21 spelletjes binnen voor kinderen tussen 8 – 12 jaar

binnenspelletjes 8 - 12 jaar

Word jij soms ook helemaal knetter van je kinderen die zich binnen weer eens ‘vervelen’. Ik kan in ieder geval uit ervaring zeggen dat het ‘vermaken’ van kinderen tussen de 8 – 12 jaar een behoorlijke uitdaging kan zijn. Alle schermloze ideeën die ik opper, worden afgescheept als stom en saai. Af en toe lijkt het of ze zich alleen nog maar met een schermpje kunnen vermaken. Nu kan ik een hele waslijst met leuke spelletjes op je afvuren. Maar hiervoor verwijs ik je liever naar het artikel met leuke spelletjes voor het hele gezin.  Wat ik je wel kan geven zijn alternatieve spelletjes binnen, waar kinderen tussen de 8 – 12 jaar zich uitstekend mee zullen vermaken. 

Spelletjes binnen

Wil je gemakkelijk spelletjes binnen spelen met je kind, dan kun je deze download met uitgebreide uitleg van de spelletjes gebruiken.

1. Het proefspel

Een spelletje waarbij je geblinddoekt iets moet proeven, vergt wel een beetje moed en vertrouwen. Voor kinderen tussen de 8 – 12 jaar is dit een uitdaging, zeker wanneer het je broertje of zusje is die het eten voorschotelt. Maar des te spannender dit spelletje, die je heel goed binnen kunt uitvoeren, dan ook is. Om het nog meer in het straatje van een 8 – 12 jarige te laten passen, kun je er een ‘challenge’ van maken.

Hoe speel je het spel: één persoon wordt geblinddoekt en de ander laat, zonder te zeggen wat het is, de geblinddoekte iets proeven. Dit kan zijn: honing, soyasaus, ketchup, mosterd, limonadesiroop, etc. Super spannend natuurlijk! De geblinddoekte moet proberen te raden wat het is. Het is natuurlijk afhankelijk van je kinderen, maar persoonlijk zou ik toch aanraden om een oogje in het zeil te houden. Het is niet echt wenselijk dat er bij iemand een hap cayennepeper naar binnen wordt gewerkt.

2. Een vreemd verhaal

Misschien ken je de variant van dit spel al, waarbij je om de beurt een zin zegt, wat uiteindelijk een verhaal moet worden? Nou dat, maar dan op papier. Om de beurt schrijf je een stukje van een verhaal op papier en je vouwt het papier zo, dat alleen de laatste zin zichtbaar is. Op die laatste zin gaat de volgende deelnemer verder, tot het vel papier weer bij de eerste deelnemer is. Diegene leest het, ongetwijfeld vreemde verhaal voor. Een verrassend leuk spel voor kinderen die kunnen lezen en schrijven.

3. Geen ja, geen nee, geen uh

Dit spel is natuurlijk lachen, gieren, brullen. Kinderen zullen de ander uitdagen om juist wél ja, nee of uh te zeggen. Hoe je dit spel met kinderen speelt? Zet de timer op een minuut. Spreek met elkaar af wie de vragen stelt en wie ze beantwoordt en dus geen ja, geen nee, geen uh mag zeggen. Degene die de vragen stelt probeert de ander natuurlijk uit de kast te lokken en zegt diegene drie keer ja, nee of uh binnen een minuut, dan heeft hij verloren. Lukt het hem om het binnen die minuut niet te zeggen, dan heeft hij natuurlijk gewonnen!

Geen zin in discussie? Neem het gesprek dan op, zo kun je het heel gemakkelijk terug kijken en luisteren.

4. Moordenaartje

Eén van de leukste spelletjes binnen voor kinderen, is moordenaartje. Het spel wordt helemaal spannend wanneer je het ’s avonds in het donker speelt. Er zijn verschillende varianten van dit spel, maar voor 8 – 12 jarige kinderen is deze variant van moordenaartje erg leuk om te spelen.

Je laat de kinderen in de kring zitten en hun ogen sluiten. Je tikt één kind op de schouder, diegene is de moordenaar. Iedereen doet zijn ogen weer open en dan kies je een detective. De detective verlaat de kamer en wacht tot hij een schreeuw hoort. Er is iemand vermoord en de detective moet erachter zien te komen wie het gedaan heeft. Alleen de moordenaar mag liegen, de rest van de deelnemers moeten de waarheid vertellen.

