Een uitgebreid kerstdiner? Wat dacht je van een boterham met pindakaas voor de tv? Maak er traditie van om op één van de kerstdagen lekker makkelijk te doen.

5. Gebruik de meest mislukte familiefoto voor de kerstkaart. Wat kan jullie het schelen wat een ander daarvan vindt.

6. Verzamel het hele jaar door de meest grappige uitspraken van iedereen in het gezin en lees ze voor tijdens het kerstontbijt.

7. Maak samen een kerstvoorstelling, nodig familie en vrienden uit om naar deze kerstvoorstelling te kijken.

8. Doe een speurtocht met de kerstcadeaus door ze door het hele huis te verstoppen.

9. Eerste of tweede kerstdag is uitstekend voor een ‘geen nee’ dagje. Wat dat inhoud? Dat je nergens ‘nee’ op antwoordt, oftewel alles mag en alles is goed.

10. Kies de kleding voor een ander tijdens de kerst. Dus jij kiest voor je man, je man voor de kinderen en de kinderen voor de ouders de kleding uit. Er mag niet geweigerd worden!

11. Een chique kerstdiner? Wat dacht je van dineren op de grond? Gewoon omdat het een beetje maf is om op de grond te gourmetten.

12. Koop een afschuwelijk lelijke kerstbal. Na een aantal jaren heb je een afschuwelijk lelijke kerstboom.

13. Doe een andersom diner. Begin bij het toetje en eindig met het voorgerecht.

14. Laat de kinderen het kerstdiner maken. Misschien dat dit jaar het kerstdiner vooral uit plakken worst bestaat, maar je zult zien dat het ieder jaar beter wordt.

15. Maak een hoogtepunten lijstje en laat iedereen deze zelf invullen. Op het hoogtepunten lijstje schrijf je de hoogte punten van het afgelopen jaar. Denk aan waar je trots op was het afgelopen jaar, het leukste wat je hebt meegemaakt, een doel dat je hebt bereikt, enzovoorts.

16. Ga koekhappen maar dan met kerstkransjes.

17. Speel een spel, inspiratie voor spelletjes tijdens de kerstdagen vind je hier.

18. Ga lekker een nachtje weg met de kerstdagen. Een heerlijke traditie.

19. Doe ieder jaar met elkaar een challenge, uitgedaagd worden is namelijk heel hip. Heb je geen inspiratie, zoek dan even op Youtube, die staat namelijk vol met challenges.


kersttraditie

Afbeelding: Shutterstock / bbernard

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.