Nu mag de detective natuurlijk niet recht op de man af vragen is Jantje of Pietje de moordenaar? Er mogen geen namen genoemd worden! Wanneer de detective denkt te weten wie de moordenaar is, mag hij het zeggen. Heeft hij gelijk? Dan is hij de winnaar, zo niet dan is de moordenaar de winnaar. Een simpel, maar spannend spelletje om binnen te spelen.

5. Gevouwen vliegtuigjes wedstrijd

binnenspel kinderen

Een heel ander spelletje, maar ook leuk om binnen te spelen. Je hebt alleen papier nodig en wat vouw ‘skills’ om het perfecte vliegtuigje te vouwen. Wanneer alle kinderen een vliegtuigje gevouwen hebben, begint de wedstrijd. Laat alle kinderen op een rij staan en de vliegtuigjes gooien. Wiens vliegtuigje het verste komt, heeft gewonnen. Een spelletje was nog nooit zo simpel geweest! Hoewel… het vouwen van het snelste vliegtuig kan een behoorlijke uitdaging zijn.

6. A – B – C – stop!

Print onze printable uit, of maak op een a4tje zelf vijf kolommen met de rubrieken ‘meisjesnaam, jongensnaam, dieren, eten en dringen en plaatsnamen’.  Eén iemand gaat het alfabet hardop zeggen en de ander roept willekeurig ‘stop’. Wanneer er gestopt wordt bij (bijvoorbeeld) de letter K, schrijft iedereen binnen een minuut, zoveel mogelijk woorden in de kolommen met de letter K.

>> Stop spel printable

7. Sokkenchaos

Nu hoor ik je denken, wat moet ik me bij dit spel nu weer voorstellen? Tja, soms moet je kinderen tussen 8 – 12 jaar paaien met iets geks. Voor dit spelletje heb je 10 tot 20 opgerolde sokken paren nodig. Je verdeelt de woonkamer in twee velden, eventueel met tape op de vloer en je verdeelt de kinderen in twee teams. Het doel van het spel is om binnen een bepaalde tijd, zoveel mogelijk sokken op het veld van het andere team te krijgen. Je kunt je nu wel voorstellen, dat wordt sokkenchaos!

8. De vloer is lava

Deze behoort ook tot de top van leukste spelletjes binnen voor kinderen tussen 8 – 12 jaar. De vloer is lava! Maar een parcours door het huis, waarbij de kinderen de vloer niet mogen aanraken. Denk aan kussens, krukjes, tafeltjes, etc.  Wie het snelste het parcours aflegt, wint het spel.

9. Ping pong op de eettafel

Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een tafeltennis setje die je kunt monteren op je eettafel. Ben je met meerdere kinderen, dan speel je ping pong rond de tafel. Dan loop je dus continu rond de tafel en je mag meespelen, totdat je de bal niet goed terugspeelt. Een spel die door kinderen veel op de camping gespeeld wordt, maar je ook prima thuis kunt spelen.

ping pong bestellen

10. Ballonnen spelletjes

Je kunt misschien denken dat ballonnen spelletjes voor peuters en kleuters zijn, maar kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar kunnen zich ook nog prima vermaken met ballonnen. En ballonnen spelletjes kunnen ook heel goed binnen gedaan worden, dus neem vooral ook een kijkje bij al deze ballonnen spel ideeën.

11. Plaatsnamen spel

Dit spel is goed voor de topo! Wij spelen dit spel ook wel vaak aan tafel in een restaurant. Een kind zegt een plaatsnaam en het volgende kind moet een plaatsnaam verzinnen met de laatste letter van de vorige plaatsnaam. Klinkt als een simpel spel, maar vergis je niet! Kinderen moeten toch een aantal plaatsnamen weten. Je kunt het spel ook iets makkelijker maken, door bijvoorbeeld meisjesnamen of jongensnamen te noemen. En wij hebben het ook een keer met ‘hele chique’ woorden gespeeld, dat bleek ook verrassend leuk te zijn en goed voor de woordenschat. Kortom, zet deze ook maar op je ‘spelletjes binnen’ lijstje!

12. Twee waarheden en één leugen

Creatieve binnenspelletjes die aan tafel gespeeld kunnen worden, zijn altijd goed! Zo ook dit spelletje. Eén kind (of volwassenen) vertelt drie dingen. Twee daarvan zijn waar en één is een leugen. Kinderen tussen de 8 -12 jaar vinden dit fantastisch om te bedenken! Nu moeten de rest van de deelnemers raden welke de waarheid zijn en welke een leugen is.

13. Binnenparcours next level

Dit spel is eigenlijk een beetje als het spel ‘de vloer is lava’, maar nu wordt één speler geblinddoekt! De andere kinderen moeten het geblinddoekte kind begeleiden over het binnenparcours. Ook bij dit spel gaat het om vertrouwen.

14. Galgje

Eén van de meest bekende spelletjes binnen is Galgje. Wan het spel Galgje kennen we allemaal wel, toch? Hoewel, de laatste keer dat ik het heb gespeeld, zat ik op de basisschool. Een mooi moment om het tijdens verveling weer eens met de kinderen te spelen. Een iemand verzint een woord en de rest moet dat woord raden door om de beurt een letter te zeggen. Zit de letter niet in het woord, dan wordt er per fout, streepje voor streepje, een galg opgebouwd. Is het woord niet geraden voordat er iemand aan de galg hangt, dan hebben de deelnemers verloren. Galgje is ook een heel goed spel om de woordenschat van je kind te vergroten.

15. Tien vragen

Met dit binnenspel neemt één kind een zelfstandig naamwoord (mens, dier of ding) in zijn hoofd en de andere kinderen mogen maximaal 10 vragen stellen, om het woord te raden. Degene die als eerste het woord raadt, mag het volgende zelfstandig naamwoord verzinnen.

16. Verstoppertje

Je denkt misschien, verstoppertje is toch een spel voor buiten? Maar deze variant van verstoppertje kun je heel goed binnen spelen. Eén iemand gaat zich verstoppen en de rest moet diegene zoeken. Wie als eerst diegene gevonden heeft, mag zich dan gaan verstoppen.

17. Het fluisterspel

fluisterspel binnen
Shutterstock / Syda Productions

Binnenspelletjes kunnen zo simpel zijn! Bijvoorbeeld het fluisterspel. Dit spel is het leukste als je met een grote groep bent, maar met z’n vijven werkt het ook prima. Met kleine kinderen fluister je één woord door, maar met kinderen tussen de 8 – 12 jaar, kun je een hele zin door fluisteren. Weet de laatste de zin goed te zeggen? Om dit spel een educatieve wending te geven, kun je als regel stellen dat er alleen spreekwoorden en gezegden door gefluisterd mogen worden.

18. Bouw een kaartenhuis

Een kaartenhuis bouwen. Ik heb dit als kind zoveel geoefend! En hoe frustrerend is het als je kaartenhuis eindelijk staat en je per ongeluk tegen de tafel stoot. Grr. Nou ja, de kinderen zijn er in ieder geval wel even zoet mee. En je kunt er heel makkelijk een spelletje binnen van maken door wie er het snelst een kaartenhuis heeft staan.

19. Hints

Hints is een gebarenspel waarbij er niet gesproken mag worden, althans niet door de uitbeelder. Door de tijd heen zijn er algemene gebaren ontstaan, om het begrip uit te beelden. Zo betekent trekken aan de oorlel, klinkt als. Wanneer je wijst naar een persoon, heeft hij het goed geraden. Het aantal vingers die je opsteekt, zijn het aantal woorden die geraden moeten worden. En wanneer je je vinger op je bovenarm legt, zijn dat het aantal lettergrepen van het woord.  Hints is een erg leuk en vermakelijk spel om binnen te spelen met kinderen. Maak het uit te beelden woord of zin niet te moeilijk, dan blijft het ook leuk om te spelen.

20. Pictionary

Nog zo’n klassieker om binnen te spelen met kinderen. Bij Pictionary gaat het om het tekenen van een woord. Je speelt dit spel in teams van twee, de één tekent het woord en de ander raadt het woord. Meestal zet je hiervoor de timer op één minuut. Kun je zelf geen woorden voor dit spel bedenken, print dan onze Pictionary woorden printable uit.

>> De Pictionary woordenlijst vind je in ons pen en papier spelletjes pakket! Welke overigens ook erg goed voor spelletjes binnen zijn.

21. Kaartspellen

Het leuke aan kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar, is dat ze kaartspellen goed begrijpen. Heb je nog niet eerder een kaartspel met de kinderen gespeeld, dat is dit het moment om een paar van die nostalgische spellen te leren aan je kinderen. Wat dacht je van hartenjagen, 21-en of misschien zelfs klaverjassen!? Weet je niet meer hoe het kaartspel werkt, op internet zijn er genoeg uitleg sites die je verder helpen.

En zo is er voor je kinderen geen reden meer om te zeggen ‘ik verveel me’.  Een complete vakantie kun je invullen met leuke binnenspelletjes, juist voor kinderen van 8 – 12 jaar!


binnen spelletjes kind

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / fizkes

Previous ArticleNext Article